Jak čistit vodu v bazénu? | Blog Mall.cz

Čistěte svůj bazén správně: návod, jak na průzračnou lagunu

Udržování vody v bazénu může být na první pohled velmi složitou disciplínou. Opak je ale pravdou. Stačí, když si nastudujete pár základních postupů, a pak už jen relaxujete v křišťálově čisté vodě. Poradíme vám, o co je potřeba se starat a kdy.

Proč čistit vodu v bazénu?

Vodu v bazénu znečišťují nejen mechanické nečistoty (listí, hmyz, tráva, pyl nebo hlína), ale také různé přírodní mikroorganismy v podobě řas, bakterií a virů. Ty mohou způsobit zakalení, zabarvení či zápach vody, ale i různé zdravotní obtíže zejména u malých dětí. Aby se vám voda v bazénu „nekazila“, pravidelně se o ni starejte, odstraňujte nečistoty a ničte mikroorganismy.

Při čištění se kombinují dva způsoby čištění vody v bazénu, a to:

  • mechanické
  • a chemické.

>> Zahradní bazén pořídíte i na MALL.CZ. <<

Aby se voda v bazénu nekazila, je pravidelně se o ni starejte, odstraňujte mechanické nečistoty a ničte mikroorganismy. • 

Mechanické čištění bazénu

Dostatečně výkonný a kvalitní pískový filtr je základ úspěchu. Pokud kupujete bazén bez filtrace a filtr do něj pořizujete dodatečně, nekoukejte jen na cenu. Zajímat by vás měl zejména výkon a objem vody, pro který je filtr dostačující (například pro bazény do 20 m3). Pokud máte bazén o objemu, který je na hraně doporučení, zvolte filtr pro větší objem bazénu.

Filtr podle návodu k použití pravidelně čistěte. Pamatujte, že bez dobré filtrace nelze ani s použitím těch nejlepších chemických přípravků dosáhnout kvalitní a nezávadné vody.

Na větší nečistoty (listí, hmyz) použijte ruční podtlakový vysavač nebo sběrací síťku. Na usazeniny na dně a na stěnách bazénu použijte kartáč.

>> Bazénovou filtraci seženete na MALL.CZ. <<

Sběrací síťka je základ – zbavíte se větších viditelných nečistot. • 

Úprava pH v bazénu

Minimálně jednou za týden přeměřte pH vody v bazénu a její tvrdost. Pomohou vám sady či testery pro kontrolu správné hodnoty pH a tvrdosti vody. Výsledná hodnota by se měla pohybovat od 7,0 po 7,4 pH.

Co ovlivňujě vyšší nebo nižší hodnota:

  • nad 7,4 pH – může způsobit mléčný zákal ve vodě, snižuje se účinnost chlorových přípravků, je cítit chlór a může dojít k podráždění očí a pokožky,
  • pod 7,0 pH – může dojít ke korozi kovových částí bazénu a k podráždění očí i pokožky.

Pro snížení, nebo zvýšení pH vody použijte prostředky na úpravu pH vody v bazénu.

>> Testy na pH najdete na MALL.CZ. <<

Chemické čištění bazénu

Jakmile odstraníte veškeré mechanické nečistoty, dopustíte bazén, vyčistíte filtr a upravíte pH i tvrdost vody, přichází na řadu bazénová chemie. Ta zlikviduje řasy, viry i bakterie v bazénu. Chemické přípravky pro ošetření vody dělíme na:

  • chlorové,
  • peroxidové
  • a speciální.

Pozor: v žádném případě mezi sebou jednotlivé metody nekombinujte, zejména chlorovou metodu s peroxidovou. Pokud se rozhodnete pro chlorové čištění, používejte přípravky, které patří do stejné řady.

Na trhu existuje nepřeberné množství chemických přípravků na úpravu vody od různých značek. Nezapomeňte, že levnější a snazší je zkažené vodě v bazénu předcházet preventivními přípravky pro úpravu vody. Pokud se vám ale stane, že voda přeci jen zezelená, zašedne nebo zapáchá, vše se dá řešit.

>> Čtěte, jak levně ohřejete vodu v bazénu. <<

Filtry nejsou univerzální. Vyberte je podle objemu vašeho bazénu. • 

Vzhledem k čím dál rozšířenějším alergiím všeho druhu se častěji přistupuje k bezchlorové úpravě vody například ionizací nebo výměnou sladké vody za mořskou. Tyto metody jsou mnohem šetrnější k pokožce i k přírodě, ale zároveň jsou i finančně nákladnější.

3 tipy, jak preventivně pečovat o bazénovou vodu

1. Před vstupem do vody se osprchujte. Vyhnete se tak znečištění vody prachem, hlínou, kousky trávy i opalovacím krémem.

2. Kontrolujte děti, jestli do bazénu nemočí, nekoupají domácí mazlíčky nebo neoplachují bábovičky z pískoviště.

3. Pokud používáte bazén pouze jednou za čas, zakryjte ho, ať do něj nepadá listí, hmyz a další nečistoty. Zakrytím bazénu také předcházíte růstu řas. Bazén zastřešte nebo použijte levnější zakrývací plachtu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.