Batátová polévka s mrkví | Blog Mall.cz
Batátová polévka s mrkví

Batátová polévka s mrkví

Co lépe zahřeje v chladném počasí než teplá polévka a pokud ještě zasytí… Pro děti ideální rychlá večeře. Rodiče si mohou přidat více štiplavého a zahřátí bude maximální.

Sladké brambory nebo také batáty jsou hlízy Povijnice jedlé (batátové). Jsou výborné pro náš imunitní systém, obsahují vitamín C, A, E, vitamín B6. Batáty obsahují vlákninu, velké množství nerozpustné vlákniny je ve slupce, proto se doporučuje batáty připravovat celé i se slupkou.  Stejně jako mrkev jsou zdrojem beta karotenu.

Batáty působí proti zánětům, alergiím… Udržují zdravou pokožku, oči a vlasy.

Jak batáty na polékvu připravit?

Pečením v troubě celých hlíz se slupkou (umyjeme, propícháme vidličkou a pečeme – 200°C cca 1 hodinu), pečením kousků na pánvi, grilováním.

Ideální jsou na kaši, je vhodné dát málo vody a neslévat, protože vše dobré, co se vyvaří, v kaši zůstane. A poslední a asi nejlepší varianta, jak uchovat vše dobré je nastrouhat syrový batát do salátů, příloh atd.

>> Skvělým pomocníkem pro přípravu nejen polévek jsou pomalé či multifunkční hrnce <<

Batátová polévka s mrkví

  • 3 středně velké sladké brambory
  • 4 větší mrkve
  • cibule
  • olej
  • 1000 ml vývaru

1 lžička koření Baharat – základ se skládá z muškátového oříšku, hřebíčku, pepře, bílého pepře, skořice, římského kmínu, kari koření a červené papriky. Všechno společně po cca 1 lžičce semeleme a důkladně promícháme. Někde přidávají citronovou kůru, kurkumu, kardamom, koriandr, sušenou mátu nebo šafrán. Směs koření se liší podle oblasti.

Pro dospělé přidáme do polévky dle chuti chilli

Příprava:

  • Na oleji opečeme cibuli, oloupeme mrkev a sladké brambory, nakrájené vložíme do hrnce a přidáme vývarem. Vaříme do měkka, pak vše rozmixujeme.
  • Vytvoříme si směs koření – Baharat, promícháme a do uvařené polévky přidáme 1 lžičku, necháme cca hodinu odstát, poté už nevaříme, jen prohřejeme.
  • Můžeme podávat s opečenou houskou nebo opečenou uvařenou cizrnou na oleji s česnekem. Polévku také můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Variant této polévky je hodně a každý si přizpůsobí dle své chuti. Pro děti by měla být jemnější, dospělí mohou více přidat na pikantnosti.

Další varianta polévky: cibule, česnek, kousek zázvoru nebo sušený, olej, batáty, místo mrkve můžeme přidat cuketu, kari koření, chilli koření nebo chilli paprička, koriandr, vývar a kokosové mléko.

Témata:
  recepty, polévka