Smažená jídla dietologové nedoporučují kvůli přepálenému oleji, přílohy jsou zase na černé listině kvůli vysokému obsahu sacharidů (zjednodušeně cukrů). Jenže když tyto potraviny připravíte tak, že se zbytečných tuků a sacharidů zbavíte, můžete si je klidně dopřát i během přísné diety.
Jak na zdravější rýži
Některé druhy rýže obsahují až 80 % sacharidů, takže jeden 100gramový sáček obsahuje až 80 gramů sacharidů. I proto někteří zapřísáhli dietáři rýži démonizují a odmítají.
Dnes ale na trhu seženete speciální rýžovary, které při vaření přebytečné sacharidy z rýže odstraňují. Jedním z nejpokročilejších je například Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT. Ten v průběhu vaření odděluje přebytečné cukry od škrobu a mění je v želatinu, kterou shromažďuje ve vnitřní poklici.
Tato funkce podle výrobce odstraní z rýže až 40 % sacharidů. Z 80 gramů z původní porce jich tak zůstane pouze 48. Přitom rýže chutná pořád stejně skvěle – ale je mnohem dietnější a zdravější. Rýžovar se zároveň jednoduše ovládá, vnitřní nádobu můžete umývat v myčce a navíc se pyšní i prémiovým designem, za který získal dvě prestižní ocenění.
Zdravý rýžovar, který vyhrál i ocenění za design. • MALL.CZ
Zdravé smažení bez připáleného tuku
Smažený řízek ve friťáku nebo poctivý steak z pánvičky vám dietologové nedoporučí hlavně proto, že se maso během smažení celou dobu koupe v oleji. Ten se navíc při smažení přepaluje a při vysokých teplotách může být dokonce karcinogenní. Měli byste se tedy smaženého navždy vzdát? Vůbec ne.
Existují totiž horkovzdušné fritézy, které jídlo smaží pouze na principu cirkulace horkého vzduchu – bez kapky oleje. Na chuti nic nepoznáte, ale váš oblíbený řízek bude mnohem zdravější než z klasického friťáku. Příkladem takové horkovzdušné fritézy je Lauben Hot Air Fryer 2500WT, která navíc obsahuje filtr pro zachycení nepříjemných pachů ze smažení.
Horkovzdušná fritéza smaží jídlo pomoci cirkulace horkého vzduchu. • MALL.CZ
Nad jídlem přemýšlejte
Staré známé pravidlo expertů na výživu říká, že žádná potravina není nezdravá – škodit začíná až při konzumaci ve velkém množství. Nebuďte při hubnutí zbytečně extrémní, nezatracujete některé potraviny a neoslavujte jiné. Zdravý jídelníček má být hlavně pestrý a vyvážený.
Pokud ale přesto máte pro některou „méně zdravou“ potravinu slabost, hledejte cesty, jak ji udělat zdravější. Zmíněné příklady s rýží a smaženým vám budiž inspirací. Vyzkoušejte třeba také speciální vakuové sáčky pro tzv. sous-vide vaření, kdy jídlo uzavřete do vakuovací folie a připravujete jej v horké lázni, aby neztrácelo důležité vitamíny a minerály.
<< Nebo se podívejte na celou nabídku značky Lauben – experta na zdravé vaření. >>
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.