Vaše starosti s napadaným listím právě skončily | Blog Mall.cz

Vaše starosti s napadaným listím právě skončily

Žlutá, oranžová, hnědá, červená. Lesy, parky i lesoparky na podzim nádherně hrají barvami. Pro oko je to krásný koncert, ale když si podzim začne hrát i se stromy na vaší zahradě, už to taková paráda není. Napadané listí dokáže udělat na pozemku pěknou paseku. My naštěstí víme, jak se s ním vypořádat. 

Hrabat, foukat nebo vysávat? 

Jestli máte malou zahradu a jen pár menších stromů, stačí vám obyčejné hrábě. Skvělé jsou například ty široké, tzv. švédské – z oceli nebo plastu. Hrabání listí je nejpřirozenější způsob – šetrný k živočichům – a navíc u něj krásně protáhnete tělo a zrelaxujete se.

Někdo si však na relaxaci při práci na zahradě příliš nepotrpí. Pokud to chcete mít co nejrychleji za sebou, nebo máte příliš velký pozemek plný urostlých stromů, který byste shrabovali celý den, použijte vysavač nebo fukar. Ani se nezpotíte a listí bude pryč. 

Nezáleží na tom, jestli je listí suché či mokré, nebo jestli mezi ním leží třeba kamení. S výkonným zahradním vysavačem si s tím poradíte. S funkcí fukaru si jej nejprve nafoukáte na jednu hromadu (nemusíte se trápit s vysavačem ve špatně dostupných prostorách u plotu nebo pod stromy), potom přepnete na vysavač a během pár minut máte zahradu zase čistou. Listí máte ve skladném kontejneru, zbývá jen vysypat třeba na kompost.

Výkonný vysavač Kärcher WD3 se vypořádá nejen s listím. • 

Pokud máte větší zahradu, bude se vám hodit přenosný vysavač s nastavitelnou přídavnou rukojetí. Díky nastavitelnému pásu s podporou obejdete celou zahradu a stále se vám vysavač nepronese. A všechno vysáté listí vysavač stlačí na zhruba 1/10 původního objemu.

>>> Vysavače listí do 2000 Kč

Kam s nasbíraným listím?

Listí jste nahrabali, nafoukali nebo vysáli. Kam ale teď s ním? Pokud máte velkou zahradu a nechce se vám neustále listí přenášet, využijte zahradní vozík.

Naprosto perfektní je pro účely přenášení listí zahradní vozík s plastovým vakem. A když zrovna není žádné listí v dohledu, plastový vak odepněte, složte a vozík použije třeba na převážení těžkých květináčů, dřeva nebo nářadí. 

>>> Nejprodávanější zahradní vozíky

Zahradní vozík Fieldmann je skvělý pomocník (nejen) při sklízení listí. • 

Teď máte ovšem vak plný listí a nastává ta složitější otázka, co s ním? Pálit jej většinou kvůli vyhláškám nemůžete, do popelnic na směsný odpad jej vyhodíte jen pod pokutou, do lesa jakbysmet. V úvahu tedy přicházejí tyto možnosti:

  1. Uložte listí na kompost. Při kompostování je dobré listí rozprostřít na větší plochu a kompostovat postupně. Nikoliv celou hromadu najednou. Dobré je taky jednotlivé vrstvy proložit posečenou travou, zeminou či vápnem.  
  2. Udělejte z něj tepelnou izolaci. Listí se nemusíte zbavovat. Může sloužit jako štít před zimním mrazem pro kořeny stromů, záhony s trvalkami, zeleninu, která zůstává v zimě v zemi, nebo malé keříky. Listí navíc poskytuje rostlinám živiny. Nějaké si proto uschovejte a pokud nastanou prudké mrazy bez sněhu, který je skvělý tepelný izolant, můžete sněhovou pokrývku nahradit právě listím.
  3. Odvezte listy do sběrného dvora. Nejjednodušší a legální způsob, jak se zbavit kupy napadaného listí. Některé obce poskytují ve stanovené dny a hodiny kontejner určený právě pro odvoz bioodpadu. Informujte se na obecním úřadě.

Co když listí neleží jen na zahradě

Padající listí v kombinaci se silnějším větrem způsobí, že listí nebudete mít jen plnou zahradu ale i okapy či potrubí. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit listí v okapu? Starý dobrý žebřík.

Při čištění okapů ale buďte opatrní, může to být velmi nebezpečná činnost. Proto si pořiďte bezpečný hliníkový žebřík s nastavitelnou výškou ve tvaru písmene A. Zvolíte si úhel naklonění žebříku i výšku a díky spolehlivým napínacím řemenům se vám žebřík nerozjede. A na protiskluzových schůdcích vám neujede noha ani za podzimního mrholení.

Listí je prevít a může se dostat skutečně všude. S tlakovou myčkou vybavenou čističem ploch si ale poradíte i s těmi nejnedostupnějšími potrubími a odtoky. Lesknout se ale budou i venkovní betonové plochy.

Drtič Bosch si poradí, i když mezi listí spadne nějaká ta větev. • 

A co když se mezi listí dostanou i spadané větvě, třeba po silnějším větru? Někdo vidí nepořádek, jiný perfektní hnojivo. Stačí větve nastrkat do drtiče a máte skvělý podklad pod vaše stromy a keře: chrání před vysycháním, zabraňuje růstu plevele, zlepšuje kvalitu půdy a ještě navíc skvěle vypadá! 

>>> Nabídka zahradních drtičů

A jak bojujete s listím na podzim vy? A kde ho skladujete? Nestyďte se a napište nám svůj názor na našem Facebooku.