4 tipy na podzimní výlety po ČR | Blog Mall.cz

4 tipy na podzimní výlety po ČR

Podzim patří mezi nejoblíbenější roční období fotografů, cestovatelů, milovníků vín i gurmánů. Poradíme vám, kam se vydat za barevnými scenériemi a dokonalými panorámaty, romantickými stezkami, vinobraním a dýňovými hody. 

1. Údolí řeky Lužnice láká cestovatele

Máte rádi toulky přírodou s batohem na zádech, spacákem a ešusem? Pak je výlet údolím řeky Lužnice to pravé ořechové pro vás. Prvními 15 km vás provede červeně značená stezka podél levého břehu Lužnice začínající v Táboře.

Vede těsně vedle řeky, takže o nádhernou přírodu tu není nouze. Četné zákruty, peřeje, splavy i staré mlýny vás budou doprovázet celou cestu. Nejhezčí úsek však přijde pod zříceninou hradu Přiběnice, kde se můžete projít tunelem i po visutých lávkách nad řekou.

Není tu nouze o kulturu v podobě kulturní památky, vyhlášené v roce 1989, řetězového mostu u Stádlece, ani o skalní útesy spadající přímo do vody u zříceniny hradu Dobronice. Lužickým údolím dojdete z Tábora až k soutoku s Vltavou u Týna nad Vltavou. Na takový výlet si vymezte celý víkend. Zabere vám minimálně dva dny.

Stezka začíná na levém břehu Lužnice v Táboře. • 

2. Vyhlídky v národním parku České Švýcarsko svádí fotografy

Nejmladší národní park v ČR je na podzim jak barevná paleta. Listnaté stromy hrají všemi barvami a Pravčická brána tak dostává mimořádně krásnou fazónu.

Nejen ta stojí na podzim za návštěvu. Rozhlédněte se do dálky z Mariiny vyhlídky v Jetřichovických skalách nebo vyhlídky Belvedér nedaleko Hřenska. Jakmile se pokocháte výhledem, navštivte jedno z nejkrásnějších údolí v Čechách.

Je jím soutěska Kamenice, která mimo sezónu nabídne klidnou cestu kolem řeky po visutých lávkách i uměle vysekanými pískovcovými tunely.

Pravčická brána je symbolem národního parku České Švýcarsko. • 

3. Farma na Havlíčkobrodsku potěší gurmány

Máte rádi dýně? Tak to byste rozhodně neměli vynechat návštěvu Dýňového světa u Golčova Jeníkova. Docela obyčejný rodinný statek u Pipků se od konce září až do Dušiček promění v dýňový ráj. Na obrovské zahradě vyrostou bludiště a dýňové pyramidy, hrad z balíků slámy a další atrakce pro děti.

Dospělí se mohou těšit na dýňové občerstvení a dýňový trh, na kterém si každý vybere tu dýňovou dekoraci na Halloween i výtečnou dýni na dýňové hody. Chcete se bát? Nakoukněte na půdu do strašidelné halloweenské komnaty s dýněmi. Pipkovi ale nepěstují jen dýně.

Chovají i různá domácí zvířata a vyrábějí si vlastní med. Připravte si nějakou tu korunku na vstupné – děti od tří let 40 Kč, dospělí 50 Kč. Na statek můžete i se psy. Za pejska zaplatíte 5 Kč. A kdy mají Pipkovi otevřeno? Ve všední dny od 14:00 do 18:00, o víkendech, svátcích a podzimních prázdninách od 9:00 do 18:00. 

Dýně k podzimu patří. Sbíhají se vám sliny na dýňovou polévku, dýňovou buchtu nebo dýňové hranolky? • 

4. Vinobraní v Českém Krumlově pro milovníky vín

Podzim je období vinobraní. Oslavy vína se konají na mnoha místech v Čechách i na Moravě. Šestý ročník Festivalu vína se pořádá například v Českém Krumlově, kde na návštěvníky čeká sklenička, jídlo i kulturní zážitky.

Od 20. října do 30. listopadu nabídne město přehlídku tuzemských i zahraničních vín, podzimní oslavu Svatomartinských vín, gastronomické lahůdky a zejména přátelská setkání se znalci vína.

Určitě se vám zde povede doplnit vaši vinotéku zajímavými kousky. U nás se pak zastavte pro vše ostatní, co budete potřebovat k perfektnímu prožitku z vína.

Sezóna milovníků vína je v plném proudu. Ochutnejte vína z Moravy i z Čech. • 

Na jaký výlet bychom vás nemuseli dlouho přemlouvat? Láká vás romantika v přírodě, dýňové dobroty nebo sklenka vína? Napište nám do komentářů na Facebooku, kam se letos na podzim podíváte. 

Nechce se vám na výlet? Prozkoumejte akční nabídky u nás na webu! 

>>> Vyberte si ten nejlepší batoh na výlet

Témata:
  výlet, podzim