4 pádné důvody, proč pít vodu s citronem | Blog Mall.cz

4 pádné důvody, proč pít vodu s citronem

Káva po ránu vás sice probere, prázdný žaludek ale ještě více okyselí. Zkuste to zdravěji a začněte den se sklenicí vlažné vody s citronem. Přečtěte si, jak vašemu tělu prospěje.

Vlažnou vodu s citronem vypijte nalačno jako první nápoj po probuzení. Dělejte to tak každé ráno a po pár dnech se budete cítit lépe.

Proč teplá voda?

Teplota vody je důležitá proto, abyste po ránu žaludek nerozhodili velkým teplotním šokem. I vlažná nebo mírně teplá voda je pro něj mnohem příjemnější než chlad. Navíc stimuluje trávicí proces.

Náš tip: Nikdy ale nepřipravujte nápoj s horkou vodou, zničila by vitamíny v citronové šťávě.

Připijte si citronem

Do velké sklenice vymačkejte půlku čerstvého citronu a dolijte vodou. Pokud do sebe po ránu nic nedostanete, začněte s malou sklenicí a postupně zvyšte objem na 300 mililitrů.

A jestli vám samotná voda s citronem moc nechutná, přidejte do ní lžičku medu nebo pár lístků máty.

Udělejte si z pití citronové vody ranní rituál. Nastartuje váš organismus na celý den. • 

S čím vám tenhle citronový zázrak pomůže?

1. Vyrovnává tlak a pH

Citron příznivě ovlivňuje srdeční činnost a zmírňuje výkyvy tlaku. Pijte vodu s citronem pravidelně každé ráno a stres vás tolik nerozhodí.

Přestože se to může zdát jako paradox, citron organismus neokyseluje, ale naopak působí jako zásada. To se hodí, pokud konzumujete třeba hodně červeného masa, kávy nebo alkoholu. Právě tyto kyselé potraviny totiž trápí žaludek i zažívací ústrojí a způsobují pálení žáhy, zácpu nebo žaludeční nevolnosti.

Chcete-li si dopřát své oblíbené dobroty bez následků, dejte si sklenici vody s citronem – narušenou rovnováhu pH vyrovnává a váš organismus zklidní.

2. Posiluje imunitní systém

Citron obsahuje velké množství zdraví prospěšných antioxidantů, například vitamín C.

Ten zajišťuje správnou funkci imunitního systému. V každé sklenici vody s citronovou šťávou tak máte denní dávku prevence proti kašli i rýmičce.

Vitamín C plní i další zásadní úlohu v boji proti nemocem – ředí krev. Díky tomu je prevencí vzniku krevních sraženin a následných trombóz.

Teplá voda s citronem zatočí s únavou, ale i stresem nebo žaludeční nevolností. • 

>> Připravte si denní dávku vitamínu C do džbánu nebo karafy. <<

3. Očišťuje organismus a usnadňuje hubnutí

Přírodní citronová voda je mnohem zdravější než sladké limonády a džusy. Chcete-li shodit přebytečné kilogramy a snížit denní příjem kalorií, je citronový nápoj ideální.

Citronová šťáva navíc obsahuje pektinovou vlákninu, díky které podle některých odborníků detoxikuje organismus, a tím ještě víc napomáhá hubnutí.

4. Zlepšuje hojení a omlazuje pleť

Snad každý by chtěl vypadat mladší. A přitom k tomu stačí jen pravidelný přísun citronové vody – ta pleť zhydratuje a dodá jí vitamín C, takže budete vypadat svěží. Vodou s citronem můžete ošetřit i malé jizvičky nebo stařecké skvrny.

Čerstvě vymačkaná šťáva z citrónů navíc:

  • zastavuje krvácení dásní,
  • zmírňuje bolest zubů,
  • odstraňuje zápach z úst
  • a uvolňuje dýchací cesty.

Obsahuje také kyselinu askorbovou, která pozitivně ovlivňuje všechny pojivové tkáně, kosti a chrupavky. To vše dohromady chrání a omlazuje organismus.

Pijte vodu s citronem při rekonvalescenci po úrazu či nemoci. • 

Až si zvyknete na ranní porci citronového elixíru, zařaďte ho do svého jídelníčku častěji a klidně citronovou šťávu pocucávejte i večer před spaním – zlepšíte tak zažívání.

Už jste vyzkoušeli ozdravnou kúru s citronem? Napište nám, jaké účinky na sobě pozorujete.