Jak připravit báječný nakládaný hermelín | Blog Mall.cz

Jak ho pořádně naložit: recept na nejlahodnější nakládaný hermelín

Kdo naložil jednou, nakládá pořád. Nakládané hermelíny perfektně sednou k dobrému pivu nebo vínu a zazáří na každé rodinné oslavě. Naložit hermelín je přitom rychlé, snadné a v lednici vydrží klidně i několik měsíců. Máme pro vás osvědčený postup, který z vás udělá krále a královny hermelínů.

1. Než začnete nakládat

První krok je vždy stejný, ať už nakládáte hermelín, utopence nebo meruňky. Vyčistěte a sterilizujte sklenice, ať se vám na dobroty nevrhnou bakterie. Hermelín je na bakterie citlivý a může se kvůli nim rychle zkazit.

Nejprve důkladně umyjte sklenice i jejich víčka a poté je ponořte do hlubokého hrnce s vodou, kde je povařte alespoň 10 minut. Pak je položte na čistou utěrku a nechte proschnout.

Náš tip: Pokud máte doma myčku, využijte ji ke sterilizaci. Vyprázdněte zásobníky na tablety a leštidlo, vložte do myčky sklenice i víčka a zapněte program s nejvyšší teplotou.

>> Sklenice na nakládání hermelínů pořídíte na MALL.CZ. <<

2. Připravte si ingredience

Aby měl hermelín správný říz, naložte ho s kořením, bylinkami a dalšími přísadami. Díky tomu si chuť hermelínu vyladíte podle svých představ. Pokud chcete nakládat na jistotu, přidejte k hermelínu například:

  • cibuli,
  • česnek,
  • chilli papričky,
  • sušená rajčata,
  • vlašské ořechy,
  • olivy,
  • křen,
  • rozmarýn,
  • tymián,
  • saturejku,
  • nové koření,
  • celý pepř,
  • bobkový list
  • nebo mletou papriku.

Pikantní nakládané hermelíny v Česku frčí. Doporučujeme tedy sýry naložit spolu s chilli papričkami. • 

Přísady klidně v každé sklenici obměňujte a experimentujte s jejich chutěmi. Po naložení sklenice označte etiketou, ať můžete porovnávat a objevovat oblíbené kombinace. S kořením a bylinkami nešetřete –⁠ aby měl hermelín výraznou chuť, potřebuje důkladně ochutit.

>> Přečtěte si také naše tipy na nakládání zeleniny. <<

3. Jde se nakládat

Hermelíny rozřízněte na poloviny a naplňte je půlplátky cibule, kořením a bylinkami. Dejte si pozor, ať jsou všechny suroviny čerstvé a suché. Pokud přidáváte chilli papričky, před nakládáním je umyjte a osušte.

Hermelíny vrstvěte do sklenic a prokládejte ostatními přísadami, například cibulí, olivami, sušenými rajčaty, chilli papričkami, vlašskými ořechy nebo bylinkami. Každou vrstvu nálože hned osolte a opepřete.

Jakmile sklenici naplníte, zalijte ji slunečnicovým nebo řepkovým olejem. Pohlídejte si, že jsou všechny suroviny ponořené a že hladina oleje zůstala zhruba 2 cm pod víčkem.

Náš tip: Pokud vám zbyl olej z oliv nebo chilli papriček, naplňte s ním sklenici s hermelíny a až poté dolijte slunečnicovým nebo řepkovým olejem.

Než sklenici zavřete, párkrát s ní lehce bouchněte o desku, ať z oleje odstraníte bublinky. Okraje sklenice také zevnitř otřete papírovou utěrkou namočenou v alkoholu, ať se na stěně nezkazí například vyplavený kousek suroviny.

>> Přečtěte si rady, díky kterým zavařeninám prodloužíte životnost. <<

4. Jak hermelín skladovat

Prvních 24 hodin ponechejte sklenice s hermelíny v pokojové teplotě a jednou za pár hodin je lehce protřepejte, ať se koření zvedne ze dna.

Potom hermelíny uložte do chladu, například do lednice nebo do sklepa. Po týdnu můžete začít servírovat a spořádejte je nejpozději do 2 měsíců od naložení. Hermelíny ze sklenice vytahujte vždy čistým příborem, neumytým by se do oleje mohly dostat bakterie.

Náš tip: Jakmile hermelíny slupnete, zbylý olej nevylévejte, ale použijte ho na smažení.

A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si léto spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.