Jak se připravit na cyklovýlet | Blog Mall.cz

Jak se připravit na cyklovýlet

Receptů na zkažený cyklovýlet je hodně - stačí, když někde v lese píchnete a nemáte náhradní duši nebo když vám někdo před hospůdkou ukradne kolo. Ale díky dobré přípravě většinu těchto rizik zmírníte.

Kontrola kola

Velkou údržbu kola po zimě už máte za sebou. Teď jen stačí kolo jen rychle zkontrolovat.

Zvláštní pozornost věnujte kolům. Duše se totiž po 7-14 dnech začínají vyfukovat, a proto je nutné je znovu nahustit. Rozhodně nejezděte na vyfouknutých duších. Za prvé se hodně nadřete, za druhé máte mnohem větší riziko defektu.

Na boku pláště najdete hodnoty nahuštění doporučované výrobcem. Pokud budete jezdit po tvrdém povrchu, nafoukejte duše na horní uvedenou hranici. Jestli plánujete výlet přírodním terénem, dofoukněte spíše k nižší uvedené hranici.

Kromě toho také zkontrolujte brzdy a pokud máte kolo s vidlicemi, otřete z nich prach a nečistoty.

1. Servisní brašna s sebou

Určitě si s sebou nezapomeňte vzít malou sadu nářadí. Až se vám kolo porouchá někde v lese kilometry od nejbližší civilizace, velmi ho oceníte.

Malá sada nářadí může vypadat třeba jako multifunkční švýcarský nůž. • 

Vybavení můžete vozit v batohu nebo v rámové či podsedlové brašně.

Kromě nářadí vám výlet usnadní i různé cyklistické nezbytnosti a vychytávky. Helmu považujeme za samozřejmost a tak se rovnou podíváme na další věci.

2. Sportovní láhev

V držáku na rámu máte láhev s vodou vždy pohodlně po ruce. Další variantou je batoh s vodním rezervoárem. Z něj pijete hadičkou, takže ani nemusíte zastavovat kolo. Na krátké projížďky vám postačí minimalistický batoh s rezervoárem 2,5 litru, na delší výlety je vhodný větší batoh, do kterého dáte i svačinu.

3. Zámek na kolo

Po cestě se určitě zastavíte na oběd nebo půjdete na prohlídku hradu. Proto musíte mít zámek. Pokud nenecháváte kolo dlouho bez dozoru a nechcete vozit další gramy navíc, je vhodnou volbou lankový zámek. V případě, že máte nové drahé kolo, investujte do skládacího zámku, který je dražší, ale bezpečnější.

Je jen na vás, jestli si koupíte zámek na kód nebo na klíč. Oba jsou stejně bezpečné. • 

4. Sluneční brýle

Další užitečnou pomůckou jsou sluneční brýle. Díky nim nehrozí, že vás oslní slunce a vy přehlédnete příjíždějící auto nebo dítě, které vběhlo do silnice. Ale oceníte je, i když je pod mrakem. Do očí vám nevlétnou mušky.

5. Cyklistický batoh

Pokud nemáte batoh s vodním rezervoárem, vezměte si na výlet cyklistický batoh. Jejich zádový systém je navržený přímo na kolo. Díky tomu se budete méně potit než pod klasickým batohem. Kromě toho na sobě má i reflexní prvky a uchycení pro „blikačky“.

6. Brašny

V případě, že vyrážíte na kole na dovolenou nebo se chystáte stanovat, oceníte velké brašny. Vozit totiž na zádech krosnu je dost nepohodlné. Můžete vybírat z různých typů brašen na nosiče. A určitě se vám bude hodit i pláštěnka na brašny.

Nejpříjemnější je výlet nalehko. Pokud ale věci potřebujete, využijte brašny na nosiče. • 

Bez jakého vybavení si nedokáže představit letní cyklovýlet? Napište nám do komentářů nebo na Facebook.