Jak správně připravit čaj, abyste z něj dostali maximum | Blog Mall.cz

Jak správně připravit čaj, abyste z něj dostali maximum

Čaj není jenom na zahřátí. Při správné přípravě potěší vaše zdraví i chuťové pohárky. Přečtěte si jednoduché tipy, jak co nejlépe louhovat různé typy čajových lístků a jak si užít i čaj z pytlíku.

Pití čaje v mnoha kulturách považují za zážitek a pijí ho při různých kulturních nebo náboženských událostech. Vy ale na pití čaje nepotřebujete žádný rituál a vychutnáte si ho kdykoli a kdekoli.

Pokud se čaj správně připraví, zdravě vám doplní pitný režim. Navíc působí jako antioxidant a probere vás z podzimní letargie. Černé, většina zelených, bílé a polozelené typy totiž obsahují takzvaný tein, který vašemu tělu dodá energii.

Každý typ čaje má svá vlastní pravidla přípravy, ale obecně pro všechny platí několik zásad:

  • Pokud návod na vašem čaji neříká nic jiného, dávkujte ho následovně – kolik deci vody, tolik gramů čaje. Na hrnek, který má objem 2,5 decilitrů tedy použijte 2,5 gramů sypaných čajových lístků (jedna vrchovatá čajová lžička).
  • Pro tu nejlepší chuť čaje použijte kvalitní vodu, klidně přefiltrovanou z filtrační konvice.
  • Ve vodě se přirozeně vyskytují minerály, které při dlouhém vaření uvolňují množství škodlivin. Při jednom převaření se nic nestane, nikdy ale tu stejnou vodu nevařte víckrát.
  • Dodržujte doporučenou dobu louhování. Sáček z hrnku vyhoďte včas, jinak vám čaj zhořkne.
  • Nádobu na čaj si předem nahřejte, aby čaj při louhování zbytečně rychle nezchladl. Uteklo by vám tak jeho aroma. Konvici nebo hrnek proto stačí propláchnout horkou vodou.
  • Ať už připravujete jakýkoli čaj, med a citron do něj nepřidávejte hned po zalití. Počkejte, až bude mít nápoj teplotu akorát na pití (hrnek udržíte v ruce). Díky tomuto triku nezničíte vitamín C ani cenné látky obsažené v medu.

Náš tip: Protože i čaj obsahuje povzbuzující látky, můžete se z něj takzvaně přečajovat. Čaje s teinem proto pijte střídmě a prokládejte je bylinkovými čaji.

Uvařit dobrý čaj je umění, ale zvládnete to i vy. Zapamatujte si jen dvě čísla u vašeho oblíbeného druhu čaje – stupně vody k zalití a dobu louhování. • 

Jak správně připravíte jednotlivé druhy čaje

Zelený čaj

Zelený čaj je velmi zdravý druh čaje, který zbožňují například Japonci, Číňané nebo Jihokorejci. Na Blízkém východě se pije s mátou a se spoustou cukru.

Zalijte ho vodou, kterou necháte minutu po vyvření odstát. Pak by měla mít mezi 60 a 80 °C.

Zelený čaj nelouhujte déle než 3 minuty. Některým typům bude stačit klidně i 30 sekund. Pokud si nejste jisti, ochutnávejte v průběhu louhování, odlijte si třeba do malého kalíšku. Výsledná chuť by měla být jemná a aromatická, nikoli silná a hořká.

Lístky zeleného čaje po prvním použití nevyhazujte, dá se zalít klidně třikrát.

Náš tip: Zelený čaj se prodává také ochucený, oblíbený je třeba jasmínový. Máte-li chuť experimentovat, vyzkoušejte japonský čaj zvaný genmaiča. Jde o čaj, do kterého se přimíchá pražená rýže.

>> Pořiďte si na MALL.CZ konvici, která vám vodu ohřeje přesně na požadovanou teplotu. <<

Černý čaj

V Anglii se pije s mlékem, v Indii s kořením, u nás s rumem. Dobrý černý čaj je ale lahodný také jen tak. Existuje ho navíc spousta typů podle oblastí, ve kterých se vyrábí.

Černý čaj se při výrobě praží a fermentuje, proto při přípravě snese teplejší vodu. Zalijte ho vroucí vodou a louhujte zhruba 5 minut. Výsledek by neměl být příliš hořký, klidně během louhování ochutnávejte.

Náš tip: Mezi jemné čaje patří darjeeling, speciální černý čaj z Indie.

