Jak na zimu zabezpečit chatu či chalupu před zloději | Blog Mall.cz

Jak před zimou zabezpečit chalupu před zloději

Zatímco od jara do podzimu na svou chalupu zavítáte každý druhý víkend, přes zimu ji necháte opuštěnou klidně i tři čtyři měsíce. Zloději to dobře ví, chalupových krádeží navíc v poslední době přibývá. Čtěte, jak svou chatu před zloději co nejlépe zabezpečíte.

Zloději v Česku každoročně vykradou přes tisíc chat a chalup. V roce 2019 se vykrádání evidentně „vrací do módy“ – jen od ledna do srpna lapkové podle policejních statistik vybílili 1 373 rekreačních objektů. Tedy o pět stovek více než za stejné období o rok dříve (875).

V zimě navíc riziko krádeže roste. Zloději například podle neodházeného sněhu z příjezdové cesty snadno odtuší, že na chatě už dlouho nikdo nebyl. A troufnou si i na objekty, kterých by se za jiných okolností báli. Jak se jim bránit?

Nenechávejte v chalupě žádné cennosti

Základem jakékoliv bezpečnosti je prevence. Pokud víte, že na chatu několik měsíců nepojedete, odvezte si domů všechny cennosti. A tím nemyslíme šperky nebo drahé kovy, ale zejména elektroniku, pracovní nářadí nebo třeba kola. Pokud z jakéhokoliv důvodu některou z cenných věcí odvézt nemůžete, schovejte ji na nenápadné místo a uzamkněte do skříně nebo boxu. Také si ji vyfoťte a opište výrobní číslo – snáze ji pak dohledáte, pokud skončí v bazaru.

Podobný úklid udělejte také na pozemku před chalupou. Schovejte dovnitř všechno zahradní nářadí, kolečka, žebříky nebo třeba staré trubky. Nejde jenom o to, co vám zloděj může ukrást – pokud venku necháte trubku, zloděj ji pak použije k tomu, aby přerazil zámek u dveří nebo rozbil okno.

>> Pořiďte si na chalupu bezpečné trezory. <<

Nenechávejte venku žádné nářadí – a to ani v přístřešku nebo v boxu. Zloději se do nich snadnou dostanu a získají náčiní, kterým se pak vloupají do chaty. • 

Zabezpečte už vstup na pozemek

Prvním bezpečnostním perimetrem vaší chaty je plot okolo pozemku. Ideální je, když si pozemek obeženete vysokým plotem s ostnatým drátem a bránu zajistíte bezpečnostním zámkem.

Šikovnější zloděj takovou bariéru samozřejmě překoná, ale už dostává první indicii, že vykrást vaši chalupu nebude jen tak. Navíc musí myslet na to, že až půjde s lupem zpátky, čeká ho nepříjemné přelézání plotu. Toto pomyšlení některé zloděje odradí.

Zabezpečte všechny vchody do objektu

Dalším krokem je zabezpečení všech oken a dveří. Úmyslně píšeme všech, protože když si namísto vstupních dveří pořídíte drahé bezpečnostní dveře, ale zloděj se k vám dostane skrze staré dveře vedoucí do sklepa, zbudou vám jen oči pro pláč.

Proto doporučujeme, abyste všechny dveře nahradili certifikovanými bezpečnostními dveřmi třetí, nebo ještě lépe čtvrté třídy. Takové dveře (včetně zámků a zárubní) dobře odolávají zlodějům a navíc usnadňují jednání s pojišťovnou, pokud vás někdo vykrade. Naopak ručně dělané dveřní závory či oplechování dveří spíše nedoporučujeme, protože při nich provrtáte obvodové latě, čímž dveře ještě více oslabíte.

Okna zabezpečte okenicemi, případně si pořiďte okenní fólie, které zpevňují sklo a zabraňují jeho vysklení. Pokud vám to není proti srsti, můžete svá okna (anebo i dveře) zajistit mřížemi.

Pozornost věnujte rovněž malým otvorům, typicky sklepním oknům nebo světlíkům. Někteří zloději se do chalupy dostanou i přes střechu, takže dbejte na to, aby byla v dobrém stavu a nešlo ji jednoduše rozebrat.

Při zabezpečování chalupy myslete i na světlíky a střešní nebo sklepní okna. • 

Zkuste kamerové systémy či chytrou chalupu

Jestliže je pro vás zabezpečení chalupy maximální prioritou, nainstalujte si dovnitř kamery, alarm nebo chytré senzory, které jednou za čas automaticky rozsvítí světla či pustí televizi. Vaše chalupa pak bude zvenčí působit dojmem, že v ní někdo přebývá. Chytré senzory často můžete ovládat i na dálku pomocí smartphonu.

V případě, že chatu zabezpečíte alarmem, pochlubte se tím a nalepte samolepky na všechna okna. I tato výstraha mnohé zloděje odradí.

Tip: Máte-li v chalupě více místností oddělených dveřmi, nezamykejte je. Když už se zloděj dostane dovnitř, interiérové dveře ho nezastaví a klidně vám je rozmlátí. Tím zbytečně zvyšujete škodu, kterou krádež způsobí.

Poproste o pomoc sousedy

Přes všechna zabezpečení není od věci, když na chalupu alespoň jednou za měsíc zavítáte. Odházet sníh z cesty a zkontrolovat, zda je všechno v pořádku.

Pokud máte chalupu na druhém konci republiky, požádejte o pomoc alespoň sousedy. I kdyby vám nechtěli uklízet příjezdovou cestu – už jen to, že k chalupě vyšlapou cestičku ve sněhu, může leckdy pomoci.

Kriminalisté tvrdí, že většina zlodějů se o vykradení chalupy pokouší 10 minut. Pokud neuspějí, vzdají to a půjdou o dům dále. Když jim tedy vykradení objektu maximálně znepříjemníte, máte velkou šanci, že vaše víkendové sídlo přežije zimu bez újmy. Alespoň za předpokladu, že ji také správně zazimujete.

Jak svou chalupu na zimu zabezpečujete vy? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.