Píp, píp! Jak správně krmit ptáky v zimě | Blog Mall.cz

Píp, píp! Jak správně krmit ptáky v zimě

Z kraje zimy si ptáčci ještě poradili sami, ve velkých mrazech a ve sněhu už ale potravu sami jen tak neseženou. Mnohdy jsou proto odkázáni na domácí krmítka. Čtěte, čím ptačí budku naplnit, aby si ptáčci pochutnali, a čemu se naopak vyhnout.

Když si dáte práci a budete ptáčkům v zimě pravidelně chystat krmení, mnohdy jim můžete zachránit život. Důležité ale je vybírat ty správné potraviny.

Čím naplnit krmítko

Každý ptačí druh má svoji oblíbenou pochoutku. Myslete na to a naservírujte ptačím strávníkům pestrý jídelníček. Nachystejte jim třeba:

  • semena – slunečnice, proso, mák, lněné semínko, pšenici nebo řepku,
  • ořechy – drcená jádra vlašských nebo lískových ořechů,
  • plody – jeřabiny, ptačí zob, bez černý, rakytník nebo jablka.

Náš tip: Kousky jablek nebo jeřabiny nemusí přijít jen do budky, klidně je rozvěste na větve stromů kolem krmítka.

Ptáčky potěšíte i ovesnými vločkami, malými kousky syrového masa nebo strouhanou mrkví. S množstvím to ale nepřehánějte – nasypte jídla do budky jen tolik, kolik stačí ptáci sníst. Jinak potrava v krmítku zplesniví a shnije.

Semínka, ořechy a plody můžete namíchat a vytvořit v krmítku vydatnou směs, která dodá ptáčkům energii. A nebo kupte už hotové směsi pro zimní krmení.

>> Vyberte správné krmivo pro ptáky na MALL.CZ. <<

Chcete-li, aby se do krmítka slétalo více druhů ptáků, naplňte budku pestře. • 

Nezapomínejte ani na jednu z největších ptačích pochoutek – lůj či neškvařené sádlo. Koupené lojové koule můžete zavěsit na strom. Nebo vytvořte vlastní dobrotu:

  1. Hovězí lůj opatrně rozehřejte a smíchejte se semínky a ořechy.
  2. Směs nalijte do skořápky od kokosového ořechu nebo třeba menšího květináče. Pokud ho nemáte po ruce, udělejte z loje kuličku, dejte ji do síťky od ovoce a zavažte.
  3. Nakonec zavěste na strom nebo na balkon.

Co do krmítka nepatří

Ptáci jsou pořádní mlsouni. Některé potraviny jim navíc nedělají dobře a mohli byste jim způsobit zažívací obtíže. Při chystání budkové svačinky proto raději vynechte:

  • těstoviny,
  • starý chleba a další zbytky z kuchyně,
  • kořeněné potraviny,
  • slané tyčinky,
  • salámy
  • nebo jakékoli zkažené a nekvalitní jídlo.

Vyhněte se také nalámanému pečivu. Obsahuje sůl a droždí, které nedělají ptákům dobře.

Zapomeňte i na misku s vodoudo krmítka nepatří. Ptáci by se v ní mohli vykoupat a namočit si peří. To by v zimě zmrzlo a ptáček by nepřežil.

Vodu si v zimě ptáčci obstarají sami. V krmítku proto nemá co dělat. • 

Kam s ním

Aby se u vás opeření návštěvníci nejen dobře najedli, ale ještě se cítili v bezpečí, pečlivě vybírejte, kam krmítko umístíte. Nejlepší jsou klidná a tichá místa, kde nebudou ptáci rušení.

Ochraňte je i před kočkami a kunami – pokud máte možnost, pověste krmítko daleko od stromu nebo alespoň vyberte tenké větve, které jiná zvířata neunesou.

>> Potěšte ptáčky krmítkem z MALL.CZ. <<

Správné krmivo není všechno. Dodržujte základní pravidla i při výrobě a umístění ptačí budky. • 

>> Přečtěte si, jak krmítko vyrobíte doma. <<

Myslete také na hygienu a dřevěnou ptačí restauraci čas od času vyčistěte: odkliďte trus a zbytky starého jídla. Jen tak se vyhnete plísním i možným infekcím a vytvoříte pro ptáčky místo, kam se budou rádi vracet. A vy je budete moct pozorovat až do jara.

Přikrmovat okřídlené kamarády můžete až do začátku jara, kdy už si zvládnou sami nachytat hmyz nebo najít plody v přírodě. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.