Jak vám funkční oblečení usnadní život | Blog Mall.cz

Jak vám funkční oblečení usnadní život

Zapomeňte na studené potůčky potu stékající po zádech, když v zimě dobíháte tramvaj. Nebo na bavlněné tričko, které můžete po výšlapu do hor ždímat. Zjistěte, jak vybrat a nosit termoprádlo a nechte oblečení, ať si s potem i chladem poradí za vás.

Funkční oblečení, neboli termoprádlo, je malý textilní zázrak, který díky speciálním vláknům odvádí pot z těla a izoluje. Zpříjemní vám venkovní sportovní aktivity, ale zahřeje i při běžném nošení.

5× proč nosit termoprádlo

  1. Odvádí pot z pokožky.
  2. Rychle schne a když navlhne, není těžší než za sucha.
  3. Na těle nestudí.
  4. Neomezuje vás v pohybu.
  5. V zimě zahřeje, v létě ochladí.

Kouzlo termoprádla spočívá v jeho prodyšnosti – outdooroví fajnšmekři tuto funkci správně pojmenovávají „knotový efekt

Na rozdíl od běžných materiálů umí funkční tričko (či jakékoliv jiné termoprádlo) rozložit pot do celé plochy oblečení a odvádět ho do dalších vrstev. Díky tomu se vlhkost lépe vstřebá, oblečení nenavlhne, vy na sobě neucítíte ani kapku potu a zůstanete v teple.

Termoprádlo zabalte na hory, ale nosit ho můžete i ve městě – zvlášť v zimě příjemně zahřeje. • 

Vrstvení je to, oč tu běží

Funkční tričko bude nejlépe fungovat, když pod něho oblečete termonátělník a nahoru hodíte funkční mikinu nebo bundu. Každý kousek termooblečení má svoji funkci a aby dobře fungovalo, musíte ho správně vrstvit.

  1. Transportní vrstva (spodní prádlo, podprsenky, tílka, trička, spodky a legíny). První vrstva oblečení, která je v přímém kontaktu s pokožkou. Obepíná ji a má za úkol odvádět pot z těla.
  2. Termoizolační vrstva (roláky, mikiny, tepláky). Druhá vrstva oblečení nepropouští ven tělem vytvořené teplo a brání pronikání chladného vzduchu. Nasává také pot ze spodního oblečení a odvádí ho pryč.
  3. Ochranná vrstva (bundy, vesty, kalhoty). Vrchní vrstva oblečení je nepromokavá a větruodolná. Musí ale být prodyšná, aby se pod ní nezapařovali.

Chcete-li, aby funkční prádlo plnilo svůj úkol, nekombinujte ho s oblečením z jiných materiálů. Když obléknete termotričko a na něho bavlněnou mikinu, odvedený pot se nahromadí v bavlněné vrstvě a vy strávíte celou procházku ve vlhké, těžké mikině.

Když termoprádlo, tak od hlavy až k patě. Jen tak bude správně fungovat. • 

Co zvážit při výběru

Před nákupem funkčního oblečení nejprve zvažte, kam budete nový nátělník nebo kalhoty nosit. Od oblečení na hory očekáváte, že zahřeje. Od trička na kolo chcete, aby rychle schnulo a odvádělo pot. Ačkoliv je většina termoprádla univerzální, roční období a účel využití hraje ve výběru roli.

Při výběru dbejte také na:

  • velikost – funkční oblečení musí přiléhat, ale nesmí škrtit,
  • střih – oblečení se nesmí zařezávat, švy nesmí tlačit,
  • hmotnost – zvlášť hledáte-li oblečení na cyklistiku, běh či horolezectví, oceníte velmi nízkou hmotnost všeho, co máte zrovna na sobě. 

V neposlední řadě se zaměřte na volbu materiálu. Nejčastěji se termoprádlo vyrábí ze syntetických vláken.

  • Polypropylen (POP) má pevná vlákna, téměř nulovou nasákavost, nízkou hmotnost a nízkou tepelnou vodivost – hodí se tak spíše do chladnějšího počasí. Je odolný proti plísním a bakteriím, snadno ho vyperete a rychle schne. Nevýhodou je, že se polypropylenová vlákna nedají barvit a proto je v nabídce jen omezená barevná škála oblečení.
  • Polyester (PES) snese (oproti polypropylenu) vyšší teploty, dobře odvádí teplo a rychle schne, díky čemuž se skvěle hodí do teplého počasí. Výhodou je také široká nabídka barev oblečení, neboť polyesterová vlákna se dají povrchově barvit. Naopak nevýhodou je vyšší hmotnost oblečení, když je mokré.

V nabídce najdete i termoprádlo z přírodních materiálů – bambusu nebo vlny. Ty jsou přirozeně antibakteriální a díky tomu nezapáchají ani po několika dnech nošení. Jsou ale náchylnější k poničení.

Pokud hledáte tričko na kolo nebo běh, dívejte se při výběru funkčního oblečení i po hmotnosti. Při desátém kilometru je každý gram dobrý. • 

Pokud se chystáte v zimě na hory, kupte si termoprádlo z vlny merino, která dokáže hřát, i pokud je mokrá a především hodně hřeje. Při pohledu na cedulku funkčního trička často zjistíte, že je vyrobené z kombinace přírodních a syntetických materiálů. Výrobci do vláken přidávají také ionty stříbra pro antibakteriální účinek nebo speciální chladivou vrstvu.

Všechnu péči, kterou termoprádlo dalo vašemu tělu, mu vraťte při praní. Podrobné informace o údržbě najdete u každého oblečení, obecně však platí tato pravidla.

  • Aby se jednotlivá vlákna termoprádla neponičila, perte oblečení vždy naruby.
  • Perte prádlo na 40 °C, vyšší teploty vláknům škodí.
  • Nepoužívejte aviváž, ani prádlo nedávejte do sušičky.
  • Prádlo nežehlete.

>>> Vyberte si termoprádlo přesně pro vás

Nosíte termoprádlo? Napište nám svoje zkušenosti do komentářů nebo na Facebook