6 superpotravin pro aktivní léto | Blog Mall.cz

6 superpotravin pro aktivní léto

Všechny potřebné živiny zabalené v jednom. Ne, teď nemluvíme o tabletkách z lékárny, ale o takzvaných superpotravinách. Své přízvisko si zasloužily tím, že obsahují víc prospěšných látek než ostatní potraviny.

1. Goji

Plody kustovnice čínské, kterým se říká goji, vypadají podobně jako rozinky. Jsou to malé načervenalé plody, které se prodávají sušené v sáčku. Bobule například obsahují 22 stopových prvků a látku betasisterol, která napomáhá snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Goji si nasypte do obilné kaše podobně jako další sušené ovoce. Nebo bobulky louhujte 10–15 minut v konvici a připravte si z nich ovocný čaj. Hodí se i na rychlou svačinu do zaměstnání, stačí si nasypat hrst goji a sníst bobule jen tak.

Goji jsou vhodná do jogurtu nebo do kaše. • 

2. Chia semínka

Jen málokterá semínka jsou tak výživná jako chia. Ta obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vápník a velkou porci antioxidantů. Specifikem chia je jejich neutrální chuť. V kombinaci s tím, že ve vodě velmi nabobtnají, jsou ideálním zahušťovadlem.

Chia semínka jsou vhodná pro sportovce, kteří potřebují podpořit dlouhodobou výkonnost - tedy třeba pro běžce. Vhodná denní porce jsou dvě lžičky denně. Semínka si nasypejte například do bílého jogurtu a přidejte ovoce.

Chia semínka jsou plodem šalvěje hispánské. • 

3. Mladý ječmen

Když ječmen doroste do výšky 20 centimetrů, zemědělci ho sklidí a vyrobí z něj doplňky stravy. Takto vyrobená šťáva z mladého ječmene obsahuje 13 vitamínů a 12 minerálů. Najdeme v ní také cholin, kterému se přezdívá mozkový vitamín, protože podporuje správnou činnost nervové soustavy.

Mladý ječmen obvykle dostanete v tabletách nebo v prášku. Pokud zvolíte sypkou variantu, stačí použít šejkr a extra výživný nápoj máte hned hotový.

Ze zralého ječmene se vaří pivo, z toho mladého se vyrábí výživové doplňky. • 

4. Konopné semínko

Plody technického konopí neobsahují žádnou látku THC, takže se vůbec nemusíte bát omamných účinků. Naopak v nich najdete řadu prospěšných látek jako kyselinu gama linolenovou, která přispívá k dobrému stavu pleti.

Semínka se nechávají naklíčit a pak se přidávají do jídel. Případně je můžete křoupat jako oříšky.

5. Chlorella

Chlorella na první pohled vypadá velmi podobně jako mladý ječmen. Je to také zelený prášek, ale tentokrát je vyrobený z mořské řasy.

Synonymem pro chlorellu je detoxikace. Čistí krev a odvádí odpadní látky z těla. Také na sebe váže těžké kovy. Obvykle se užívá třikrát denně půl hodinu před jídlem.

6. Quinoa

Quinoa je plodem merlíku chilského a jak už napovídá název, pochází z jižní Ameriky. Tamní indiáni ji používali místo obilovin. Velkou výhodou quinoy je, že neobsahuje lepek, a proto je vhodná i pro celiaky.

Quinoa je ideální náhradou za rýži nebo brambory. Když na vaření místo vody použijete vývar, buďte si jistí, že si na nové potravině pochutná celá rodina.

Z quinoy připravíte jednoduchá a rychlá jídla. • 

Superpotraviny jsou všude kolem nás

Superpotraviny nejsou jen neobvyklé suroviny s exotickými jmény. Některé z nich máte možná na zahradě nebo na ně natrefíte při výletě. Tak je nenechte ladem a užijte si zdravé superléto!

Superpotraviny si můžete natrhat i při procházce v lese. • 

Používáte pravidelně některé ze superpotravin? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích na Facebooku.