7 tipů jak překonat stud a konečně vyrazit do fitka | Blog Mall.cz

7 tipů jak překonat stud a konečně vyrazit do fitka

Stydíte se jít do posilovny, protože máte nadváhu, chybí vám kondice anebo nevíte, jak si se všemi těmi stroji poradit? Nenechte si své snahy o dodržení letošního předsevzetí zmařit. Máme pro vás 7 tipů, díky kterým překonáte stud a hladce zapadnete i mezi ostřílené fitnessáky.

1. Zaplaťte si několik lekcí s trenérem

Abyste se ve fitku nepotáceli jako sloni v porcelánu, zajděte nejdřív aspoň na pár lekcí s trenérem. Sice si trošku připlatíte, ale pod vedením kouče se naučíte, jak s jednotlivými posilovacími stroji zacházet i jak správně cvičit. Díky tomu si například neublížíte špatným držením těla při zvedání činek.

Navíc získáte potřebné sebevědomí, abyste po několika trénincích vyrazili do fitka bez obav i sami.

2. Choďte cvičit s přáteli

Stydět se aspoň ve dvou je vždy snesitelnější, než když jste v tom bez parťáka. Buď si s sebou vezměte kamarády, kteří jsou stejní začátečníci jako vy, anebo naopak někoho zkušenějšího, kdo vás fitkem provede a ukáže vám, co a jak. Můžete si také zaplatit trenéra spolu, cena bude výhodnější.

Pokud s vámi kamarád nebo kamarádka nechce za protažením svalů vyrazit, zeptejte se své drahé polovičky. • 

3. Cvičte v tom, v čem se cítíte dobře

Do fitka vážně nemusíte v obtaženém oblečku, který září neonovými barvami. Oblečte si, co je vám pohodlné. Držte se ale několika rad::

  • Zapomeňte na bavlnu. Propocené tričko by se na vás lepilo a každá kapka potu by byla vidět.
  • Ideální materiál je polyester, který rychle odvádí pot a vy se tak vyhnete skvrnám v podpaží a na zádech.

Abyste se měli do čeho utřít, nezapomeňte si vzít malý ručník nebo potítka.

Náš tip: Do fitka je ideální vzít si fitness tričko s průstřihy na zádech. Skvěle větrá, takže si nebudete připadat tak propocení, a hlavně na něm pot nebude vidět.

Nové slušivé oblečení a obutí vám nejen zvýší sebevědomí, ale částečně bude působit i jako pojistka, že u cvičení skutečně vydržíte. Nemusíte hned kupovat špičkové fitness vybavení, ale i tak vás bude něco stát.

Ve fitku se určitě zapotíte. Vyhněte se proto bavlněným tričkům, abyste se necítili trapně, že je na nich vidět váš pot. • 

4. Najděte si větší fitko

Čím větší fitness centrum, tím anonymnější prostředí. V takové tělocvičně se snadno „ ztratíte”, abyste si v klidu zacvičili v zapadlém koutku, aniž by vás někdo rušil.

5. Nejdřív si zlepšete kondici

Pokud kvůli svým rudnoucím líčkům a hekání při třetí sklapovačce nechcete cvičit ani před trenérem, zkuste nejdřív skupinové hodiny. Vyberte si kardio lekce (třeba cvičení na trampolínkách), kde získáte kondici a ve fitku se už pak tolik nezadýcháte.

6. Začněte cvičit doma

Když jsou na vás i skupinové lekce příliš, začněte s cvičením doma. Na Youtube najdete spoustu videí českých i zahraničních trenérů a trenérek, kteří radí, jak na zpevnění břicha či zadečku. Stačí vám k tomu:

Do fitness centra se vydejte, až se na to budete cítit. Ale možná vás cvičení doma chytne natolik, že žádné fitko už ani nebude třeba.

Náš tip: Pokud potřebujete sledovat pokrok, aby vás cvičení bavilo, pořiďte si monitorovací náramek, který vám řekne, kolik kalorií jste za den spálili i jak se zlepšujete.

V menších fitcentrech dávají trenéři i soukromé lekce. Jsou však dost drahé. • 

7. Zkuste soukromé lekce

Pokud vás chytá panická hrůza z toho, že byste měli jít do fitka (ať už sami, s kamarády nebo trenérem), počáteční stud překonáte na soukromých lekcích.

Jestli vám žádná z rad na odbourání nervozity z fitka nepomohla, stejně se nevzdávejte myšlenky na pohyb. Vyzkoušejte třeba příjemný jogging, který rozběhá i začátečníky nebo si přečtěte, jak shodit kila i při sezení u televize.

Napište nám do komentářů, jak jste se poprali se studem ve fitku vy.