7 věcí, bez kterých se neobejde bezpečný domov pro batole | Blog Mall.cz

7 věcí, bez kterých se neobejde bezpečný domov pro batole

V každém domě číhá na děti spousta nebezpečí – ostré rohy, elektřina, čisticí prostředky… Ale i věci, které pořizujeme přímo pro miminko, mu mohou ublížit, pokud nejsou dostatečně kvalitní. Poradíme vám, jak zabezpečit dům pro batole a bez kterých věcí to nepůjde.

1. Zábrany na schody a ochranné kryty na nábytek

Abyste si byli jistí, že se vašemu miminku při hraní nic nestane, opatřete všechny ostré rohy a hrany krytkami. Možná se vám to zdá přehnané, ale špatné náhody se dějí. Je lepší připravit se na vše.

Máte-li doma schody, nezapomínejte namontovat zábranu i tam. Stačí totiž jen chvilka nepozornosti a váš malý průzkumník se může vydat do druhého patra.

Dobré dětské pojistky zabezpečí skříňky a šuplíky i před staršími dětmi, ne jen před batolaty. • 

2. Stabilní dětská židlička

Batole byste bez židličky jen těžko nakrmili, aniž by byla přesnídávka úplně všude. Dobrou jídelní židličku poznáte podle toho, že se v ní nebojíte dítě na chvíli nechat bez dozoru a odskočit si třeba k vaření nebo četbě knížky. Ty nejlepší mají pětibodový bezpečností pás a dostatečně velký stoleček, kde si může dítě po jídle hrát nebo kreslit.

Na co si dávat pozor při výběru dětské židličky?

  • Pokud se židlička jakkoliv naklání, rozhodně ji neberte.
  • Ověřte si, že všechny šrouby chrání plastové krytky.
  • Židlička nesmí mít žádné ostré hrany a výčnělky.
  • Mezinožní pás by měl být širší než 2 cm.
  • Ochranu má židlička poskytovat i z bočních stran.

Aby se vašemu prckovi pohodlně sedělo a mohl židličku používat co nejdéle, vybírejte modely, které se dají výškově přizpůsobit a polohovat. Zásadní také je, aby mělo dítko dostatečný prostor pro pohyb a širokou sedací plochu.

Dětská jídelní židlička BabyDan roste s dítětem až do téměř 12 let. • 

3. Ochrana vařičů a varných desek

Nejčastěji se děti zraní v kuchyni, když na sebe strhnou horký hrnec s vařící vodou nebo horkou omáčkou. Nejvíce ohrožené jsou děti do tří let věku. Přitom jde takové nehodě snadno zabránit.

Pořiďte si ochranu vařičů a varných desek, díky které děti nedosáhnou na hrnce a pánvičky. Ochrana je šířkově nastavitelná a k pracovní desce se připevňuje oboustrannou lepicí hmotou. Ta jde snadno odstranit, když děti povyrostou a zábrana už není třeba.

4. U dětského lehátka si nejdřív řekněte, co od něj očekáváte

Lehátka jsou perfektní pomůcky pro maminky, které si chtějí udělat také chvilku pro sebe anebo při hlídání dítěte potřebují třeba vařit.

Při koupi lehátka si ověřte, že má stabilní kovovou konstrukci a tříbodové bezpečnostní pásy. To je pro bezpečí vašeho miminka naprosto zásadní.

Na co dalšího se dívat při výběru dětské houpačky nebo lehátka:

  • Je pohodlné? Přiměřeně měkké polstrování, vyztužená opěrka zad i hlavy a příjemný prodyšný materiál zajistí, že se bude dítě cítit jako v bavlnce a zároveň si nebude kazit záda.
  • Je přenositelné? Lehátko opatřené popruhy snadno přemístíte, aby na vás mělo dítě stále výhled třeba i při vaření a vy jste měla jistotu, že je všechno v pořádku.
  • Je zábavné? Houpačkám většinou nechybí aspoň hrazdička s hračkami. Interaktivní lehátka ještě navíc vibrují, přehrávají melodie, dělají světelné efekty a miminko za vás i automaticky houpají.

Vibrace nebo automatické houpání utěší i hodně uplakaného prcka. • 

5. Ochranné krytky zásuvek a kabelů

Zásuvek a kabelů má v domácnosti každý víc než dost a děti se o ně rády zajímají. Do zásuvek strkají prstíky i předměty, za kabely zase tahají. Rizika se ale snadno zbavíte, když zásuvky opatříte speciálními krytkami a kabely schováte za lišty nebo nábytek, případně je přichytíte k podlaze.

Následky úrazu elektrickým proudem jsou fatální. Neriskujte to. Zrovna zásuvky zabezpečíte opravdu snadno. • 

6. Dětské pojistky vám ušetří spoustu nervů

Když už se vaše miminko zajímá o své okolí a začíná objevovat, máte nejvyšší čas, abyste na všechny nebezpečné skříňky a šuplíky přimontovali dětské pojistky. Díky nim batole udržíte od všech nožů, čisticích prostředků a křehkých předmětů. Obzvlášť nebezpečné jsou šuplíky, které na sebe může dítě shodit celé – i se vším, co je uvnitř.

7. Zajistěte miminku bezpečí i na cestách

Cestování s miminkem bývá náročné. Musíte sbalit všechny věci, které potřebujete k běžnému fungování, a hlavně musíte vymyslet, kde bude miminko třeba na návštěvě u prarodičů spinkat.

Jistotu, že dítěti zajistíte kvalitní a bezpečný spánek i na cestách, máte jedině s dobrou cestovní postýlkou. Při výběru věnujte pozornost podpěrného systému a chráničům rohů. Když se o postýlku opřete, měla by být stabilní.

Pro miminko je také důležité, aby mělo výhled do okolí, proto hledejte postýlku, která má alespoň jedno okno potažené kvalitní síťovinou bezpečnou pro dítě. Okna však hlavně zajišťují dostatečnou výměnu vzduchu uvnitř postýlky.

Aby bylo cestování s postýlkou příjemné i pro vás, vyberte si nějakou se snadným mechanismem rozkládání a skládání. Nezapomeňte si ověřit ani celkovou hmotnost nebo třeba snadnost údržby.

Manipulační kolečka oceníte, hlavně pokud chcete cestovní postýlku používat také doma jako ohrádku. Snadno díky nim převezete postýlku i s dítětem třeba do kuchyně. • 

Jak jste pro své batole zajistili dům vy? Napište nám do komentářů.