Zelený a černý čaj pochází z těch samých lístků rostliny čajovníku, pouze se jinak zpracovávají. Zatímco zelený čaj si udržuje svou přirozenou barvu, protože se nechává jen mírně oxidovat, černý čaj oxiduje déle a lístky při tom ztmavly. • 

Bílý čaj

Bílý čaj se svými vlastnostmi podobá čaji zelenému, připravujte ho proto podobně. Na rozdíl od zeleného čaje u něj dochází ke slabší oxidaci při zpracování a používají se hlavně mladé lístky čajovníku.

Oolong

Exkluzivní čaj, který se pěstuje hlavně na ostrově Tchaj-wan. Říká se mu také polozelený. Zůstal totiž někde napůl cesty mezi čajem zeleným a černým.

Oolong zalijte vodou o zhruba 90 °C a louhujte ho kolem pěti minut. I u oolongů platí, že ho můžete přelít víckrát: další nálevy mají ještě lepší chuť.

Bylinkový čaj

Čaj z různých bylin, o kterém se říká, že umí léčit různé neduhy. Každá bylina pomáhá na něco jiného:

  • na dobrou noc zkuste heřmánek,
  • na zažívání mátu,
  • při nachlazení lípu
  • a proti viróze měsíček.

Bylinkový čaj zalijte vroucí vodou a louhujte 5 až 10 minut. Protože neobsahuje povzbuzující látky jako je tein, dá se pít klidně i před spaním.

Mezi bylinné čaje patří i rooibos, který se vyrábí z bobovitého afrického keře – čajovce kapského. I rooibos přelijte vroucí vodou a louhujte zhruba 5 minut. V Africe ho pijí s mlékem a cukrem.

Čaj s medem a citrónem vám pomůže vyléčit neduhy. Na virózu do čaje klidně ještě přistrouhněte kousek zázvoru. • 

Ovocný čaj

Pravý ovocný čaj se vyrábí pouze ze sušených kousků ovoce, případně koření. Aby se z ovoce uvolnila dobrá chuť, zalijte ho vroucí vodou a louhujte 10 minut.

Často se s ním zaměňuje černý čaj, který má pouze ovocnou příchuť. Na to ale pozor – takový černý čaj s ovocnou příchutí si nedávejte před spaním. Černý čaj na rozdíl od ovocného obsahuje probouzecí látky.

Oblíbený je také pečený čaj, kdy se v troubě upeče směs ovoce, cukru a koření.

Maté

Speciální nápoj, který se pije v Jižní Americe místo kávy. Má silné povzbuzující účinky, proto je skvělý, když se potřebujete soustředit – na rozdíl od kávy vás ale osvěží na delší dobu.

Při tradiční přípravě se lístky neslévají. Maté se totiž nepopíjí z hrnku, ale z vydlabané tykve speciálním brčkem se sítkem. Maté jenom přelijte 80stupňovou vodou.

Čajové sáčky se prodávají třeba i v podobě pyramidek. Pro výslednou chuť čaje je ale jedno, jaký tvar pytlík má. • 

>> Věnujte svým blízkým čaje v dárkové sadě z MALL.CZ. <<

Jak si užít i čaj z pytlíku

Tradičně se čaj používá sypaný, to znamená, že si odsypete, kolik gramů potřebujete. Takový čaj se pak cedí přes sítko. Pro zrychlení přípravy se dnes prodává spousta takzvaných porcovaných čajů, tedy čajů z pytlíku. Ty jsou předem navážené, stačí je jen vhodit do hrnku a zalít horkou vodou.

>> Kvalitní porcovaný čaj pořídíte na MALL.CZ. <<

Ani pytlíkové čaje nemusí být nutně špatné. Při jejich výběru sledujte pár vlastností:

  • čaj není rozemletý – když v sáčku uvidíte pěkné lístky, máte jistotu, že je poctivý. Kvalitní čaj navíc poznáte podle toho, že po zalití nabobtná do celého prostoru pytlíku,
  • velmi kvalitní čaje se skrývají v hedvábných sáčcích, které na rozdíl od papíru do vody nevylučují žádnou nepříjemnou chuť.

I při přípravě porcovaného čaje respektujte správnou přípravu – přečtete si ji na obalu. Mezi největší chyby patří zalévání na příliš mnoho stupňů a přelouhování.

Náš tip: Abyste čaj nezapomněli včas vytáhnout, klidně si nastavte minutku na mobilu.

Jaký čaj máte nejraději vy? Napište nám to do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.