7 mýtů o hubnutí | Blog Mall.cz

7 mýtů o hubnutí

Internet je doslova nacpaný k prasknutí zaručenými radami na hubnutí. Ale pozor. Ne všechny se zakládají na pravdě a některé mohou mít vliv i na vaše zdraví. Prozradíme vám, jaká je ve skutečnosti pravda.

1. Bez sportu nikdy nezhubnu.

Chodíte do posilovny, cvičíte břicho od rána do večera a ne a ne zhubnout? Zdá se vám, že dokonce přibíráte? I to je možné. Sport a posilování se podílí na snížení váhy pouze 20 %. A proto je bez úpravy jídelníčku ve většině případů efekt mizivý. Pod nánosem tuku vám začnou růst svaly a ve výsledku máte přes břicho ještě víc centimetrů než před cvičením.

Tou správnou cestou, jak začíst s hubnutím je změna stravy. Správný a vyvážený jídelníček se podílí na snížení hmotnosti obrovskými 80 %.  Proto při změně stravy uvidíte výsledky mnohem dříve, než když se budete měsíc dřít v posilovně.

2. Když chci zhubnout na břiše, musím cvičit břicho.

Zařadili jste do jídelníčku správnou, pravidelnou a vyváženou stranu a rozhodli jste se, že hubnutí podpoříte ještě cvičením? To vám chválíme. Nezapomeňte ale, že hubnutí je při cvičení komplexní, nikoliv lokální. Pokud budete cvičit břicho, ubyde vám tuk stejně tak na něm, jako na stehnech, zadku, pažích atd. Lokálně budujete jen svaly.

Lokálně jde budovat pouze svaly, ale nedá se takto zbavit tuku. • 

3. Obezitu mám v genech.

„Obezitu máme v genech. Babička byla tlustá, děda taky, o mamince a tatínkovi nemluvě.“ Někteří lidé mají skutečně predispozice k nabírání tělesné hmotnosti a pomalejšímu metabolismu. Ale to, že byli vaši předci při těle, rozhodně neznamená, že musíte být také. Záleží jen na vás, jak se k tomu postavíte. Za tloustnutí u většiny lidí totiž nemohou geny (ty tvoří pouze 9 % případů obezity), ale vyšší dávky konzumovaného cukru, mouky, nedostatek pohybu a zdravé stravy.

4. Když cvičím, můžu jíst cokoliv.

Víte, že když se naobědváte ve fastfoodu, musíte uběhnout několik kilometrů denně po dobu jednoho týdne, abyste jídlo spálili? Pokud byste se tak stravovali denně, museli byste uběhnout každý den maraton (cca 42 km), aby to na vás nebylo vidět. A to mluvíme jen o nabírání kil. Stejně tak rychle, jak poroste vaše váha, se bude zhoršovat i vaše zdraví. V první řadě se tedy zamyslete nad jídelníčkem. Pak teprve začněte cvičit.

Strava se podílí na snížení hmotnosti 80 %, proto nemůžete jíst neomezeně jen proto, že cvičíte. • 

5. Nesmím jíst žádné tuky. Tloustne se po nich.

Tuky jsou jednou z největších zásobáren energie pro tělo, tvoří stavební složku buněk, umožňují vstřebávání některých vitamínů atd. Proto je nesmysl vynechávat je z jídelníčku. Nebo není? Existují totiž 2 druhy tuků. Nasycené a nenasycené mastné kyseliny a ty je potřeba rozlišovat. Jaké tuky jsou pro tělo nezbytné a jaké z jídelníčku vynechat se dočtete v našem článku „Nejsou tuky jako tuky. Jaké jsou hodné a jaké zle?“

6. Tuky vypotím v sauně. 

Přijdete si po sauně lehčí? Nejásejte. Tuk se totiž nedá jen tak vypotit. Za to, že na váze máte o nějaké to kilo méně, může úbytek vody v těle. Stačí si dát sklenku vína nebo slanější jídlo a voda se vám v těle opět začne zadržovat.

V sauně potíte hlavně vodu a s ní odplavujete toxiny. Tuk se ale vypotit nedá. • 

7. Nesnídám. Jsou to zbytečné kalorie.

Jak se říká, snídaně je základ dne. A je to pravda. Správné jídlo po ránu vám dodá energii a nastartuje spalování. Co jíst a co nejíst k snídani najdete v našem článku 3 recepty na snídaňové smoothies, které nastartují metabolismus. 

Jaké další mýty o hubnutí vás během čtení napadly? Napište nám do komentářů na našem Facebooku, ať máme všechny fámy pěkně pohromadě.