Teploučko a plná peněženka: 6 rad, jak v zimě ušetřit za topení | Blog Mall.cz

Teploučko a plná peněženka: 6 rad, jak v zimě ušetřit za topení

Zůstat přes zimu v teple není jen tak – topení se totiž dokáže pořádně prodražit. Existují ale triky, díky kterým se vyhnete zbytečnému plýtvání teplem a ušetříte. Proto zabalte nohy do deky a pusťte se do čtení.

1. Zabraňte úniku tepla

Jsou místa, kterými teplo z místnosti uniká ven – nejčastěji jsou to okna a dveře. Poznáte je tak, že při procházení kolem ucítíte chladný vánek nebo se vám pohybuje záclona. Tato místa musíte zablokovat. U oken vám poslouží nové okenní těsnění a ke dveřím pořiďte vyšší nebo širší práh. Pokud si se zatěsněním oken nevíte rady, raději si domů pozvěte odborníka.

Teplo často uniká také kvůli zastaralým oknům. Pokud máte doma stará dřevěná okna, vyměňte je za nová z plastu nebo hliníku.

Před spaním a než odejdete ven, nezapomeňte zatáhnout rolety a závěsy. I to pomůže udržet teplo v místnosti déle. Pro tyto účely jsou ideální venkovní žaluzie, které udrží 10× víc tepelné energie než vnitřní žaluzie.

2. Nastavte si správnou teplotu

Typickým zimním prohřeškem je nadměrné vytápění domácnosti. Můžete sice chodit po pokojích ve spodním prádle, ale vaše peněženka bude plakat. Každý stupeň navíc zvyšuje náklady na topení o zhruba 6 %. Pobyt v přetopených prostorách také není dobrý pro váš organismus a může poškodit vaši imunitu.

Teplota by se měla po celou zimu pohybovat ideálně mezi 21 až 23 °C. Pokud doma nikdo není nebo pokud jdete spát, snižte teplotu na 17 °C. Topení ale přes podzim a zimu nikdy nevypínejte úplně. Vytopení vychladlých prostorů je náročné a spotřebuje mnohem víc energie.

>> Zůstaňte v teple s novou vytápěcí technikou. <<

Pokud z ovládání radiátoru nepoznáte skutečnou teplotu v místnosti, změřte ji teploměrem a podle toho svůj radiátor do budoucna nastavujte. Nikdy ho ale nepouštějte na maximum. • 

3. Větrejte málo, ale intenzivně

Větrání je důležité nejen v létě, ale i v zimě. Dusné prostředí způsobuje únavu a bolesti hlavy a zvyšuje vlhkost vzduchu, což podporuje vznik plísní. Jak ale větrat a zároveň zachovat domov příjemně vytopený? Stačí větrat krátce, ale pořádně.

Všechna okna otevřete dokořán a klidně vytvořte i průvan, aby se vzduch rychleji vyměnil. Jakmile v místnostech ucítíte čerstvý vzduch, okna zavřete. Přes zimu nevětrejte ventilačkami – potrvá dlouho, než se vzduch vymění, a mezitím vám unikne spousta tepla.

4. Uvolněte prostor kolem topného tělesa

Patříte mezi ty, kteří si před radiátory dávají nábytek? Pak děláte chybu. Prostor kolem topení musí být volný, aby se teplo snadno šířilo po místnosti. S každou překážkou potrvá déle, než se místnost vytopí.

To samé platí pro věci položené na topení. Nepokládejte proto přes zimu na topení ručníky či vlhké oblečení. Sice vám uschne rychleji, ale přijdete o spoustu tepla. Průchod tepla může omezit také prach, a proto radiátory pravidelně utírejte.

Věci položené na topení sice budou rychleji suché, ale místnost bude pomaleji vytopená. • 

5. Pořiďte si termostat

Termostat je chytrý nástroj, který převezme správu topení za vás. Stačí, když si na něm nastavíte data, časy, místnosti a teploty, jak se má váš domov vytápět.

Díky tomu termostat například udrží teplotu na minimu, když jste pryč z domu, a zatopí vám, než se vrátíte. Pohlídá také teplotu přes noc – vytopí vám ložnice, ale v ostatních místnostech teplotu sníží. Můžete si také nastavit, aby začal topit třeba půl hodiny před tím, než ráno vstanete z postele. 

>> Pořiďte si hlídače topení jménem termostat. <<

6. Noste víc vrstev

Když si doma natáhnete teplý svetr, můžete teplotu o stupeň či dva snížit, aniž byste poznali rozdíl. Pořiďte si teplé přikrývky, deky nebo mějte doma o vrstvu oblečení víc a bude vám přes zimu příjemně, i když topení nepoběží tak intenzivně jako obvykle. Tento zvyk je typický pro severské země, kde lidé topí mnohem méně i přes silnější mrazy, než máme u nás.

Máte osvědčené triky, jak přes zimu ušetřit zaplete? Napište nám je do komentářů.