Nejlepší prostory pro uskladnění jablek
Sklep s přiměřenou teplotou a vlhkostí je ideálním místem pro uskladnění ovoce. Zděný sklep, ve kterém je vysoká vlhkost vzduchu, zabraňuje jablkům, aby ztrácela vodu, vadla a scvrkávala se.
Pokud máte suchý sklep, postavte na zem nádobu s vodou a pravidelně ji doplňujte. Občas zahrádkáři používají i bednu s mechem – ten však musíte vlhčit. Aby jablka netrpěla, teplota by se měla pohybovat mezi 1 a 12 °C. Pokud nemáte ve sklepě místo, využijte k uskladnění jablek klidně nevytápěnou garáž nebo chodbu domu.
Bez trošky chemie se neobejdete
Pokud chcete mít jistotu, že jablka budou zdravá a nebudou hnít či plesnivět, potřebujete skladovací prostory dezinfikovat. Stačí je postříkat vodou s rozpuštěným dezinfekčním přípravkem. Stejnou péči věnujte také regálům a bedýnkám.
Jablka pečlivě uložte do jednotlivých vrstev
Jablka skladujte do bedýnek s dírami po stranách, aby k nim proudil dostatek vzduchu. Vyskládejte je stopkou nahoru, nejlépe do jedné vrstvy. Abyste zabránili otlakům, podložte je slámou nebo polystyrenovou deskou. Pravidelně je kontrolujte, zda nehnijí či neplesniví.
Bedýnky s rašelinou zvládnou sklep nahradit
Když nemáte sklep, uskladněte jablka v uzavíratelných dřevěných bednách s rašelinou. Jednotlivé vrstvy ovoce od sebe oddělte 3 až 5 cm hrubé proschlé rašeliny. Jablka se nesmí navzájem dotýkat, aby se neotlačila, případně vzájemně nenakazila hnilobou či plísní. Bedny pak postavte na chladné místo. V takovém uskladnění nevadí, když teplota občas klesne i něco málo pod nulu.
Na uskladnění myslete už při sklizni
Jablka trhejte se stopkou a odlamujte je směrem nahoru. Nikdy je netrhejte ukroucením. Sbírejte je nejlépe ráno nebo pozdě večer a nikdy za deště. Spadené ovoce posbírejte a ihned zpracujte. Takové plody nejsou k uskladnění vhodné. Naťuknutá a jinak poškozená jablka by totiž při uskladnění mohla znehodnotit ostatní.
Nasušte si křížaly, jako to dělaly naše babičky
Na křížaly nakrájejte jakákoliv jablka, co máte. Nepotřebujete žádnou speciální odrůdu ani jablka bez vad. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, aby nebyla moučná nebo scvrklá. Jablka pořádně omyjte, vykrájejte případná postižená místa, vyjměte jádřince a nakrájejte jablka na plátky. Když budou tenčí, budou křupavější. Silnější zas zůstanou měkčí a šťavnatější.
Do sušičky ovoce pak skládejte jeden plátek vedle druhého, aby se nepřekrývaly a na platech hezky proschly. Pak už stačí jen nasypat je do zavařovaček nebo plastových krabiček a zdravě mlsat celou zimu.
Když máte jablek opravdu hodně...
Udělejte si třeba jablečné pyré a zmrazte ho. Upečte dětem něco dobrého nebo jablka rozmixujte a udělejte z nich džem. Pokud máte jablek tolik, že už fakt nevíte co s nimi, prodejte je v nejbližší moštárně, případně je rozdejte známým. Ale nechat je tlít spadené pod stromem? To by přece byla škoda.
Jak skladujete jablka vy? Napište nám do komentářů.