9 pravidel, jak zabránit nebezpečným úrazům dětí v bazénu | Blog Mall.cz

9 pravidel, díky kterým zabráníte nebezpečným úrazům dětí v bazénu

Dovádět v bazénu 4 hodiny jen s kraťoučkými přestávkami na záchod a pití? Pro děti to je obvykle úžasná představa – vodu milují. Jenže dospělí hned za vším vidí úrazy. Poradíme vám, jak zvládnout letní koupačky bez zranění.

1. Nikdy nenechávejte děti samotné

Jejda, vypnula jsem troubu?

Já si jen skočím pro kafčo, tak tu buďte hodní!

Zajdu pro telefon a pošleme tátovi fotku, jak si užíváme v bazénu.

I takhle můžou vypadat situace, kdy potřebujete na chvilku odejít od dětí v bazénu, ale nechce se vám je vyhánět z vody.

Jenže k úrazu stačí i minutka bez dozoru v malém dětském bazénku. Takže se nespoléhejte na to, že se za chvilku vrátíte a nic se nestane. Raději dětem vysvětlete, že na 5 minut musí ven z bazénu, nebo si kávu dejte později.

Ve vodě možná nevydržíte tak dlouho jako děti. Sedněte si pohodlně do stínu, ale zároveň tak, ať máte bazén s dětmi jako na dlani. • 

>> Dětské bazénky a hračky do vody najdete na MALL.cz. <<

2. Pořiďte k bazénu ohrádku

Bazén je rizikem, i když se děti zrovna nekoupou. Abyste je mohli nechat na zahradě bez dozoru, pořiďte k bazénu ohrádku, přes kterou se děti k vodě nedostanou a nespadnou do ní třeba při házení míčem nebo když uvidí na hladině berušku a zatouží ji zachránit.

Zkuste také zakrýt bazén pevnou plachtou, která zadrží listy a hmyz a dětem nedovolí dostat se snadno k vodě.

>> Pořiďte krycí plachtu do 600 korun na MALL.cz. <<

3. Začátečníkům dávejte rukávky

Pokud vaše dítě s plaváním teprve začíná, nepouštějte je do bazénu bez kruhu nebo rukávků. Ty jim pomohou získat ve vodě jistotu.

A když už vaše děti v pohodě přeplavou celý bazén samy? Rukávků a kruhu se ještě nezbavujte, můžou se vám hodit u moře, kde dítě nebude mít takovou jistotu.

Klidně začněte tím, že dětem dáte rukávky i kruh. A u moře, kde je silnější UV záření, dětem oblečte na koupání i tenké bavlněné tričko s dlouhým rukávem. • 

4. Promluvte si s dětmi o tom, jak se mají chovat

Pokud jste na veřejném koupališti, prozkoumejte nejprve bazén a ukažte dětem, kde začíná hloubka nebo kde si mohou odpočinout. Pozor ať dávají i na schůdky nebo žebříky, o které se snadno bouchnou do hlavy při házení s balonem.

Zároveň dětem vysvětlete, že v bazénu nejste sami a že musí být ohleduplné i k ostatním. Jednejte s dětmi jako s parťáky.

5. Dbejte na to, aby se děti učily plavat

Jednou z nejlepších prevencí je naučit děti plavat. Samozřejmě je pak nepustíte samotné do moře nebo na koupaliště, ale získáte mnohem větší jistotu, než kdyby bylo vaše dítě závislé na rukávcích nebo kruhu.

Najděte si proto kurz plavání a s dětmi se na něj přihlašte. Nikdy není pozdě – začněte klidně hned, ať jste perfektně připravení na příští sezonu. 

Aby děti získaly ve vodě jistotu a měly z ní přirozený respekt – i k tomu se hodí kurzy plavání. • 

6. Poučte děti, ať nesahají na topící se vosy

Vysvětlete dětem, že pokud v bazénu uvidí topící se vosu nebo včelu, nemají na ni sahat. Raději ať vás zavolají. Větším dětem pak můžete půjčit síťku, aby hmyz vylovily samy.

7. Nezapomeňte, že i v malém bazénku se dá utopit

Záleží na věku a na plaveckých schopnostech dítěte. Ale když se uhodí do hlavy a na chvíli omdlí, může se utopit i v pár centimetrech vody. Proto nikdy nespoléhejte na to, že napustíte jen malý nafukovací bazének do půlky a děti u něj necháte samotné.

Dětem stačí ke štěstí jen trocha vody. Vy ale nepolevujte v pozornosti. • 

8. Zakažte dětem běhání na kluzké podlaze

Podlaha kolem bazénu jakoby děti přímo vyzývala k tomu, aby se na ní honily a snažily si navzájem utéct. To ale zarazte hned na začátku. Kluzké kachličky jsou nevyzpytatelné a stěží na nich udrží balanc dospělý – natož dítě.

9. Buďte v pohodě

Okřikováním a nervózním pobíháním kolem bazénu ničemu nepomůžete. Děti poučte, vybavte je kruhem a nespouštějte z očí.

A jestli se k vám chodí koupat třeba kamarádi od sousedů, domluvte se se sousedkou, zda by si k vám nezašla odpočinout a na děti dohlédnout.

Který tip vám přijde nejdůležitější? Napište nám to do komentářů.