Kdo voskuje a kontroluje, ten s prvním sněhem jede | Blog Mall.cz

Kdo voskuje a kontroluje, ten s prvním sněhem jede

Nemusíte se zrovna připravovat na olympiádu nebo šampionát, aby si vaše lyže, sáňky a brusle zasloužily pořádný servis. Přečtěte si, na co je dobré už teď myslet, abyste hned na začátku zimy mohli vyrazit vstříc dobrodružství.

1) Sjezdovky

Lyže – to je stará dobrá klasika, kterou miluje kolem milionu Čechů. Ne všichni ale vědí, jak je správně připravit na novou sezonu.

Hodně záleží na tom, jak dobře svoje lyže zazimujete. Pokud je necháváte dobře očištěné a odborně ošetřené v čistém a suchém prostředí, máte vyhráno. Pak jen stačí překontrolovat vázání a je to.

Jestli máte pochybnosti o vhodnosti prostředí, kde lyže čekaly na zimu, udělejte detailní kontrolu:

  • hran lyží,
  • skluznice
  • i vázání.

Když objevíte rez či dírky, svěřte své lyže servisu. Postarají se tam o parafínování. Je to postup, při kterém se povrch lyží ošetří nahřátým parafínem. Díky tomu se zacelí nerovnosti a skluznice ochrání přes vysoušením.

Důležitá je i ostrost hran, kterou snadno otestujete. Přejeďte nehtem po hraně a když na nehtu nezůstane ani malý škrábaneček, nechte si lyže naostřit.

>>>Vyberte si ty pravé lyže

Ještě před plánováním první lyžovačky najděte a zkontrolujte také:

Už aby to bylo! taky se nemůžete dočkat uhlazených svahů a větru v zádech? Vytáhněte své lyže už teď a vezměte je na servis. • 

2) Snowboard 

Snowboarding je sice oblíbený sport, ale zároveň je z kategorie těch rizikovějších – vždyť u žen patří právě úrazy ze snowboardu k nejčastějším sportovním zraněním a u mužů figurují na druhém místě hned za úrazy z fotbalu. Proto se opravdu vyplatí dát si snowboardové vybavení do pořádku.

Pokud jste loni řádili na zledovatělém sněhu, nechte si u odborníka zkontrolovat, jestli je potřeba naparafínovat skluznici a nabrousit hrany. Pokud vás trápí rýhy ve skluznici, nechte si v servisu přebrousit i ji.

Nezapomeňte také prohlédnout:

Sedí vám, jsou neporušené a bez rzi? 

>>> Vše pro snowboarding seženete tady

3) Běžky

Voskování běžek zvládá každý zkušenější běžkař. Takže pokud vyndáte lyže třeba z půdy a naskytne se vám nepěkný pohled na zbytky starých vosků od loňska, začněte vyčištěním skluznice.

S parafínem je to náročnější. Když na lyžích objevíte dírky, odneste je na parafínovou proceduru do servisu. Je to podobné jako u sjezdovek nebo snowboardu.

Voskování a parafínování není totéž. I když se někdy parafínování sjezdových lyží laicky říká voskování. • 

Díky kvalitní péči se vám letos bude běžkovat, jako byste měli nový model. Nezapomeňte si dát do pořádku i:

A rovnou proberte i svoji zásobu vosků a korků.

>>> Potřebujete nové běžky?

K té správné běžkařské pohodě přispějí krásné stopy i perfektně připravené běžky. Údržba stojí za to, i když se zrovna nechystáte na Jizerskou padesátku, ale jen na menší výlety. • 

4) Brusle

Abyste mohli vyrazit na brusle hned první den po otevření kluziště, dopředu si je překontrolujte. Vyzkoušejte je na noze, jestli vám dobře sedí. Nejsou rozpárané ve švech, rezavé na noži? I když je nůž na první pohled jako nový, vyzkoušejte jeho ostrost.

Ideální je mít přes léto brusle uložené v krabici a s plastovými kryty na nožích. Pokud máte starší brusle nebo teď zpytujete svědomí kvůli nevalnému letnímu uskladnění, vezměte brusle k brusiči. Obvykle ho najdete u každého většího kluziště.

Ale pozor – platí to i pro zbrusu nové brusle. Jejich nože totiž pokrývá kvůli ochraně grafit, a ten je potřeba před prvním ježděním zbrousit. Určitě ale své brusle svěřte do rukou brusiče odborníka. 

Krasobruslařské nebo na hokej – dbejte o ně stejně. Po každém bruslení je zbavte kousků ledu a pečlivě osušte. • 

Pozornost věnujte i tkaničkám. Nejsou roztrhané? Neštvala vás loni jejich délka nebo to, že moc kloužou a nedrží zavázané? Před letošní sezonou to napravte. Vytáhněte tkaničku z jedné brusle, přeměřte a kupte si nové přesně podle svých požadavků. Druhá brusle vám pak poslouží jako vzor při uvazování nových tkaniček. 

5) Sáňky a boby 

Pokud se letos chystáte s malými dětmi vyrazit na sáňky, pečlivě zkontrolujte ohrádku. Drží pevně? A jak je na tom výplet – nepraská? U bobů zkontrolujte brzdy a případné praskliny.

Sáňkování s dědečkem a babičkou je super. Zkontrolujte sáně, ať jsou připravené hned na první sníh. • 

6) Oblečení 

Člověk se při sportu rychle zpotí a od toho je k prochladnutí jen krůček. Stačí rozepnout bundu při krátké zastávce na čaj a snadno ohrozíte svoje ledviny i záda velkými bolestmi.

Proto se vyplatí myslet na vhodné funkční oblečení a umět ho správně vrstvit – aby byl efekt co nejlepší. Funkční oblečení nasává pot rovnoměrně do celé plochy textilie a odvádí ho do dalších vrstev. Díky tomu nezůstane pot na těle a vy nenastydnete.

Když na hory, tak jedině ve funkčním prádle od hlavy až k patě. • 

Vybavte se základními kousky:

Přečtěte si také, na co myslet při výběru funkčního oblečení

Nezapomeňte, že sportovní vybavení na zimu se hodí jako dárek pro děti, babičku i manžela. Dárky nejen na Vánoce tak můžete mít vyřešené.