7 nejkrásnějších míst na pohádkovou svatbu | Blog Mall.cz

7 nejkrásnějších míst na pohádkovou svatbu

Svatba na radnici nebo v kostele je klasika. Snoubenci ale dnes vyhledávají i zajímavější místa – řekněte si své ano třeba ve vinném sklípku nebo na farmě mezi zvířaty. Přečtěte si, jaká jsou nejkrásnější místa na svatbu.

Chcete-li zažít pohádkovou svatbu, začněte s přípravami co nejdříve. Ta nejkrásnější místa bývají zamluvená i více než rok dopředu a kdo dřív přijde, ten se bere.

Nejprve si rozmyslete, jakou svatbu byste chtěli. Pokud už od dětství sníte o kočáru taženém koňmi, pak je pro vás zámecká svatba to pravé. Jestli jste milovníci přírody, hledejte spíš mezi farmami a statky.

1. Pohádková svatba na zámku

Ve svůj svatební den si jako princezna připadá nejedna nevěsta. A co teprve, když se obřad odehrává na zámku. Přepychové a zdobné prostory zámku vykouzlí tu pravou slavnostní atmosféru, zámecká zahrada je pak nejlepším místem na svatební focení.

Místo ale vybírejte pečlivě – zvlášť, pokud si chcete na zámku užít nejen obřad, ale i celé oslavy. Ne každý zámek totiž hosty také ubytuje nebo vám dovolí uspořádat svatební hostinu. Všechny informace se většinou dočtete na internetu.

Na Moravě je oblíbeným místem zámek Lednice nebo Křtiny, kde můžete využít obřadu i v přilehlém kostele. Poblíž Prahy je to třeba Loučeň – zámek obklopený přírodou a zahradami skýtá nekonečně svatebních možností.

Většinu zámků si můžete pronajmout jen na svatební obřad, na který máte omezený čas – zpravidla hodinu. • 

2. Moravská veselka, kde teče víno proudem

Víno, jídlo, zpěv – i tak vypadá typická moravská veselka. Chcete-li zakusit svůj velký den s nádechem folklóru a příchutí vína, hledejte místo mezi moravskými sklípky.

Obřad můžete uspořádat přímo na vinici. O zábavu se pak postará některý ze sklípků. Například v Mikulově jich máte na výběr hned několik. Oblíbené je i vinařství Nosreti v Zaječí nebo sklep U Hroznu v Čejči.

A pokud si na víno zrovna nepotrpíte, nevadí – sáhněte po jiném tradičním nápoji a zorganizujte svatbu třeba v pivovaru.

3. Romantická městská zákoutí

Jestli se vám nechce nikam jezdit, zůstaňte klidně ve městě – i tam lze uspořádat romantickou svatbu. Třeba městské parky jsou pro obřady jako stvořené.

V Praze si můžete říct ano třeba ve Stromovce nebo na Letné. Vždy ale potřebujete souhlas majitele objektu. Pokud je vlastníkem město, obraťte se na městský úřad – poradí vám, jak postupovat.

4. Svatba mezi zvířaty

Jste-li milovníci zvířat, nezapomeňte na ně ani při výběru svatebního místa. Jezdecké areály, dvory, farmy nebo statky – tam všude můžete uspořádat svatbu nejen v kruhu rodiny, ale i němých tváří.

Zvířecí hosté budou dokonalou kulisou k obřadu, zábavnou atrakcí pro svatebčany i originálním společníkem na vašich svatebních fotografiích. A pokud si troufáte, můžete na koni přicválat i k oltáři. Zvolte třeba Horse Park Kamenný dvůr nedaleko Dobříše nebo Jízdárnu Hejtmánkovice u Broumova.

Nejoblíbenějšími svatebními společníky bývají koně. A pokud máte svého vlastního čtyřnohého miláčka doma, nezapomeňte ani na něj – na fotografiích může klidně pózovat s vámi. • 

5. Ano v hotelovém luxusu

Bez starostí a v pohodlí – taková je svatba v hotelu. Zvolte ji, pokud se vám nechce zařizovat žádná povolení nebo se strachovat, zda vyjde počasí na venkovní hostinu.

Většina hotelů se postará kompletně o celý váš den – od dekorace obřadního místa, přes obědové menu až po večerní zábavu. A vy tak nemusíte nic řešit.

V Praze zvolte třeba hotel Nosál. Chcete-li si dopřát luxusnější zážitek, hotel Mandarin Oriental na Malé Straně bude to pravé. Na Moravě je zase oblíbený hotel Santander v Brně. Díky přilehlé zahradě se svatebním altánkem tak můžete spojit hotelové pohodlí s venkovním obřadem.

6. Připravte se na obřad ve stodole

Pokud vás na luxus moc neužije, dejte přednost svatbě na samotě. Mezi svatební hity posledních let patří rustikální oslavy ve stodolách – zachovalá stavení nabízí dokonalé soukromí jen pro vaši akci. A vyzdobíte si je přesně podle svého.

Většinou je navíc najdete zapadlé někde v přírodě za městem, proto se nemusíte bát, že budete rušit hlasitou zábavou okolí.

Například na Moravě najdete takovou stodolu v meruňkovém sadu v Dolních Kounicích. Chcete-li prostor s větším zázemím, zajeďte na pomezí Vysočiny a Středočeského kraje – najdete tam statek Blažejovice.

Tipy na svatební stodoly hledejte třeba v internetových svatebních diskusích. Nebo se dívejte kolem sebe, když jedete někam na výlet. Jakmile potkáte pěkný statek nebo stodolu, zastavte a zeptejte se majitele přímo na místě. • 

7. Svatební idylka v rodinném penzionu

Ideálním kompromisem mezi drahou svatbou v luxusním hotelu a rustikální stodolou jsou menší rodinné penziony, které se vám přizpůsobí – ať už chcete pomoct s dekorací a obědem, nebo si všechno zařídit sami.

Takové penziony najdete většinou v každém městě – hravě si vyberete takový, který vám bude vyhovovat polohou i kapacitami. Oblíbený je například penzion Liškův mlýn v Milešově, který získal ocenění Penzion roku 2017. Pro venkovní obřad je zase jako stvořený Stanský mlýn v Hlinsku v Čechách.

Menší rodinné penziony jsou ideálním kompromisem – obřad, hostinu i zábavu tam můžete mít na jednom místě, nebo se klidně nechat oddat jinde a do penzionu se pak přemístit. • 

Jakmile najdete to pravé místo a zamluvíte ho, vrhněte se do dalších příprav. Využijte náš svatební checklist, abyste na něco nezapomněli.

A pokud jdete na svatbu jen jako hosté, nezapomeňte pořídit vkusné blahopřání a inspirovat se originálními svatebními dary.

Které místo byste si vybrali na svatbu? Napište nám na náš Facebook.