Osvědčené postupy pro grilování kuřecího masa | Blog Mall.cz

Grilování kuřecího masa: tipy, díky kterým bude vždy šťavnaté

Marináda je polovina úspěchu. Druhou polovinou je správná technika, kterou si mistři grilu roky pilují. S námi to zvládnete rychleji. Přečtěte si tipy, díky kterým připravíte na zahradním grilu šťavnaté a nevysušené kuřecí.

Kuřecí maso na grilu někdy potrápí i zkušené kuchaře. Nejčastěji

  • se vysuší,
  • připeče se k roštu grilu
  • nebo zůstane uprostřed syrové.

Těmto problémům se vyhnete, když vyladíte techniku grilování.

Maso potřete marinádou až na grilu

Kuře grilujte nejprve bez marinády. Její čas přijde přibližně 10 minut předtím, než odstavíte maso z grilu. Marináda se tak nevysuší a maso bude šťavnatější.

Rošt nejdřív očistěte kartáčem a natřete olejem

Pokud se vám často stává, že se maso k roštu přilepí, pokládáte ho pravděpodobně na suchou a špinavou mřížku. Před grilováním rošt očistěte kartáčem a zbavte zbytků z předchozího grilování. Poté ho potřete olejem nebo špekem. Strávíte tím maximálně 10 minut a maso se vám k roštu nepřilepí.

Rošt umístěte maximálně 10 centimetrů nad uhlíky

Když je maso vysušené, spálené, nedopečené nebo má nepříjemnou chuť, pak v tom možná hraje roli to, jak vysoko jste umístili rošt. Doporučená vzdálenost roštu nad uhlíky je 10 centimetrů. Takovým posazením roštu dosáhnete střední teploty, která je pro pečení kuřete nejlepší.

Vzdálenost masa od zdroje žáru ovlivní, jestli bude vysušené, nebo dokonale šťavnaté. • 

Negrilujte maso celou dobu na přímém ohni

Nepokládejte kuřecí maso na rošt, sotva rozpálíte gril. Ideální teplota pro grilování je 160 až 180 °C. Odhadnout ji jen podle dlaně nad uhlíky zvládnou spíše profíci. Spolehlivější je metoda přímého a nepřímého grilování, u které nehlídáte teplotu, ale čas.

Postup grilování je následovný:

  1. Očistěte rošt a potřete ho olejem.
  2. Rošt umístěte 10 centimetrů nad uhlíky.
  3. V grilu nechte prázdné místo bez uhlíků (cca ⅓). Za chvíli zjistíte proč.
  4. Rozpalte gril na 160 až 180 °C.
  5. Maso položte nad rozžhavené uhlíky (přímá metoda).
  6. Grilujte 5 minut z obou stran pod zavřeným víkem.
  7. Maso přemístěte nad část grilu bez uhlíků, přiklopte víkem a nechte 4 minuty dopéct bez otáčení (nepřímá metoda).

S grilem Happy Green Gril LANDER můžete ale třetí krok vynechat. Gril totiž disponuje 3 odkládacími plochami. Vrchní odkládací plocha slouží právě pro nepřímé grilování. Maso na ni v poslední fázi grilování odložíte, takže se dopeče ze zbytkového tepla a díky kouři získá příjemně zauzené aroma.

>> Staňte se mistrem grilu. Pusťte si Košík na grilu se Zdeňkem Marcínem na MALL.TV. <<

Kuřecí maso déle grilujte, méně otáčejte

Mnoho lidí si myslí, že se během grilování musí pořád něco dít. Grilování ale vyžaduje svůj čas. Neotáčejte maso každých 30 vteřin. Dejte mu 3 až 5 minut na to, aby se propeklo.

Vidlička je zabiják šťavnatého masa

Možná to znáte. Z grilu na vás kouká šťavnatý kus kuřecího masa. Hladově do něj píchnete vidličkou, jestli už je, pro jistotu ho ještě otočíte. Na talíři ale už vůbec nepřipomíná toho šťavnatého krasavce, kvůli kterému se vám sbíhaly sliny.

Napichování masa vidličkou je školácká chyba. Z masa totiž vytečou všechny šťávy, a proto máte na talíři sušenku s kuřecí příchutí. Ani lžíce másla to bohužel nezachrání. Příště použijte obracečku nebo kleště na maso.

Grilovací pomůcky vám usnadní práci u grilu a hlavně máte jistotu, že svým hostům naservírujete perfektní kuřecí. • 

Spolehněte se na vpichovací teploměr

Jestli už maso je, nebo ještě potřebuje čas, od oka nezjistíte. A jak už víte, vidličkou se do masa nepíchá. Podle doporučení Ministerstva zemědělství je ideální teplota v jádře masa 82 °C pro celé kuře a 77 °C pro kuřecí prsa.

Pokud chcete mít jistotu, že je maso opravdu hotové, vezměte si na pomoc termosondu nebo vpichový teploměr. Ve druhém případě potřete díru po vpichu olejem. Šťávy tak zůstanou uvnitř masa a nevytečou.

Jestli je kuře dobře propečené od oka nezjistíte. Vezměte si na pomoc vpichovací teploměr. • 

>> Neodoláte dokonale propečeným žebírkům? Připravte si je na grilu. <<

Největší zázraky uděláte s grilem na dřevěné uhlí

Většina kuchařů se shoduje, že nejlépe chutná maso z ohně. Pokud žhavíte svou první grilovací sezónu, začněte ji s grilem na dřevěné uhlí Happy Green Gril LANDER. O šťavnaté chuti masa s aromatem dřevěných uhlíků budete básnit celé léto.

Gril má spoustu vymožeností:

  • 2 ocelové rošty,
  • 3 odkládací plochy,
  • vnitřní teploměr,
  • regulaci přiváděného vzduchu
  • a odnímatelný popelník.

S grilem Happy Green Gril LANDER připravíte dokonale šťavnaté maso i křupavou grilovanou zeleninu. • 

Poradí si s ním každý začátečník. Usnadní vám první grilovací krůčky, takže se vyhnete častým začátečnickým chybám. Máte-li už něco odgrilováno, posouvejte s Happy Green Gril LANDER své dovednosti na vyšší úroveň a pusťte se do náročných receptů. Na velké grilovací ploše připravíte hostinu na jeden zátah.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.