7 tipů, jak šikovně zabavit děti na svatbě, aby nedělaly lumpárny | Blog Mall.cz

7 tipů, jak šikovně zabavit děti na svatbě, aby nedělaly lumpárny

Dospělí mají na svatbě o zábavu postaráno. Jak ale zařídit, aby se nenudily ani děti a rodiče je přitom nemuseli zas tak moc hlídat? Přečtěte si tipy na super svatební aktivity pro děti, které je zabaví, takže nebudou na váš velký den vyvádět lumpárny.

Kdo si hraje, nezlobí. Máte-li už hotový program a zábavu pro svatební hosty, nezapomeňte ani na ty nejmenší. Jak na to:

  1. Nejprve si projděte seznam hostů a zjistěte, s kolika dětmi můžete počítat. Odhadněte také složení dětí podle věku. Díky tomu budete vědět, pro kolik capartů zábavu chystat a zda si vystačíte s Člověče, nezlob se, nebo musíte vymýšlet hry i pro starší školáky.
  2. Ať už  vyrukujete se sebelepším programem, nespoléhejte se na to, že si děti vystačí samy a necháte je mimo dohled. Vytipujte si pár spolehlivých kamarádů nebo příbuzných, kteří se v roli dozoru budou střídat – ideální je starostlivá babička nebo kamarádka se zkušenostmi z tábora.

Základ máte hotový, teď vymyslete hry a náplň dne pro malé nezbedy. Ale pozor – nezapomeňte, že jste na svatbě a většina dětí je slavnostně oblečená. Kopání pokladu v hlíně nebo malování barvami proto není to pravé. Volte raději nenáročné aktivity, při kterých se děti neušpiní ani si neublíží. 

Nenechte děti, aby se na svatbě nudily. Stačí vymyslet pár her a rozproudíte zábavu i u nejmenších svatebních hostů. • 

1. Zahradní herní stanoviště

Jestli pořádáte svatbu venku, máte napůl vyhráno. Venkovní prostředí totiž nabízí spoustu možností, jak děti zabavit. Což takhle vytvořit na zahradě několik herních stanovišť? Přichystejte tam třeba pétanque, obruče nebo namalujte křídou na chodník skákacího panáka. Čím víc aktivit, tím lépe.

Náš tip: Ke každému stanovišti dejte razítko a nechte děti, ať jich posbírají co nejvíc – jedno za každou odehranou hru (ne nutně vyhranou). Až budou mít na kartičce všechna razítka, připravte si pro ně malou odměnu. Tak je motivujete, aby úkoly splnily.

>> Vyberte si z venkovních her na MALL.cz. <<

2. Kolik hostů má…

Tahle hra je ideální pro malé školáky, kteří už umí počítat. Dejte dětem za úkol, aby našli a spočítali všechny hosty na svatbě, kteří mají:

  • zelenou kravatu,
  • čelenku ve vlasech,
  • blonďaté vlasy
  • nebo třeba něco růžového.

Zorganizujte pro děti bojový úkol – spočítat všechny hosty, kteří… doplnit můžete to, co vás zrovna napadne. • 

3. Schované předměty

Tato hra je variantou k hledání pokladu – ale bez kopání a hrabání v hlíně, takže sváteční outfity nepřijdou k újmě. Princip je jednoduchý:

  • vymyslete seznam věcí, které mají děti najít,
  • ty pak schovejte v místě svatby (mohou to být stužky, kniha nebo třeba ubrousek ve tvaru labutě – fantazii se meze nekladou).

Děti rozdělte do týmů podle barev – nezapomeňte pak ale každý předmět umístit v zahradě několikrát (podle počtu týmů) a označit danými barvami. Červení pak budou hledat červenou stužku nebo červený ubrousek, zelení zase vše v zelených barvách.

Nakonec děti ještě vybavte košíčkem, do kterého budou předměty sbírat, a hru odstartujte. Vyhrává ten, kdo najde všechno ze seznamu nejrychleji.

4. Hraní u stolu

Připravte se i na mokrou variantu nebo pro případ, že se dětem nebude chtít běhat po zahradě. Nachystejte někde v koutku stolek s dětskými hrami. Výběr nepodceňte – nakombinujte hry, které jsou vhodné pro malé předškoláky i takové, které si s chutí zahrají náctiletí.

Kromě tradičního Člověče, nezlob se nebo Černého Petra vybavte herní koutek i méně známými a náročnějšími hrami. • 

Kromě karet nebo deskových her klidně do hracího koutku dejte i LEGO® nebo jinou stavebnici.

5. Tvůrčí koutek

Pro malé umělce nachystejte stolek s tvůrčími potřebami. Na fixy ale raději zapomeňte – rodiče by vám moc nepoděkovali, kdyby si jejich ratolesti pokreslily slavnostní šaty. Nachystejte raději jen pastelky, které oblečení neublíží. A co dál?

  • Připravte omalovánky s podobiznou nevěsty a ženicha,
  • nechte děti vyrábět přáníčka novomanželům
  • nebo třeba tvořit rekvizity pro fotokoutek, se kterými se pak mohou rovnou vyřádit při focení.

Náš tip: Zaúkolujte dozor, aby dětem pomohl se stříháním nebo lepením. Tak si caparti neublíží a nebudou od lepidla od hlavy až k patě.

Pokud všechny hry selžou, zapojte děti do dění na svatbě

Dejte jim úkol, který budou mít na starosti jen ony – třeba připínat svatebčanům myrtu na šaty nebo dohlížet, že jsou na stolech svatební koláčky.

A poslední tip – na děti nemyslete jen se zábavou, ale i s jídlem. Sushi nebo pikantní předkrmy je zrovna neohromí. Pokud máte na svatbě malých hostů víc, vytvořte pro ně speciální dětský raut s menu, na kterém si pochutnají. A klidně ho naservírujte ke zvláštnímu stolu s dětskými židličkami.

Kromě her pro děti připravte i speciální hudební playlist – zakomponujte do seznamu skladeb pár dětských písní. • 

Máte další tipy na aktivity, které děti na svatbě zabaví? Napište nám je do komentářů.