Chcete jíst zdravěji? Jde to i s přílohami a smaženým | Blog Mall.cz

Chcete jíst zdravěji? Nemusíte si odpírat přílohy ani smažené

Skoro každý výživový poradce vám řekne, že když chcete zhubnout, měli byste omezit tučná a smažená jídla nebo přílohy jako rýži a brambory. Dnes už to ale nemusí být pravda. I smažený řízek nebo rýži totiž připravíte tak, aby vám jídlo chutnalo a zároveň bylo dietní. V článku poradíme jak.

Smažená jídla dietologové nedoporučují kvůli přepálenému oleji, přílohy jsou zase na černé listině kvůli vysokému obsahu sacharidů (zjednodušeně cukrů). Jenže když tyto potraviny připravíte tak, že se zbytečných tuků a sacharidů zbavíte, můžete si je klidně dopřát i během přísné diety.

Jak na zdravější rýži

Některé druhy rýže obsahují až 80 % sacharidů, takže jeden 100gramový sáček obsahuje až 80 gramů sacharidů. I proto někteří zapřísáhli dietáři rýži démonizují a odmítají.

Dnes ale na trhu seženete speciální rýžovary, které při vaření přebytečné sacharidy z rýže odstraňují. Jedním z nejpokročilejších je například Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT. Ten v průběhu vaření odděluje přebytečné cukry od škrobu a mění je v želatinu, kterou shromažďuje ve vnitřní poklici.

Tato funkce podle výrobce odstraní z rýže až 40 % sacharidů. Z 80 gramů z původní porce jich tak zůstane pouze 48. Přitom rýže chutná pořád stejně skvěle – ale je mnohem dietnější a zdravější. Rýžovar se zároveň jednoduše ovládá, vnitřní nádobu můžete umývat v myčce a navíc se pyšní i prémiovým designem, za který získal dvě prestižní ocenění.

Zdravý rýžovar, který vyhrál i ocenění za design. • 

Zdravé smažení bez připáleného tuku

Smažený řízek ve friťáku nebo poctivý steak z pánvičky vám dietologové nedoporučí hlavně proto, že se maso během smažení celou dobu koupe v oleji. Ten se navíc při smažení přepaluje a při vysokých teplotách může být dokonce karcinogenní. Měli byste se tedy smaženého navždy vzdát? Vůbec ne.

Existují totiž horkovzdušné fritézy, které jídlo smaží pouze na principu cirkulace horkého vzduchu – bez kapky oleje. Na chuti nic nepoznáte, ale váš oblíbený řízek bude mnohem zdravější než z klasického friťáku. Příkladem takové horkovzdušné fritézy je Lauben Hot Air Fryer 2500WT, která navíc obsahuje filtr pro zachycení nepříjemných pachů ze smažení.

Horkovzdušná fritéza smaží jídlo pomoci cirkulace horkého vzduchu. • 

Nad jídlem přemýšlejte

Staré známé pravidlo expertů na výživu říká, že žádná potravina není nezdravá – škodit začíná až při konzumaci ve velkém množství. Nebuďte při hubnutí zbytečně extrémní, nezatracujete některé potraviny a neoslavujte jiné. Zdravý jídelníček má být hlavně pestrý a vyvážený.

Pokud ale přesto máte pro některou „méně zdravou“ potravinu slabost, hledejte cesty, jak ji udělat zdravější. Zmíněné příklady s rýží a smaženým vám budiž inspirací. Vyzkoušejte třeba také speciální vakuové sáčky pro tzv. sous-vide vaření, kdy jídlo uzavřete do vakuovací folie a připravujete jej v horké lázni, aby neztrácelo důležité vitamíny a minerály.

<< Nebo se podívejte na celou nabídku značky Lauben – experta na zdravé vaření. >>

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.