9 zajímavostí o kávě | Blog Mall.cz

9 zajímavostí o kávě

Podmanivé chuti a vůni kávy podléhá mnoho z nás  – nedokážeme si bez ní představit den. Přečtěte si, zda množství kávy, které pijete, je pro tělo ještě zdravé, kde ochutnáte tu nejbizarnější kávu a mnoho dalších faktů a zajímavostí.

1. Káva je druh ovoce

Káva se vyrábí z kávovníku, jehož plody patří do třídy bobulí stejně jako třeba rybíz. Plodům kávovníku – bobulím, se někdy říká boby, a protože se na nápoj používají pouze pecky plodu (zrna), které mají fazolovitý tvar, přezdívá se jim fazole.

Kávové boby rostou na kávovníkovém keři. • 

2. Kávu objevily kozy

Legenda vypráví, že v 9. století našeho letopočtu první účinky kávy zaznamenali etiopští pastýři na svých kozách, které po sežrání kávových zrn začaly “tančit”. Místní mnich připravil z bobulí odvar a světlo světa spatřil lahodný mok.

3. Alžírská káva a Piccolo neexistuje

Někdo je pije rád, jiní protestují, jedno je však jisté – s kávou nemají nic společného. Když si chcete objednat v Itálii piccolo neboli “malou” kávu, použijte kouzelnou formulku “un caffé, per favore” a dostanete automaticky klasické, malé espresso.

Určitě znáte i Alžírskou kávu – se šlehačkou a vaječným koňakem, tu máme ale jen v Česku.

Pokud si v zahraničí objednáte Latte, dostanete teplé mléko ve sklenici. Jestliže toužíte po jemné kávě s našlehanou mléčnou pěnou, řekněte si o Caffè latte.

Piccolo znamená malý, ale v Itálii poproste o Espresso, stejně tak o Caffè latte. Latte je italsky mléko. • 

4. Pití kávy je prevencí proti tvrdnutí jater

Cirhóza je onemocnění jater, které může vést k rakovině. Podle italské studie si pitím 1 šálku kávy denně snižujete riziko jaterního onemocnění o 20 %. Při pravidelném pití 3 a více šálků denně dokonce až o 50 %. Potřeba pít hektolitry kávy po vydatném večírku se konečně potvrdila i z lékařského hlediska.

Káva pomáhá i v boji proti nemocem. • 

5. Mléko zeslabuje kofeinové účinky

Naše tělo absorbuje kávu v kombinaci s mlékem mnohem pomaleji a navíc zatěžuje trávicí systém. Pokud tedy potřebujete nakopnout kofeinovou bombou, sáhněte například po French pressu a kávu vypijte nejpozději do 10:30 hodin – ráno káva účinkuje nejlépe. Zkuste místo mléka zaexperimentovat s jinými přísadami.

Nejúčinější je čistá černá káva, bez cukru a mléka. • 

6. Nejsevernější ostrov světa je pojmenovaný po kávě

Ostrov Kaffeklubben je nejsevernější ostrov ležící těsně nad Grónskem. Pojmenoval ho dánský průzkumník Lauge Koch, údajně na počest své oblíbené univerzitní kavárny, kde se neformálně setkávali s ostatními geografy. Kaffeklubben, tedy “Klub kávy”.

7. Nejdražší kávu na světě vybírají z trusu

Cibetka je malá šelma, která je odborníkem na svou potravu – kávové bobule. Vybírá si pouze ty nejlepší kousky a díky procesu fermentace v trávicím traktu dá kávě jedinečnou čokoládovou chuť. Protože je hledání jejího trusu velmi náročné, 50 g cibetkové kávy vás vyjde zhruba na 800 Kč.

8. S kofeinem zhubnete

Pokud se chystáte shodit přebytečná kila, káva vám s hubnutím pomůže. Kofein zrychluje metabolismus, proto tuto látku obsahuje i většina spalovačů tuků. Tuky se však spalují zejména fyzickou aktivitou, proto jen pití kávy nestačí. Káva navíc omezuje chuť k jídlu – když vás přepadne mlsná, zapněte raději kávovar.

Náš tip: Nestihli jste ráno vypít kávu? Nevylévejte ji, připravte si z ní domácí kosmetiku, například proti vráskám. Ani lógr nevyhazujte, lze ho dále prakticky zužitkovat.

9. Existuje i káva ze záchodu

Pokud hledáte opravdu nevšední kávu, zajeďte si do Soulu v Jižní Korei. Místní The Poop Café má interiér vyzdoben záchody a pisoáry, jídlo stylizované do exkrementu a kávu vypijete ze záchodu. Obrázek v pěně ve tvaru roztomilého hovínka je samozřejmostí.

V Café Poop pijete kávu z malého záchodu, i na něm sedíte místo židle. Zdroj fotografie: huffingtonpost.com • 

Víte o kávě další zajímavosti? Podělte se s námi o ne na Facebooku.