6 mýtů o prodloužení opálení | Blog Mall.cz

6 mýtů o prodloužení opálení

Betakaroten prodlouží opálení, sprcha a peelingy ho naopak rychleji vyzmizíkují. Nevěřte tomu, co se říká, a ujistěte se, že vaše opálení opravdu vydrží až do podzimu.

Mýtus 1: Sprchujte se málo a krátce

Jeden z nejrozšířenějších mýtů vychází z předpokladu, že časté sprchování zapříčiní blednutí opálení. Nepočítá přitom s faktem, že jakmile je kůže jednou opálená, voda opálení nesmyje.

Na každém šprochu je ale pravdy trochu a tak i tady platí, že pokud chcete opálení udržet co nejdéle, vyhněte se dlouhým koupelím v horké vodě. Vyměňte je za studenou sprchu, která pleť vzpruží a na rozdíl od horké lázně ji tolik nevysuší.

Mýtus 2: Nepoužívejte kosmetiku, naruší opálení

Opalující se často bojí, aby peeling nenarušil pracně získané opálení. Jde ale o fámu – naopak zbavení odumřelých částic zanechá kůži hydratovanou a opálení zvýrazní. S „peelingováním“ to ale nepřehánějte, stačí 2× týdně. 

K výrobě domácího peelingu použijte to, co máte v lednici a spíži. • 

Po peelingu si dopřejte pořádnou dávku hydratace. Mažte se krémem nebo přírodním olejem. Například kokosový olej pleť vyživí i na suchých místech, jako jsou lokty, kolena a kotníky. Olej nebo krém vmasírujte do kůže vždy po sprše, ale používejte ho klidně i jindy v průběhu dne.

>> Vybavte se na léto tělovou kosmetikou z MALL.cz. <<

Mýtus 3: Když se spálím, opálení vydrží déle

S opalovacím krémem šetřím a když se spálím, opálení alespoň vydrží déle. Na tuto nebezpečnou fámu rychle zapomeňte. Tím, že kůži necháte spálit, opálení rozhodně neprodloužíte. Naopak se rychle „sloupnete“ a zaděláváte si na rakovinu kůže.

Kůži chraňte opalovacím krémem i za cenu toho, že se neopálíte tolik, kolik byste si přáli. Myslete raději na zdraví, než na krásu. • 

Mýtus 4: Užíváním betakarotenu prodloužíte opálení

Provitamin A, který je součástí pilulek betakarotenu, slibuje déle trvající opálení. Ve skutečnosti je to s betakarotenem trochu jinak – opálení neprodlouží, ale pomůže pleti nabrat sytější barvu.

Opálenější nebudete, ale betakaroten zvyšuje obranyschopnost a bojuje proti rakovině, takže jeho užívání rozhodně nepřijde nazmar.

Mýtus 5: Získáte návštěvou solária zdravé opálení?

Solárium opálení sice prodlouží, ale za cenu vysušené a rychleji stárnoucí pokožky. Při opalování na pláži se vaše tělo připraví na vstřebávání UV paprsků. Těch v solárium dostanete několikanásobnou nálož, což kůži unaví a brzy na ní objevíte malé vrásky.

Mýtus 6: Na opálenou pleť nepoužívejte samoopalovací přípravky

Oproti soláriu samoopalovací přípravky kůži zbytečně nezatíží a zároveň podpoří opálení. Po dovolené sáhněte po tónovacím krému, který zvýrazní přirozené opálení, a když zpozorujete blednoucí kůži, dobarvěte ji samoopalovacím krémem nebo pěnou. Než se do samoopalování pustíte, hýčkejte se peelingem a pořádně pleť hydratujte.

Před opalováním nezapomeňte na opalovací krém, po slunění kůži hýčkejte krémem nebo kokosovým olejem. Blednoucí opálení dobarvěte samoopalovacím krémem. • 

Aby vaše opálení vydrželo co nejdéle, dbejte i hydrataci zevnitř ve formě pravidelného pitného režimu. Vynechejte alkohol a mastná jídla, která pleť zanáší a naopak do svého zkrášlovacího rituálu zařaďte pravidelné peelingy.

Jak se o opálení staráte vy? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích.