Zasytí a zahřeje. Nachystejte si správnou svačinku (nejen) na svah | Blog Mall.cz

Zasytí a zahřeje. Nachystejte si správnou svačinku (nejen) na svah

Sníh se třpytí, v břiše kručí, vy sáhnete do batůžku pro zaslouženou dobrotu a… Málem si zlomíte zub. Ztuhlé müsli tyčinky nebo jablko tvrdé jako led nejsou nejlepšími parťáky do mrazu. Připravte si správně svačinku na svah a užijte si zimní radovánky s plným břichem.

Ovoce a zelenina mají i v zimě zelenou

Kousky čerstvého jablka nebo rajčat vám v zimě sice mohou nepříjemně zmrznout, to ale neznamená, že je musíte z jídelníčku vyškrtnout. Stačí je usušit.

Při sušení se ze zeleniny i ovoce odpaří voda, takže kousky jsou hutnější, výživnější a zaberou méně místa. Pokud sušené plody plánujete koupit, ohlídejte si, aby ovoce nebylo ošetřeno oxidem siřičitým a neobsahovalo přidaný cukr.

Sušené ovoce obsahuje více ovocného cukru (fruktózy) než čerstvé. • 

>> Přeneste se ze svahu do voňavého léta díky domácím sušeným rajčatům. <<

Pokud se ani v horách nechcete vzdát šťavnatosti čerstvých plodů, připravte si ze zeleniny a ovoce husté smoothie nebo přesnídávku. Zapomeňte na okázalé servírování ve skleněných lahvích a místo toho sáhněte po znovu plnitelných svačinových kapsičkách.

Kapsičky mají několik výhod:

  • mají ideální velikost jedné svačinkové porce,
  • víčko zvládnete odšroubovat i v rukavicích
  • a vejdou se vám do vnitřní kapsy bundy, kde obsah kapičky nezamrzne.

Náš tip: Do kapsičkové svačiny přidejte i chia semínka, zelený ječmen, goji nebo jiné superpotraviny. Pokud jsou větší, do smoothie je namelte.

Neodbývejte se studenými sendviči nebo rychlým občerstvením

Zimní výlety přímo vybízí k vychutnání si horkého vývaru. Za teplým jídlem nemusíte zamířit do restaurace. Šálek polévky se zeleninou a nudlemi třeba uprostřed zasněženého lesa.

>> Stačí si vybrat vhodnou termosku nebo termonádobu. <<

Díky nim si výborně si pochutnáte i na předem připravené rýži s masem nebo kuskusu se zeleninou. 

Užít si poctivé jídlo v přírodě je jedinečný zážitek. • 

Při výběru vhodné termonádoby i vymýšlení receptu pamatujte na několik zásad:

  • pokud máte u termosky na výběr z procvakávacího víčka a pevného uzávěru, zvolte raději pevný uzávěr, polévku snadněji nalejete,
  • vyhýbejte se přípravě sýrových omáček, které se na vnitřní stěnu termonádoby přichytí a potrápí vás při čištění,
  • myslete na to, že horké jídlo se v termonádobě „zapaří” kvůli zkondenzované páře, volte proto takové recepty, kterým dodatečná „parní lázeň” příliš neuškodí,
  • pokud se o svoji porci chcete podělit, sáhněte po termoskách a termonádobách se dvěma kalíšky,
  • jídlo do nádoby ukládejte ideálně hned po dovaření, dokud je ještě teplé,
  • čím více termonádobu jídlem zaplníte, tím delší dobu si pokrm teplotu udrží.

Ostřílení horalové radí do termonádoby nebo termosky nalít před plněním na chvíli horkou vodu. Stěny tak nasají teplo a udrží jídlo i pití déle vlažné. • 

Vyšší dívčí outdoorového vaření

I během celodenního běžkařského putování krajinou si klidně dopřejte plnohodnotné teplé jídlo. Pokud vám na nějakém dekagramu navíc nezáleží, přibalte si do batohu malý vařič a jídlo připravené vakuovým vymrazováním (lyofilizací). Pytlík s porcí chutného jídla stačí zalít vroucí vodou a za deset minut máte hody připravené.

Vařič potěší i všechny kávomilce, kteří si díky němu a moka konvičce vychutnají svůj zasloužený šálek kdekoliv.

Káva na horách? S kvalitní termoskou nebo vařičem to není problém. • 

Na své si ale přijdete, i když je vám každá nadbytečná zátěž v batohu proti srsti. Díky balení expedičního jídla si za pár minut připravíte teplé hlavní jídlo i bez vařiče.

Samoohřev jídel z kuchyně Adventure Menu zvládnete bez nádobí i ohně za 12 minut. Skládá se z:

  • jednorázové ohřevné kapsle
  • a uzavíratelného pytlíku, který slouží jako trouba a můžete jej znovu použít.

Ohřevná kapsle funguje na principu reakce mezi nehašeným vápnem a vodou. Při ní se uvolňuje energie a vytvoří teplota až 100 °C. Vroucí voda v uzavíratelném pytlíku ohřeje balíček jídla i v extrémních podmínkách za 12 minut.

Ve venkovní kuchyni uvaříte v 5 krocích:

  1. Vyjmete ohřevnou kapsli z obalu a vložíte ji na dno uzavíratelného pytlíku.
  2. Do pytlíku přidáte jednu nebo dvě porce jídla.
  3. V obalu od ohřevné kapsle odměříte vodu (nemusí být pitná) a přelijete ji do uzavíratelného pytlíku.
  4. Pytlík zavřete, kapsle po chvíli začne reagovat.
  5. Po 12 minutách pytlík s horkou vodou a ohřátým jídlem opatrně otevřete a můžete jíst.

Použitá kapsle je plně rozložitelná, takže ji můžete zakopat kdekoliv v přírodě.

>> Vyzkoušejte dobrodružné Adventure Menu. <<

Kvalitním jídlem se hýčkejte i na horách. • 

Utište hlad i bez velkého chystání

Pokud nefandíte dlouhým přípravám, vsaďte na svačinkovou klasiku. I ta má svá zimní úskalí, kterým se můžete snadno vyhnout.

  • Místo čokoládových, karamelových nebo proteinových tyčinek raději zvolte oplatkové cukrovinky. Ty totiž neztuhnou.
  • Čokoládu vložte do uzavíratelného sáčku a přenášejte ji v kapse mikiny nebo vnitřní kapse bundy. Díky tělesnému teplu nezmrzne a pokud by se začala roztékat, sáček oblečení ochrání.
  • Nezapomeňte nakombinovat sladké občerstvení se slaným. Na zimní svahy si přibalte kousek salámu nebo balíček sušeného masa.

Jak zaháníte hlad na horách vy? Napište nám do komentářů.