Pitný režim na kole. Kdy stačí voda a kdy potřebujete iontový nápoj? | Blog Mall.cz

Pitný režim na kole. Kdy stačí voda a kdy potřebujete iontový nápoj?

Jsou cyklisté, kteří i během náročného celodenního výletu pijí jenom vodu. A pak jsou tací, kteří ujedou pár kilometrů a hned do sebe nalijí půl litru iontového nápoje. Takže si v tom pojďme udělat jasno – co byste během cyklovýletu měli pít?

Voda: jen doplnění tekutin

Voda je takzvaným hypotonickým nápojem, má nižší koncentraci iontů než krevní plazma. Proto, když pijete vodu, dodáváte tělu pouze chybějící tekutiny – ale již žádné minerály.

Jestliže jedete na rodinný výlet s dětmi, šlapete poklidným tempem a za celý den ujedete maximálně 20–30 kilometrů, bude vám voda bohatě stačit. Jistě, během dne vyšlapete i nějaké minerály a cukry, jenže ty bez problému doplníte, až se vrátíte. Anebo to vyřešíte tím, že se po cestě stavíte na drobné občerstvení.

Většině hobby cyklistů stačí na kole obyčejná voda. • 

Iontové nápoje: doplnění minerálů

Na tomto místě je nutné ještě jednou zdůraznit, že během fyzické zátěže neztrácíte jen vodu, ale také sůl a některé důležité minerály – například sodík, draslík nebo hořčík. Navíc si vyčerpáváte zásoby cukru ve svalech.

K vyšším ztrátám dochází zejména při intenzivní nebo velmi dlouhé zátěži. Jestliže vyrážíte na kolo brzy ráno a vracíte se až pozdě večer, případně šlapete hodně intenzivně a trháte své osobní rekordy, pak je na místě, abyste si s sebou vzali iontový nápoj.

„Ionťáky“ totiž patří do skupiny takzvaných isotonických nápojů, tedy obsahují stejnou koncentraci iontů jako krevní plazma. Dodají tělu důležité minerály a často také jednoduché sacharidy, což se vám v případě náročných výletů bude hodit.

Pokud absolvujete těžký cyklovýlet a minerály se sacharidy tělu nedodáte, může vás potkat hypotonická dehydratace. Ta se projevuje poklesem krevního tlaku, slabostí nebo mžitkami před očima. Pokud takový stav náhodou pocítíte, okamžitě zastavte, vypijte trochu iontového nápoje a na pár minut si odpočiňte.

Na fyzicky náročný cyklovýlet si přibalte i iontový nápoj. • 

Jak to elegantně vyřešit?

Sportovní láhev s vodou u sebe mějte za každých okolností. Zejména v horkých dnech se budete na kole hodně potit a je potřeba, abyste každou hodinu doplnili cca 0,5 litru tekutiny.

Pokud navíc tušíte, že se výlet může protáhnout, nebo si během něj sáhnete za hranici svých běžných sportovních výkonů, přibalte si také láhev s iontovým nápojem. Když ho nevyužijete, nic se neděje. Když ale ucítíte, že vám dochází síly, bude pro vás „ionťák“ vysvobozením.

Jaké tekutiny na kole pijete vy? A stalo se vám někdy, že jste upadli do hypotonické dehydratace? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.