7 rad, jak zazimovat auto, aby netrpělo | Blog Mall.cz

7 rad, jak zazimovat auto, aby netrpělo

Každý pátý český řidič přes zimu nejezdí autem. Důvody? Řidiči chtějí ušetřit peníze za drahé zimní gumy, mají více než jedno auto anebo se jim prostě nechce každé ráno škrábat namrzlá skla a riskovat havárku. Jenže odstavit auto na několik měsíců není jen tak. Jak vůz zazimovat, aby netrpěl?

1. Radši garáž a radši bez plachty

Pro zazimování auta je ideální suchá garáž se stálou teplotou, protože vysoká vlhkost způsobuje rezivění karoserie. Používejte proto odvlhčovače vzduchu. Pokud vám na vašem autě opravdu záleží a vlastní garáž nemáte, pronajměte si ji.

Jestliže se vám nechce utrácet za pronájem garáže a žádnou vlastní nemáte, nechte auto stát venku a přikryjte ho alespoň voděodolnou plachtou, která ho udrží čisté a relativně suché.

Auto odstavené v garáži však nepřikrývejte. Pod plachtou by se zbytečně sbírala vlhkost a auto by trpělo ještě víc než venku na mrazu.

Pokud se chcete vyhnout každodennímu škrábání okýnek, auto na zimu nechte stát v garáži. Když se o něj dobře postaráte, bude mu tam lépe než v mrazu a sněhu. • 

2. Bez myčky a vosku ne

Než svého motorového mazlíka uložíte k zimnímu spánku, dopřejte mu očistnou kúru. Skvrny od vody i ptačí trus totiž zanechávají na laku fleky, pokud je tam necháte příliš dlouho.

Zaplaťte autu ten nejlepší program v myčcce a nechte ho navoskovat, abyste ochránili lak a karoserii před korozí. Ujistěte se také, že jsou čistá kola i spodní strana blatníků kvůli rezivění nápravy, brzd a disků.

Postarejte se také o vyčištění interiéru. Auto vysajte a ošetřete čalounění i plasty speciálními přípravky či utěrkami. Nezapomeňte ani na gumové těsnění kolem dveří.

Před odstavením vezměte auto do myčky a dopřejte mu ten nejlepší program. • 

3. Postarejte se o pneumatiky

Gumy nahustěte na tlak doporučený výrobcem vozu pro jeho plné zatížení, aby v nich po delším stání nezůstaly promáčklé plošky. To byste pak mohli pneumatiky vyhodit. Ti pečlivější majitelé aut ještě doporučují postavit auto na špalky, aby se při dlouhém stání neničila ložiska.

Pokud však auto nepoužíváte jen v zimních měsících, není to nutné. Stačí, když jej jednou za čas bez nastartování popostrčíte.

Někteří opravdu starostliví řidiči své motorové miláčky přezouvají do starých ojetých pneumatik, aby si dlouhým stáním neničili nové gumy. • 

4. Plnou nádrž, prosím

Před odstavením auto natankujte. Benzín totiž absorbuje vzdušnou vlhkost, takže nádrž musí být plná až po okraj. Zabráníte tak i rezivění ocelových nádrží.

Pokud auto nebudete používat jen několik měsíců přes zimu, nemusíte se bát, že by se benzín dlouhým stáním znehodnotil. Dnes už má většina novějších aut systém EVAP, který zadržuje výpary benzínu a po nastartování je spálí v motoru.

5. Výměna oleje je nezbytná

Pokud auto odkládáte jen na pár týdnů, vyměňovat olej nemusíte. Ale když bude stát déle než 30 dní, potřebujete olej nový. Použitý motorový olej totiž obsahuje saze a zbytky nespáleného paliva, které mohou poškodit motor.

Když bude auto stát déle než půl roku, vyměňte olej také před první projížďkou. Když se dlouho netočí motor, olej degraduje a ztrácí své mazací schopnosti. Riskujete tak zadření motoru.

Náš tip: Pod auto dejte papírový karton nebo třeba starý koberec. Zachytí skvrny od oleje a vy tak na jaře nebudete muset drhnout celou garáž.

6. Dolijte nemrznoucí kapalinu

Z ostřikovačů vystříkejte vodu, nahraďte ji nemrznoucí kapalinou a nalijte ji také do chladiče. Nemrznoucí směsi obsahují antikorozní látky, takže auto chrání nejen před zamrznutím, ale i rezivěním.

Na dolití nemrznoucí kapaliny rozhodně nezapomeňte. Na jaře by to vás i vaši peněženku pěkně mrzelo. • 

7. Co s autobaterií

Vybitá autobaterie zamrzne už při pár stupních pod nulou a mohla by se roztrhnout a zničit vám motor. Pokud je ale baterie nabitá, nevadí jí ani třeskuté mrazy.

V normálním provozu se baterie zvládá dobít na delších trasách sama. Když ale vůz stojí, je třeba se o autobaterii postarat. Na to, jak, se ale názory značně liší:

  • Jedna možnost je autobaterii odpojit a vzít domů do tepla. Pokud se k ní snadno dostanete, vyjměte ji, ale výrobci to spíše nedoporučují.
  • Autu se nic nestane, když autobaterie zůstane tam, kde je, po celou zimu. Musíte ale kontrolovat její stav a případně ji dobít. Vůbec nevadí, že několik měsíců nenastartujete, protože olejový film zvládne motorové části zakonzervovat až na půl roku a uchránit je tak od zadření i rzi.
  • I proto auto nestartujte a nezkoušejte jej párkrát za zimu projet. K největšímu opotřebení motoru totiž dochází za studena, takže snažit se jednou za měsíc rozpohybovat úplně chladný motor je to nejhorší, co můžete svému vozu při zimním spánku udělat. Navíc byste museli auto znovu čistit, než jej zase zaparkujete do garáže.

Zazimování auta není tak lehké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Když ale dodržíte tyto rady, na jaře bez potíží nastartujete a užijete si první jízdu s pootevřenými okýnky bez nutnosti volání odtahovky. A nezapomínejte, že vybavit auto na zimní jízdy není o moc snazší a už vůbec ne levnější.

Jak se o své auto staráte v zimě vy? Napište nám do komentářů.