8 tipů, jak správně pečovat o džíny | Blog Mall.cz

8 tipů, jak správně pečovat o džíny

Některé věci se nemění. Třeba džíny, které jsou v kurzu už víc než sto let. Aby vydržely co nejdéle i vám v šatníku, musíte se o ně správně starat – studenou vodou i mrazem. Inspirujte se, jak správně o džíny pečovat, aby byly pořád jako nové.

Džínové oblečení původně sloužilo jako pracovní oděv, dnes nechybí v žádném šatníku a běžně ho nosíme do práce i do města. Základem džínoviny je denim – pevná a trvanlivá bavlněná tkanina. Přesto, že je denim odolný materiál, potřebuje speciální péči

1. Neperte moc často

Džíny nosíte už čtyři dny – nejvyšší čas je vyprat? Chyba. Džíny totiž vydrží víc než běžné kalhoty, takže nepotřebují ani tak častou údržbu. Stačí, když je vyperete jednou za 14 dní, i méně. Častější praní jim dává pořádně zabrat a džíny rychleji ztratí tvar a barvu. 

2. Pěkně v ruce

Chcete-li o džíny správně pečovat, měli byste se vyhnout pračce obloukem. Vezměte údržbu kalhot raději do vlastních rukou a přemáchněte džíny sami ve vaně. Postačí vám k tomu voda a mýdlo. Aviváž není potřeba – džíny se po ní snadněji vytahají. 

Když budete prát džíny zvlášť, vyhnete se navíc i zabarvení ostatního prádla. Džínovina totiž ráda pouští barvu. NÁŠ TIP: Přidejte do vody půl šálku octa, kalhoty pak nebudou pouštět.

Praní v pračce džínám nesvědčí. Najděte si čas a přemáchněte kalhoty raději v ruce. • 

3. Pravidlo studené vody

Nezapomeňte při praní otočit tím správným kohoutkem. Džíny by se vždy měly prát pouze ve studené vodě, která nemá víc než 30-40 °C. Jinak se srazí nebo vyblednou.

4. Vždycky naruby

Než začnete džíny prát, ujistěte se, že jste je obrátili naruby. Jedině tak zajistíte, že budou pořád vypadat jako nové a nevyblednou.

Pravidlo platí dvojnásob, pokud se je přeci jen rozhodnete hodit do pračky. Kovový buben totiž materiál odírá. Zapněte předem také všechny zipy a nepoužívejte odstřeďování. 

Denim potřebuje zvláštní péči. Kalhoty i džínové košile perte vždycky naruby a věšte opatrně. • 

5. Zapomeňte na sušičku

Pokud nechcete mít najednou džíny o několik čísel menší, nedávejte je do sušičky. Vždy se tam trochu srazí. Po vyprání je jednoduše rozklepejte a pověste na věšák. Aby si zachovaly svůj tvar, sušte je pověšené vzhůru nohama nebo ve vodorovné poloze. Podívejte se na další tipy, jak si se sušením prádla hravě poradit.

Zatímco v sušičce mají džíny tendenci se srážet, běžným nošením se spíš roztáhnou. Obsahují totiž elastan, který se mírně vytahá. Kupujte si proto raději džíny, které jsou vám těsnější.

Džíny vybírejte podle vkusu, ale i tak, aby seděly vaší postavě. • 

6. Na mráz s nimi

K odstranění špíny, zápachu i bakterií vodu vůbec nepotřebujete. Stejně dobře funguje i mráz. Zabalte džíny do bavlněné tašky nebo igelitového pytle a nechte je přes noc v mrazáku

Budou jako nové. Navíc je stačí vytáhnout půl hodiny předtím, než potřebujete jít z domu. Všechnu práci ale mrazu nenechávejte a mrazící terapii jednou za čas vyměňte za vodu a mýdlo. 

7. Žehlit, či nežehlit

Jestli si dáte záležet s věšením prádla, džíny už většinou žehlit nemusíte. Drobné nedokonalosti se totiž díky přiléhavému střihu vytvarují přímo na těle. Pokud se chcete cítit nejen in, ale také pohodlně, pak se vyplatí žehličku aspoň na chvíli zapnout. 

Po vyžehlení totiž denimové kalhoty změknou a budou příjemnější na nošení. Ideální je sundat džíny ze šňůry ještě vlhké a žehlit naruby.

Do džínoviny se můžete obléknout od hlavy až k patě. • 

8. Dejte jim prostor

Džíny vyžadují zvláštní péči – v údržbě i uskladnění. Denimový materiál totiž potřebuje dýchat. Neskládejte kalhoty do komínků do skříně, raději jim vyhraďte vlastní ramínko a dostatečný prostor.

Přečtěte si tipy, jak se správně starat i o další materiály.

Máte vlastní triky, jak pečujete o džíny? Podělte se o ně v komentářích nebo na Facebooku.

>>> Dámy, už jste objevily ty pravé džíny přesně pro vás? Tady jsou <<<

>>> Ani pánové nepřijdou zkrátka! <<<