Vrtačka a ti druzí: jaké elektrické nářadí pořídit do bytu? | Blog Mall.cz

Vrtačka a ti druzí: jaké elektrické nářadí pořídit do bytu?

Navrtat díru do stěny, opravit viklající se stůl nebo zkrátit dřevěnou desku. Základní kutilská výbava je nutností nejen v rodinném domku, ale také v bytě. Omrkněte naše tipy na kvalitní elektrické nářadí za dobrou cenu, které využijete v činžáku i paneláku.

1. Vrtačka

Ať už chcete pověsit obrázek nebo přidat na stěnu poličku, neobejdete se bez vrtačky. Pokud nevíte, zda koupit vrtačku bez příklepu nebo s příklepem, doporučujeme druhou variantu. Příklepové vrtačky jsou silnější a provrtáte s nimi i beton. Funkci příklepu navíc v případě potřeby můžete vypnout.

NÁŠ TIP: Příklepová vrtačka Stanley FME142K-QS

Vrtání může být i zábava s výkonnou dvourychlostní vrtačkou STANLEY FATMAX FME142K-QS, která má robustní konstrukci, celokovové sklíčidlo a skvělou ergonomii. • 

V panelových bytech s železobetonovou konstrukcí nebo v moderní bytové zástavbě s litým armovaným betonem vás čeká vrtání do betonu, pro které zvolte nejlépe vrtací kladivo, například STANLEY FATMAX FME1250K. Oproti příklepové vrtačce mají vrtací kladiva výrazně výkonnější příklep, díky pneumatickému příklepu na vrtací kladiva navíc nemusíte tlačit, stačí je jen lehce držet v záběru.

Před vrtáním do zdiva určitě využijete také podpovrchový vyhledávač, např. STANLEY FATMAX S300, který vám pomůže eliminovat riziko nechtěného poškození kabelů rozvodů elektrické sítě, potrubí nebo se vyhnout vrtání do ocelových výztuží při vrtání do železobetonu.

Dále vám přijde vhod i aku vrtačka, kterou nemusíte zapojovat do elektřiny, protože má akumulátor s dobíjecími bateriemi. Díky tomu, že aku vrtačky nemají kabel, je práce s nimi jednodušší, dostanete se i na hůře dostupná místa a můžete bez omezení chodit po celém bytě. Počítejte však s tím, že aku vrtačky mají menší rozsah otáček, což může být problém při vrtání malých otvorů do kovu, a také slabší příklep, což může být komplikací při vrtání do zdiva.

Nezapomínejte, že obrovský vliv na výkon vrtačky má také vrták, který použijete. Do dřeva vždy používejte vrták s dlouhou středicí špičkou a spirálami pro rychlé odvádění hoblin, zatímco na tvrdý kámen nebo zdivo je nejvhodnější vidiový vrták z tvrdokovu.

NÁŠ TIP: Aku vrtačka Stanley FMC010LB

Stanley FMC010LB zvládá vrtání a šroubování a má krátkou nabíjecí dobu. Je ideální na sestavování nábytku i drobné domácí práce, jako je instalace pantů u dveří. • 

2. Brusky

Brusku využijete při úpravě nábytku nebo při broušení dlažby a betonové zdi. Podle opracovávaného materiálu brusky dělíme na:

  • vibrační – podle tvaru základny se dále dělí například na obdélníkové, trojúhelníkové (delta) nebo se žehličkovým tvarem základny. Jsou vhodné pro dokončovací broušení nebo méně náročné broušení. Při použití brusek s trojúhelníkovou základnou se dostanete i do rohů a zúžení.
  • pásové – pokud chcete opracovat větší plochy, například zbrousit dřevěnou podlahu,
  • excentrické – mají větší úběr, jsou vhodné na větší plochy a pokud chcete zbrousit vypouklé povrchy,
  • úhlové –  velmi populární brusky, vhodné pro řezání a broušení kovu či zdiva. Najdou uplatnění především při řezání, broušení otřepů po řezání nebo pro broušení svarů u kovových konstrukcí. V kombinaci s lamelovými brusnými kotouči ji využijete pro broušení povrchu kovových profilů, případně i hrubém opracování dřevěných trámů. Při řezání zdiva využijete diamantové řezné kotouče a při broušení diamantových hrnkové nebo talířové kotouče.

Do bytu doporučujeme úhlovou brusku, která je univerzální a částečně vám nahradí také pilu. Stejně jako u vrtaček najdete i akumulátorové brusky, které nemají kabel k připojení do zásuvky.

NÁŠ TIP: Úhlová bruska Stanley FMC761M2

Úhlová bruska STANLEY FATMAX FMC761M2 s akumulátorovým pohonem je ideální pro rychlé použití na staveništi, ve sklepě či na půdě, kde je komplikované natahování prodlužovacích kabelů. Přijde vhod na instalatérské, elektrikářské a stavební práce. • 

3. Mečová pila

Potřebujete zkrátit laťku nebo trubku a nechce se vám namáhat s ruční pilou? Pořiďte si elektrickou pilu. Do bytu je ideální mečová pila, známá také jako ocaska, která zvládá řezání dřeva, kovu, plastu i sádrokartonu. Stisknutím tlačítka na rukojeti se list pily rozpohybuje a vy ho jen mírně tlačíte k povrchu. Hodí se také pro demoliční práce, například při rekonstrukci bytového jádra nebo při výměně zárubní oken a dveří.

Náš TIP: Mečová pila Stanley FME365K

Stanley FME365K rychle rozřeže každou dřevěnou laťku. Využijete ji při vyřezávání dveří, oken, nábytku, trubek a jiných základních stavebních pracích. • 

4. Horkovzdušná pistole

Horkovzdušná pistole je skvělým pomocníkem při každé rekonstrukci bytu. Odstraníte s ní staré laky a barvy z nábytku, oken nebo dveří i nálepky ze stěn. Pomůže vám také s ohýbáním kovových trubek a v zimě s ní odstraníte námrazu takřka odkudkoliv.

NÁŠ TIP: Horkovzdušná pistola Stanley FME670K

Pistoli Stanley FME670K lze snadno postavit do bezpečné stojící polohy. Díky tomu můžete bezpečně ohýbat například kovové trubky. • 

Jaké nářadí doma používáte vy? Napište nám do komentářů.