Ovoce a zelenina mají i v zimě zelenou
Kousky čerstvého jablka nebo rajčat vám v zimě sice mohou nepříjemně zmrznout, to ale neznamená, že je musíte z jídelníčku vyškrtnout. Stačí je usušit.
Při sušení se ze zeleniny i ovoce odpaří voda, takže kousky jsou hutnější, výživnější a zaberou méně místa. Pokud sušené plody plánujete koupit, ohlídejte si, aby ovoce nebylo ošetřeno oxidem siřičitým a neobsahovalo přidaný cukr.
Sušené ovoce obsahuje více ovocného cukru (fruktózy) než čerstvé. • MALL.cz
>> Přeneste se ze svahu do voňavého léta díky domácím sušeným rajčatům. <<
Pokud se ani v horách nechcete vzdát šťavnatosti čerstvých plodů, připravte si ze zeleniny a ovoce husté smoothie nebo přesnídávku. Zapomeňte na okázalé servírování ve skleněných lahvích a místo toho sáhněte po znovu plnitelných svačinových kapsičkách.
Kapsičky mají několik výhod:
- mají ideální velikost jedné svačinkové porce,
- víčko zvládnete odšroubovat i v rukavicích
- a vejdou se vám do vnitřní kapsy bundy, kde obsah kapičky nezamrzne.
Náš tip: Do kapsičkové svačiny přidejte i chia semínka, zelený ječmen, goji nebo jiné superpotraviny. Pokud jsou větší, do smoothie je namelte.
Neodbývejte se studenými sendviči nebo rychlým občerstvením
Zimní výlety přímo vybízí k vychutnání si horkého vývaru. Za teplým jídlem nemusíte zamířit do restaurace. Šálek polévky se zeleninou a nudlemi třeba uprostřed zasněženého lesa.
>> Stačí si vybrat vhodnou termosku nebo termonádobu. <<
Díky nim si výborně si pochutnáte i na předem připravené rýži s masem nebo kuskusu se zeleninou.
Užít si poctivé jídlo v přírodě je jedinečný zážitek. • MALL.cz
Při výběru vhodné termonádoby i vymýšlení receptu pamatujte na několik zásad:
- pokud máte u termosky na výběr z procvakávacího víčka a pevného uzávěru, zvolte raději pevný uzávěr, polévku snadněji nalejete,
- vyhýbejte se přípravě sýrových omáček, které se na vnitřní stěnu termonádoby přichytí a potrápí vás při čištění,
- myslete na to, že horké jídlo se v termonádobě „zapaří” kvůli zkondenzované páře, volte proto takové recepty, kterým dodatečná „parní lázeň” příliš neuškodí,
- pokud se o svoji porci chcete podělit, sáhněte po termoskách a termonádobách se dvěma kalíšky,
- jídlo do nádoby ukládejte ideálně hned po dovaření, dokud je ještě teplé,
- čím více termonádobu jídlem zaplníte, tím delší dobu si pokrm teplotu udrží.
Ostřílení horalové radí do termonádoby nebo termosky nalít před plněním na chvíli horkou vodu. Stěny tak nasají teplo a udrží jídlo i pití déle vlažné. • MALL.cz
Vyšší dívčí outdoorového vaření
I během celodenního běžkařského putování krajinou si klidně dopřejte plnohodnotné teplé jídlo. Pokud vám na nějakém dekagramu navíc nezáleží, přibalte si do batohu malý vařič a jídlo připravené vakuovým vymrazováním (lyofilizací). Pytlík s porcí chutného jídla stačí zalít vroucí vodou a za deset minut máte hody připravené.
Vařič potěší i všechny kávomilce, kteří si díky němu a moka konvičce vychutnají svůj zasloužený šálek kdekoliv.
Káva na horách? S kvalitní termoskou nebo vařičem to není problém. • MALL.cz
Na své si ale přijdete, i když je vám každá nadbytečná zátěž v batohu proti srsti. Díky balení expedičního jídla si za pár minut připravíte teplé hlavní jídlo i bez vařiče.
Samoohřev jídel z kuchyně Adventure Menu zvládnete bez nádobí i ohně za 12 minut. Skládá se z:
- jednorázové ohřevné kapsle
- a uzavíratelného pytlíku, který slouží jako trouba a můžete jej znovu použít.
Ohřevná kapsle funguje na principu reakce mezi nehašeným vápnem a vodou. Při ní se uvolňuje energie a vytvoří teplota až 100 °C. Vroucí voda v uzavíratelném pytlíku ohřeje balíček jídla i v extrémních podmínkách za 12 minut.
Ve venkovní kuchyni uvaříte v 5 krocích:
- Vyjmete ohřevnou kapsli z obalu a vložíte ji na dno uzavíratelného pytlíku.
- Do pytlíku přidáte jednu nebo dvě porce jídla.
- V obalu od ohřevné kapsle odměříte vodu (nemusí být pitná) a přelijete ji do uzavíratelného pytlíku.
- Pytlík zavřete, kapsle po chvíli začne reagovat.
- Po 12 minutách pytlík s horkou vodou a ohřátým jídlem opatrně otevřete a můžete jíst.
Použitá kapsle je plně rozložitelná, takže ji můžete zakopat kdekoliv v přírodě.
>> Vyzkoušejte dobrodružné Adventure Menu. <<
Kvalitním jídlem se hýčkejte i na horách. • MALL.cz
Utište hlad i bez velkého chystání
Pokud nefandíte dlouhým přípravám, vsaďte na svačinkovou klasiku. I ta má svá zimní úskalí, kterým se můžete snadno vyhnout.
- Místo čokoládových, karamelových nebo proteinových tyčinek raději zvolte oplatkové cukrovinky. Ty totiž neztuhnou.
- Čokoládu vložte do uzavíratelného sáčku a přenášejte ji v kapse mikiny nebo vnitřní kapse bundy. Díky tělesnému teplu nezmrzne a pokud by se začala roztékat, sáček oblečení ochrání.
- Nezapomeňte nakombinovat sladké občerstvení se slaným. Na zimní svahy si přibalte kousek salámu nebo balíček sušeného masa.
Jak zaháníte hlad na horách vy? Napište nám do komentářů.