7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma | Blog Mall.cz

7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma

Maso čerstvě vytažené z grilu, dozlatova opečené hranolky nebo třeba domácí hamburger – k tomu všemu potřebujete dip. Máme pro vás 7 rychlých receptů na letní dipy, které si dokonale rozumí s chutí šťavnatého masa i křupavé zeleniny.

Co je to dip? Hustá omáčka, do které namáčíte grilované i jiné dobroty, aby dosáhly dvojnásobně lahodné chuti. Místo toho, abyste si v supermarketu kupovali závodní kečup nebo tatarku, připravte si raději domácí dip z vlastních surovin.

Příprava všech dipů vám nezabere víc než 10 minut. Vše, co na ně kromě surovin potřebujete, je mísa, nůž na krájení, lis na česnek a lžíce nebo vařečka na míchání.

Máte ke grilovanému masu jako přílohu hranolky? Do dipu můžete namáčet obojí. • 

1. Hořčicový dip s medem

Ingredience:

  • 1 zakysaná smetana,
  • dijonská hořčice,
  • med,
  • sůl a pepř,
  • 1 stroužek česneku.

Postup: Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte do ní lžičku medu a na špičku nože dijonskou hořčici. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

2. Nivový dip

Ingredience:

  • 100 g strouhané nivy,
  • 200 g bílého jogurtu,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř,
  • pár lístků čerstvé bazalky.

Postup: V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Pokud nemáte nivu rádi, vyměňte ji v receptu za parmezán nebo váš oblíbený druh sýra. • 

3. Pikantní kari dip

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu,
  • 2 lžíce majonézy,
  • 1 lžička kari,
  • 1 svazek jarní cibulky,
  • sůl a pepř.

Postup: V míse smíchejte jogurt, majonézu a na drobné kousky nakrájenou cibulku. Okořeňte kari kořením, solí a pepřem. Před podáváním nechte chvíli odležet. Dle chuti můžete majonézu nahradit tatarkou.

4. Guacamole dip

Ingredience:

  • 180 ml zakysané smetany,
  • 1 zralé avokádo,
  • 1 menší cibule,
  • 1 menší rajče,
  • sůl a pepř.

Postup: Avokádo podélně rozkrojte na poloviny a vyndejte z něj pecku. S pomocí lžíce vydlabejte měkké dužiny a vidličkou je rozmačkejte jako šťouchané brambory. Dejte avokádo do mísy a smíchejte ho s najemno nakrájenou cibulí a rajčetem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.

Guacamole se skvěle hodí nejen k masu a zelenině, ale i k nachos a tortilám. • 

5. Křenový dip

Ingredience:

  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 4 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce strouhaného křenu,
  • pepř a sůl.

Postup: V míse smíchejte smetanu a majonézu a přidejte křen. Dip osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte dip na chvíli odležet v lednici.

6. Orientální dip

Ingredience:

  • 100 g meruňkového džemu,
  • 1 citron,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření,
  • sůl.

Postup: Odkrojte ze zázvoru dílek o velikosti zhruba 1 cm a nastrouhejte ho. Smíchejte zázvor s džemem a šťávou z celého citronu. Dochuťte chilli, osolte a vše důkladně zamíchejte.

7. Tvarohový dip

Ingredience:

  • 120 g tvarohu,
  • 250 g kozího sýra,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • pár lístků bazalky a kopru,
  • citronová šťáva dle chuti,
  • sůl a pepř.

Postup: Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte najemno nasekanými bylinkami.

Mrkněte také na naše tipy  jak správně grilovat šťavnaté steaky. Jaký dip je váš nejoblíbenější? 

>>> Chcete dip i stylově naservirovat? Klikněte sem <<<