7 zásad, díky kterým se vám při bouřce nic nestane | Blog Mall.cz

Co dělat při bouřce? S těmito 7 zásadami se vám nic nestane

Blesk trvá pouhou čtvrtinu sekundy, ale i za tuhle chvilku je schopný napáchat pořádnou neplechu. Máme pro vás rady, jak bezpečně přečkat bouřku venku i doma.

1. Kontrolujte předpověď

Možná se vám to zdá jako samozřejmost, ale jen málokdo pečlivě sleduje předpověď počasí. Povětrnostní podmínky se přitom můžou změnit z hodiny na hodinu. Pokud na den vašeho výletu hlásí bouřky, raději změňte plány.

Když se bouřky vyskytnou během vašeho výletu náhle, je důležité, abyste jednali včas a našli vhodné příštřeší. Pro sledování bouřkových mraků je skvělá například aplikace Meteor od Českého hydrometeorologického ústavu.

>> Vlastní meteostanici koupíte na MALL.cz. <<

Náš tip: Počítejte čas mezi hromem a bleskem. Bouřka je nejnebezpečnější při prodlevě 9 sekund a míň, to je maximálně 3 kilometry od vás. Pokud se čas zkracuje, znamená to, že bouřka postupuje k vám.

Jestli jedete na pozdní dovolenou, sledujte předpověď i tam. Při bouřce zůstaňte dál od vodních ploch, tedy od moře i od bazénu. • 

2. Vyhněte se otevřeným místům

Když už vás bouřka dostihne a nedá se nic dělat, nezůstávejte na otevřeném prostranství. Schovejte se ideálně do stabilní budovy s hromosvodem, zalezte třeba do blízké hospody.

Pokud vás náhodou bouřka chytne na otevřené louce a nemáte se kam schovat:

  • neutíkejte, blesk vás dožene raz dva,
  • přidřepněte a bouřku přečkejte s nohama u brady a rukama na uších,
  • nelehejte si na zem, i promočená zem působí jako vodič,
  • ve skupině se od sebe držte na 3 metry,

Náš tip: Až napočítáte mezi hromem a bleskem 30sekundovou prodlevu, bouřka je od vás 10 kilometrů daleko. To už jste v bezpečí a můžete se vydat domů.

3. Od stromů a od vedení pryč

Neschovávejte se pod osamocenými stromy, které přitahují blesky jako magnet. Také pokud jste ve vyvýšeném lese, zkuste slézt níž.

Vyhýbejte se i sloupům elektrického vedení. Z těch mohou navíc kvůli silnému větru spadnout dráty, a i ty bývají pod napětím.

Jako vodič funguje i skalní stěna nebo zeď bez hromosvodu.

Stan nemá hromosvod, a není tedy bezpečný. Pokud právě stanujete, běžte raději do nejbližší hospody a bouřku přečkejte tam. • 

4. Z vody ven

Blesky vodu milují, protože skvěle šíří elektrický výboj. Pokud jste u rybníka nebo u potoka, při bouřce se nikdy nekoupejte a rychle běžte dál od břehu. Před bleskem vás neuchrání ani loďka, při prvních známkách blížící se bouřky raději doplujte k břehu a běžte se schovat. Stejně tak se doma vyhněte sprchování nebo umývání nádobí.

5. Nepouštějte draky

Draci jsou při bouřce na draka, i když fouká silný vítr. Takový poletující drak může chytit výboj raz dva. Hasičí doporučují, abyste odolali své oblíbené podzimní aktivitě a počkali, až bude pěkné počasí. Důkladně o tom také poučte své děti.

Deštník je kovový, dobře tedy přitahuje blesky. Určitě ho nepoužívejte na volných prostranstvích, spolehněte se raději na starou dobrou pláštěnku. • 

>> Pořiďte si pláštěnku do deště na MALL.cz. <<

6. Také doma dbejte na bezpečnost

Pokud jste při bouřce doma, není to záruka výhry. Pořád myslete na pár zásad.

  • Bezpečný dům je pouze takový, který má v pořádku hromosvod. Nechejte si ho proto zkontrolovat odborníkem alespoň jednou za pět let.
  • Váš dům je napojený na elektrické vedení, které k vám blesk snadno přivede i z dálky několika kilometrů. Mějte na paměti, že jenom vypnout jistič nestačí – aby se vaše spotřebiče nezničily, vypojte je ze sítě. Platí to i pro počítač a televizi.

Při bouřce vždycky zavřete okna.

Jste při bouřce doma? Nepobývejte blízko zásuvek, při zasažení elektrické sítě bleskem může dojít k výboji. • 

7. Auto vás ochrání

V případě, že zrovna jedete autem, nemusíte mít strach, blesky vám neublíží. Stačí zavřít okénka. Myslete také na to, že při bouřce fouká velmi silný vítr. Dávejte proto pozor na padající stromy.

Pokud uvidíte, že někoho zasáhl blesk, ihned volejte záchranku. • 

Už jste se při bouřce někdy pořádně báli? Napište nám svůj příběh do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.