Co si obléct na zahradu a do dílny, aby se vám nic nestalo? | Blog Mall.cz

Co si obléct na zahradu a do dílny, aby se vám nic nestalo?

Věděli jste, že vás rukavice chrání před parazity a bakteriemi v půdě, takže je máte nosit i na obyčejné pletí záhonků? Na zahradu, a hlavně do dílny si nestačí obléct jen obnošené tričko, tepláky a staré tenisky. Správné kalhoty i boty vás totiž chrání před poraněním. Přečtěte si, na jaké ochranné pomůcky byste jako zahrádkáři a kutilové neměli zapomínat.

Ochranné pomůcky a oblečení si vybírejte podle toho, co nejčastěji děláte. Nemá smysl kupovat neoprenové rukavice, pokud maximálně dvakrát do roka pracujete s ředidlem, a stejně tak si nemusíte pořizovat kalhoty s ochranou proti prořezu, pokud řetězovou pilu vůbec nevezmete do ruky.

Volba pracovního oděvu závisí i na ročním období

V létě si oblečte na lehčí práce prodyšné a funkční materiály, které dobře odvádí pot, v zimě si pohlídejte, aby vám bunda sahala ideálně až pod zadek. Díky tomu si nenachladíte ledviny. Pod ochranné oblečení si také vezměte termoprádlo, které vás udrží v teple.

V deštivých podzimních dnech a nevyzpytatelném jarním počasí oceníte:

  • vodoodpudivé bundy a kalhoty,
  • ale také oblečení se speciální úpravou odpuzující klíšťata.

I když je teplo, noste do dílny i na zahradu ochranné rukavice i oblečení. A pokud s sebou berete děti, nezapomeňte, že to platí i pro ně. • 

Na zahradu hlavně pohodlně, ale i bezpečně

Pro běžné zahradničení, úpravu záhonků a sázení rostlinek vám postačí jakékoliv dlouhé kalhoty a tričko z příjemného materiálu, které v ideálním případě dobře odvádí pot. Dlouhé nohavice vás nejen ochrání před drobným poraněním a odřeninami, ale navíc nebudete celí od hlíny, když si k záhonku kleknete.

Náš tip: Kus polystyrenu vám skvěle poslouží jako podložka pod kolena, když nechcete klečet na studené a špinavé zemi.

Dlouhé nohavice jsou nezbytné, pokud se chystáte sekat trávu nebo pracovat s křovinořezem – a to i ve třicetistupňových vedrech. Hrozí totiž nejen poranění odletujícími větvičkami či kamínky, ale třeba u strunové sekačky se může struna přetrhnout při nárazu na kámen a ošklivě vás poranit.

Při zahradničení se rozhodně neobejdete bez rukavic:

  • Pro jemné zacházení se sazenicemi a květinami se nejlépe hodí bezešvé rukavice, díky kterým neztrácíte v prstech cit, ale zároveň vás ochrání před drobnými rankami, do kterých by se z půdy mohli dostat paraziti a bakterie.
  • V rukavicích s protiskluzovým povrchem vám zase nebude klouzat nářadí z rukou.
  • Na těžší práce, vození koleček či dláždění zahradního chodníčku si už pořiďte pořádné rukavice s vysokým stupněm ochrany proti oděru.
  • Na zacházení s trnitými rostlinami si kupte celokožené delší rukavice s podšívkou.
  • Latexové rukavice nebo rukavice z PVC zas nikdy nepromoknou a od bláta je snadno vyčistíte.

Rukavice vás chrání před oděrkami i parazity a bakteriemi z hlíny. • 

Pro práci s řetězovou pilou si pořiďte oblečení s ochranou proti prořezu

Když se chystáte pracovat s řetězovou pilou nebo řezat dřevo na zimu, rozhodně na sobě musíte mít kalhoty, bundu i rukavice odolné proti prořezu. Speciálně vyztužená tkanina se při kontaktu s ostřím namotá na pilu a ta se okamžitě zasekne. Ze stejného materiálu se vyrábí také bezpečnostní boty.

Nezapomeňte ani na brýle či masky, které ochrání vaše oči před třískami.

Řetězová pila je hodně hlasitá, takže si při práci s ní chraňte i sluch. Špunty do uší jsou minimum, ideálně si vezměte ochranná sluchátka. • 

Do dílny bez pořádných bot ani krok

Pro práci s nářadím se hodí kožené rukavice, které pevně drží díky gumě nebo nastavitelnému pásku. Nestane se, že by vám rukavice při šroubování nebo vrtání klouzaly.

V dílně nikdy nepracujte bez ochranné pracovní obuvi. Občas se totiž stane, že vám na zem upadne nářadí nebo třeba kousek skla. A když nemáte kvalitní obuv, snadno se poraníte.

Boty do dílny musí mít:

  • vyztuženou špičku, která chrání vaše prsty před ukopnutím nebo nešťastným pádem kladiva,
  • protiskluzovou podrážku,
  • vyztuženou podrážku, která vás ochrání třeba při šlápnutí na hřebík
  • a povrch z odolné kůže.

Když si budete vybírat oblečení pro práci v dílně, berte v potaz, že potřebujete mít po ruce spoustu maličkostí:

Perfektní jsou také kalhoty s vyztuženými koleny. Když si k práci kleknete, nebudete u toho tolik trpět.

V dílně nikdy nepracujte jen v obyčejném tričku. To vás totiž neochrání před odletujícími třískami ani kovovými pilinami. Myslete na to a pořiďte si pro jistotu i bundu nebo rovnou pracovní kombinézu.

Pokud pracujete s barvami, laky či chemikáliemi, vezměte si respirátor, který vás ochrání před vdechnutím škodlivých látek. • 

Oči jsou nejcitlivější místo na vašem těle

Kdykoliv vrtáte, řežete, sekáte, sváříte nebo pracujete s chemikáliemi, chraňte u toho svůj zrak. Jedna tříska nebo kapka ředidla a nešťastná náhoda stačí na to, abyste si trvale poškodili zrak.

Podle nebezpečnosti dané práce zvolte:

Kdykoliv hrozí odletování třísek, pilin či jiných částeček materiálu, chraňte se brýlemi nebo štítem. • 

Nezapomínejte ani na sluch

Při práci s pilou i vrtačkou si dejte do uší alespoň špunty. Hlasité zvuky totiž škodí vašemu sluchu, a pokud se takovým zvukům vystavujete příliš často, hrozí, že ve stáří úplně ohluchnete. Pro častou práci si pořiďte speciální sluchátka, která jsou většinou pohodlnější než špunty.

Jaké ochranné pomůcky na zahradě a v dílně používáte vy? Napište nám do komentářů.