1. Než začnete nakládat
První krok je vždy stejný, ať už nakládáte hermelín, utopence nebo meruňky. Vyčistěte a sterilizujte sklenice, ať se vám na dobroty nevrhnou bakterie. Hermelín je na bakterie citlivý a může se kvůli nim rychle zkazit.
Nejprve důkladně umyjte sklenice i jejich víčka a poté je ponořte do hlubokého hrnce s vodou, kde je povařte alespoň 10 minut. Pak je položte na čistou utěrku a nechte proschnout.
Náš tip: Pokud máte doma myčku, využijte ji ke sterilizaci. Vyprázdněte zásobníky na tablety a leštidlo, vložte do myčky sklenice i víčka a zapněte program s nejvyšší teplotou.
>> Sklenice na nakládání hermelínů pořídíte na MALL.CZ. <<
2. Připravte si ingredience
Aby měl hermelín správný říz, naložte ho s kořením, bylinkami a dalšími přísadami. Díky tomu si chuť hermelínu vyladíte podle svých představ. Pokud chcete nakládat na jistotu, přidejte k hermelínu například:
- cibuli,
- česnek,
- chilli papričky,
- sušená rajčata,
- vlašské ořechy,
- olivy,
- křen,
- rozmarýn,
- tymián,
- saturejku,
- nové koření,
- celý pepř,
- bobkový list
- nebo mletou papriku.
Přísady klidně v každé sklenici obměňujte a experimentujte s jejich chutěmi. Po naložení sklenice označte etiketou, ať můžete porovnávat a objevovat oblíbené kombinace. S kořením a bylinkami nešetřete – aby měl hermelín výraznou chuť, potřebuje důkladně ochutit.
>> Přečtěte si také naše tipy na nakládání zeleniny. <<
3. Jde se nakládat
Hermelíny rozřízněte na poloviny a naplňte je půlplátky cibule, kořením a bylinkami. Dejte si pozor, ať jsou všechny suroviny čerstvé a suché. Pokud přidáváte chilli papričky, před nakládáním je umyjte a osušte.
Hermelíny vrstvěte do sklenic a prokládejte ostatními přísadami, například cibulí, olivami, sušenými rajčaty, chilli papričkami, vlašskými ořechy nebo bylinkami. Každou vrstvu nálože hned osolte a opepřete.
Jakmile sklenici naplníte, zalijte ji slunečnicovým nebo řepkovým olejem. Pohlídejte si, že jsou všechny suroviny ponořené a že hladina oleje zůstala zhruba 2 cm pod víčkem.
Náš tip: Pokud vám zbyl olej z oliv nebo chilli papriček, naplňte s ním sklenici s hermelíny a až poté dolijte slunečnicovým nebo řepkovým olejem.
Než sklenici zavřete, párkrát s ní lehce bouchněte o desku, ať z oleje odstraníte bublinky. Okraje sklenice také zevnitř otřete papírovou utěrkou namočenou v alkoholu, ať se na stěně nezkazí například vyplavený kousek suroviny.
>> Přečtěte si rady, díky kterým zavařeninám prodloužíte životnost. <<
4. Jak hermelín skladovat
Prvních 24 hodin ponechejte sklenice s hermelíny v pokojové teplotě a jednou za pár hodin je lehce protřepejte, ať se koření zvedne ze dna.
Potom hermelíny uložte do chladu, například do lednice nebo do sklepa. Po týdnu můžete začít servírovat a spořádejte je nejpozději do 2 měsíců od naložení. Hermelíny ze sklenice vytahujte vždy čistým příborem, neumytým by se do oleje mohly dostat bakterie.
Náš tip: Jakmile hermelíny slupnete, zbylý olej nevylévejte, ale použijte ho na smažení.
A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si léto spolu užívali.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.