Jak se nepřejíst a co dělat, když se přejíte? | Blog Mall.cz

Jak se nepřejíst a co dělat, když se přejíte?

Vánoční svátky by se klidně daly přirovnat k festivalu obžerství. Stoly na každé návštěvě se prohýbají pod hromadou neodolatelně voňavých dobrot, a tak je téměř nemožné se nepřejíst. Jak se v takovém případě vyhnout bolavému žaludku? 

Jídlo nás naplňuje radostí

„Ale tak, když jsou ty Vánoce,“ zní nad mnoha svátečně prostřenými tabulemi. Vůně cukroví v dokonalé harmonii s bramborovým salátem, řízky, chlebíčky, chuťovkami a s dalšími sliny sbíhajícími vánočními laskominami se line celým domovem. A tak mnoho lidí snadno zapomene na předsevzetí z minulého roku, kterého se 357 dní snažili držet. Proč nám jídlo tak chutná a proč se rádi přejídáme?

Jídlo je totiž mocná zbraň. Dodává lidem sílu a naplňuje i ty největší morouse radostí, když zvýší hladinu serotoninu v krvi. A právě díky blaženému pocitu, které v nás jídlo vyvolává je tak lehké se přejíst. 

Zkuste mít co největší kontrolu nad velikostí vašich porcí. • 

3 rady, jak se nepřejíst

Držet se na uzdě u prostřeného stolu a zejména na návštěvě u babičky není jednoduché. Proto jsme pro vás připravili tři rady, jak se nepřejíst hned na Štědrý den.

  1. Připravte svůj žaludek na neustálý přísun jídla. Minimálně týden před svátky jezte pravidelně. Začněte snídaní, připravte si zeleninovou svačinku, dejte si oběd, pak opět svačinku a zakončete den večeří, popřípadě i malou svačinkou, pokud býváte dlouho vzhůru. Hodně pijte, ale ne sladké, aby z vás nebyly po Vánocích koule. Takové stravování vám doporučujeme nejen přes svátky, ale po celý rok. Tělo vám poděkuje.
  2. Nakrmte svůj mozek. Stejnou porci jídla na velkém či malém talíři totiž mozek vyhodnocuje jinak. Čím prázdnější talíř je, tím vím vás hlava nutí jíst. Myslí si totiž, že jste toho nesnědli dost. Proto si nechte naložit bramborový salát a kapra na malý talíř. Mozek bude dostatečně nakrmený a vám zbyde místo na další chody.
  3. Dopředu počítejte s mnoha chody, jednohubkami a nějakým tím zobáním uprostřed stolu. Proto si nepřidávejte hlavní chod. Pokud chcete být dobrým společníkem, budete potřebovat rozdělit energii na bavení hostů i na trávení. 

Bylinkový čaj pomáhá ulevit žaludku a zrychlit trávení. • 

Co dělat, když se přeci jen přejíte?

Každý určitě aspoň jednou zažil ten pocit, kdy jste naprosto přesně věděli, že vám každou chvíli musí prasknout břicho, hlasitě jste odfukovali, chtělo se vám spát a bylo vám špatně. Jednoduše jste se, s prominutím, přežrali. Co teď? Jak se zbavit bolavého žaludku?

  • Zůstaňte hodinku až dvě v klidu. Tělo potřebuje dostatek energie, aby vás zbavil půl kila bramborového salátu a dvou krabic cukroví v žaludku.
  • Pijte. Připravte si bylinkový či zelený čaj. Sváteční menu se smísí s tekutinami a bude se lépe trávit.
  • Vyhněte se tvrdému alkoholu. Alkoholické nápoje zvyšují kyselost žaludku, a tak snadno můžete přijít k pálení žáhy či k nevolnostem. Malé pivo by vám naopak mělo prospět.
  • Pokud jste se nepřejedli tolik a můžete chodit bez toho, aniž by se vám dělalo špatně, projděte se na čerstvém vzduchu, ale nesportujte. Okysličíte tělo a dodáte mu impulz k lepšímu trávení.  

Daří se vám na svátky nepřejídat? A naopak, máte nějaké oblíbené jídlo, kterým byste se mohli přejídat každý den? Napište nám do komentářů na náš Facebook, ať víme, že v tom nejsme sami. 

Témata:
  jídlo, večeře, Vánoce