Chůvička japonská: Nenáročný exotický pták | Blog Mall.cz
Chůvička japonská: Nenáročný exotický pták

Chůvička japonská: Nenáročný exotický pták

Chcete začít s chovem exotického ptactva? Pořiďte si chůvičky japonské. Svojí mírumilovnou povahou a nenáročností okouzlí každého. 

Chůvička japonská, latinsky Lonchura domestica, je drobný exotická pták z čeledi astrildovitých. Vyniká zejména svojí bezproblémovou a mírumilovnou povahou. Ve volné přírodě byste je ale hledali marně. Chůvička japonská byla před několika staletími vyšlechtěna z amandin rodu Lonchura, které pocházely z oblasti jižní Asie, zejména Číny. Později se začala dovážet do Japonska a zde také získala své jméno.

Chůvičky poznáme podle menšího vzrůstu okolo 11 cm. Mají hnědavou barvu s rezavou nebo bílou kresbou. Pro laika je však velmi těžké rozeznat samičku od samečka. Nápomocný může být styl ptačího tance nebo tón zpěvu, protože samičky mají níže položený hlas.

Chůvka je nenáročný pták, který se dožívá až 10 let věku. Je velmi odolný vůči vnějším vlivům. Dá se proto snadno chovat ve vnitřních klecích i venkovních voliérách. Podobně jako zebřičky se může chovat ve venkovních voliérách i přes zimu. V kleci by však měla být umístěna budka, do které by se chůvičky mohly schovat před chladem.

Jak se o chůvičky starat

Chůvičky jsou ideální pro chovatele začátečníky. Snadno se rozmnožují a dobře se snáší s jinými druhy exotického ptactva. Chůvičky se dobře cítí v hejnech, nikdy je proto nechovejte osamocené.

Dopřejte chůvkám dostatečný prostor k proletu. Tito krásní ptáčci se přizpůsobí téměř jakémukoli prostředí, přesto by klec měla mít alespoň minimální rozměry 40x50x30 cm. Do klece umístěte pootevřenou budku, ve které by chůvičky mohly nocovat a odchovávat mladé. Kromě krmítka a pítka by v kleci nemělo chybět malé umyvadélko s čerstvou vodou. Chůvky se opravdu a rády několikrát denně koupou.

Do krmítka každý den dávejte proso, mohár a zelené krmení. V době hnízdění je vhodná vaječná míchanice. Vyzkoušet můžete i různé vitamíny a minerály, které se prodávají ve specializovaných obchodech.

Vše pro opeřené domácí mazlíčky naleznete zde >>