Ještě než letos vyzkoušíte novou kávovou specialitu, nalaďte svoje chuťové pohárky na experimenty drobnou změnou v surovinách, ze kterých kávu připravujete – vyzkoušejte jiná kávová zrnka nebo mléko.
Buďte in a pijte kávu, která šetří planetu
Každý den vypijí lidé po celém světě 2,25 miliard šálků kávy. Rok od roku spotřeba kávy roste a s ní i nároky na přepravu zrnek z jejich domoviny v jižní Americe, Asii a Africe. Pokud vyznáváte myšlenku ekologické domácnosti, zaměřte se i na to, jakou kávu pijete.
Při příštím nákupu kávových zrnek se podívejte na původ kávy a vyzkoušejte například:
- fair trade kávu, kterou farmáři vypěstovali za férových podmínek a za odpovídající mzdu,
- bio kávu vypěstovanou ekologicky, bez použití umělých hnojiv a postřiků
- nebo kávu s certifikací Rainforest Alliance, díky které kávový průmysl neničí přírodu a podporuje spravedlivé podmínky pro farmáře a jejich rodiny.
Mandle či oves místo kravského mléka
Rostlinná mléka nepatří jen do kuchyně veganů nebo gurmánů, kteří si ze zdravotních důvodů na mléčných výrobcích nepochutnají. Pokud pijete cappuccino, caffé latté a nebo si svého turka nedokážete představit bez mléka, dejte šanci rostlinným alternativám.
Světovou jedničkou mezi rostlinnými nápoji, která se skvěle hodí k chuti kávy, je mléko z mandlí. Ochutnejte ale i ovesné, rýžové, kokosové nebo to z kešu či lískových ořechů. Každé dodá kávě jinou chuť. Pracujte s ním stejně jako s kravským – nalijte ho do kávy, napěňte šlehačem nebo nechte kávovar, ať práci odvede za vás.
Rostlinné mléko už běžně koupíte v obchodech, nebo si ho vyrobte doma za pár korun.
>> Pijete rádi turka? Naučte se ho správně připravit. <<
5 trendů, které si letos nenechte ujít
Zatímco ještě před pár lety byla rozpustná káva běžnou výbavou domácností, dnes lidé zkouší nové chutě. A letos tomu nebude jinak.
1. Káva jako zdravá svačinka
Názory na to, zda káva zdraví svědčí nebo škodí, se různí – poslední vědecké poznatky ukazují, že s negativními vlivy kávy na lidské zdraví to není tak horké.
Pokud by vás přece jen trápilo svědomí, namixujte kávu se zdravými ingrediencemi jako jsou ovoce a ořechy. Vyzkoušejte například smoothie z mražených banánů a kávy, které nahradí výživnou svačinku.
Potřebujete:
- ½ hrnku mandlového mléka (nebo jiného podle vaší chuti),
- ½ hrnku filtrované kávy chlazené deset minut v lednici,
- ½ lžičky chia semínek,
- 1 mražený banán nakrájený na kolečka,
- med nebo jiné sladidlo.
Všechny ingredience rozmixujte ve smoothie makeru a užijte si jemnou chuť téhle zdravé dobroty.
Náš tip: Ve světě se dokonce objevují příznivci smoothie, které spojuje chuť zeleniny a kávy. Pokud vás tato kombinace láká, hoďte do mixéru listy špenátu nebo uvařený květák, mléko, filtrovanou kávu, kakao a datle – vykouzlíte smoothie, o němž jeho příznivci prohlašují, že je to skrytý drahokam každé kuchyně.
2. Kávovo-alkoholová vzpruha
Drinky z kávy už frčí nějakou tu dobu. Pokud jste kávové koktejly zatím pili jen v nealkoholické verzi, vyzkoušejte letos vzpruhu v podobě tequilového drinku s espressem.
Potřebujete:
- 0,04 l kávového likéru,
- 0,04 l tequily,
- 0,02 l espressa.
Všechny ingredience nalijte do šejkru, přidejte led, dobře protřepejte a podávejte. Připravte se na pořádnou sílu, která vás v průběhu večera postaví na nohy.
>> Připravte si Espresso Martini nebo kávové pivo. <<
3. Dvojitá dávka kofeinu
Z obchodu si sice můžete odnést kolu s kávovou příchutí, ta se ale ani zdaleka nerovná dobrotě, které se říká Coca Cola Blak a kterou si můžete připravit doma. Na výběr dokonce máte více variant – nápoj připravíte jak z filtrované kávy, tak z espressa.
Jak na to?
Do sklenice (o objemu 3 dcl) nasypte led a do dvou třetin naplňte kolou. Zbytek sklenice dolijte kávou – buď filtrovanou nebo espressem. Experimentuje s různými poměry a najděte variantu, která vám zachutná nejvíc.
>> Hledáte kávovar? Poradíme, jak ho vybrat. <<
4. Pěkně napěněná kávička
Pokud vás někde v kavárně překvapí káva se zkratkou NCB, vězte, že vás čeká exploze chutí. Zkratka totiž vyjadřuje „nitro cold brew“ – tedy za studena filtrovanou kávu sycenou směsí oxidu dusného a oxidu uhličitého, který tekutinu promění v hustý, krémový nápoj podobný irskému pivu Guinness.
K domácí přípravě tohoto sametově chutného nápoje budete potřebovat tlakovou láhev, kterou jinak využijete i na přípravu domácí šlehačky. V domácích podmínkách použijte bombičku oxidu dusného – jedna vystačí na přípravu 250 ml kávy. Jak na to?
- Připravte cold brew podle našeho receptu.
- Přefiltrovanou kávu nalijte do tlakové láhve a zašroubujte.
- Do držáku vložte jednu bombičku (8 g). Uslyšíte typický zvuk, podle kterého poznáte, že se plyn uvolnil do láhve.
- Obsah láhve jemně protřepte a nechte pět minut odpočívat.
- Servírujte kávu do sklenice s ledem.
>> Šlehačkové láhve na přípravu napěněné kávy pořídíte na MALL.CZ. <<
5. Cukr, káva, čokoláda...
Pro milovníky kvalitní kávy i čokolády snad neexistuje lepší nápoj na zahřátí než právě horká čoko-kávoláda. Přípravu navíc zvládnete za pár minut – a pokud máte doma mlsné dětské jazýčky, nabídněte jim verzi bez kávy.
Potřebujete:
- půl tabulky kvalitní čokolády (mléčné či hořké podle vaší chuti),
- lžičku holandského kakaa,
- šálek espressa,
- cukr či skořici na dochucení.
V hrnci se silným dnem pomalu rozpouštějte čokoládu smíchanou s kakaovým práškem, do směsi přimíchejte espresso a dle chuti oslaďte nebo ochuťte kořením. Pokud se vám nápoj zdá příliš hustý, přidejte trochu smetany nebo mléka. Říz dodáte přimícháním malého panáku kvalitního rumu nebo koňaku.
>> Všechny pomůcky na přípravu skvělé kávy najdete na MALL.CZ. <<
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.