7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma | Blog Mall.cz

7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma

Maso čerstvě vytažené z grilu, dozlatova opečené hranolky nebo třeba domácí hamburger – k tomu všemu potřebujete dip. Máme pro vás 7 rychlých receptů na letní dipy, které si dokonale rozumí s chutí šťavnatého masa i křupavé zeleniny.

Co je to dip? Hustá omáčka, do které namáčíte grilované i jiné dobroty, aby dosáhly dvojnásobně lahodné chuti. Místo toho, abyste si v supermarketu kupovali závodní kečup nebo tatarku, připravte si raději domácí dip z vlastních surovin.

Příprava všech dipů vám nezabere víc než 10 minut. Vše, co na ně kromě surovin potřebujete, je mísa, nůž na krájení, lis na česnek a lžíce nebo vařečka na míchání.

Máte ke grilovanému masu jako přílohu hranolky? Do dipu můžete namáčet obojí.Máte ke grilovanému masu jako přílohu hranolky? Do dipu můžete namáčet obojí.

1. Hořčicový dip s medem

Ingredience:

  • 1 zakysaná smetana,
  • dijonská hořčice,
  • med,
  • sůl a pepř,
  • 1 stroužek česneku.

Postup: Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte do ní lžičku medu a na špičku nože dijonskou hořčici. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

2. Nivový dip

Ingredience:

  • 100 g strouhané nivy,
  • 200 g bílého jogurtu,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř,
  • pár lístků čerstvé bazalky.

Postup: V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Pokud nemáte nivu rádi, vyměňte ji v receptu za parmezán nebo váš oblíbený druh sýra.Pokud nemáte nivu rádi, vyměňte ji v receptu za parmezán nebo váš oblíbený druh sýra.

3. Pikantní kari dip

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu,
  • 2 lžíce majonézy,
  • 1 lžička kari,
  • 1 svazek jarní cibulky,
  • sůl a pepř.

Postup: V míse smíchejte jogurt, majonézu a na drobné kousky nakrájenou cibulku. Okořeňte kari kořením, solí a pepřem. Před podáváním nechte chvíli odležet. Dle chuti můžete majonézu nahradit tatarkou.

4. Guacamole dip

Ingredience:

  • 180 ml zakysané smetany,
  • 1 zralé avokádo,
  • 1 menší cibule,
  • 1 menší rajče,
  • sůl a pepř.

Postup: Avokádo podélně rozkrojte na poloviny a vyndejte z něj pecku. S pomocí lžíce vydlabejte měkké dužiny a vidličkou je rozmačkejte jako šťouchané brambory. Dejte avokádo do mísy a smíchejte ho s najemno nakrájenou cibulí a rajčetem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.

Guacamole se skvěle hodí nejen k masu a zelenině, ale i k nachos a tortilám.Guacamole se skvěle hodí nejen k masu a zelenině, ale i k nachos a tortilám.

5. Křenový dip

Ingredience:

  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 4 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce strouhaného křenu,
  • pepř a sůl.

Postup: V míse smíchejte smetanu a majonézu a přidejte křen. Dip osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte dip na chvíli odležet v lednici.

6. Orientální dip

Ingredience:

  • 100 g meruňkového džemu,
  • 1 citron,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření,
  • sůl.

Postup: Odkrojte ze zázvoru dílek o velikosti zhruba 1 cm a nastrouhejte ho. Smíchejte zázvor s džemem a šťávou z celého citronu. Dochuťte chilli, osolte a vše důkladně zamíchejte.

7. Tvarohový dip

Ingredience:

  • 120 g tvarohu,
  • 250 g kozího sýra,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • pár lístků bazalky a kopru,
  • citronová šťáva dle chuti,
  • sůl a pepř.

Postup: Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte najemno nasekanými bylinkami.

Mrkněte také na naše tipy  jak správně grilovat šťavnaté steaky. Jaký dip je váš nejoblíbenější? Napište nám to do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025