10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Recenze bezzrcadlovky Nikon Z50: lehký foťák, se kterým pořídíte úchvatné portréty

Chcete-li mít krásné fotky z dovolené nebo si do alba fotit portréty rodiny a klasický digitální foťák už vám nestačí, zkuste stále oblíbenější bezzrcadlovku. Nikon na podzim představil bezzrcadlovku Z50, která slibuje ostré fotky za všech okolností. Čtěte, co je na tom pravdy.


První bezzrcadlovky představil Nikon v roce 2018. Na profesionální modely Z6 a Z7 letos navázal fotoaparátem Z50, který je podle výrobce vhodný i pro fotografy začátečníky.

Už po vybalení nás foťák překvapil svou váhou – na rozdíl od klasické zrcadlovky je tělo velmi lehké a skladné, takže ideální na cesty. Nejvíc místa zabírají objektivy. Nikon Z50 můžete pořídit v několika setech. My jsme vyzkoušeli kompletní sadu, kde kromě těla foťáku najdete také:

  • teleobjektiv Nikkor Z DX 50–250 mm,
  • širokoúhlý objektiv Nikkor Z DX 16–50 mm
  • a adaptér FTZ pro připojení objektivů z jiných řad foťáků Nikon s bajonetem Nikon F.

Veškeré menu lze nastavit v českém jazyce, takže se nemusíte bát, že byste foťáku nerozuměli.

Pokud nechcete fotit jen na přednastavený režim, musíte se menu důkladně proklikat. My jsme třeba dlouho nemohli přijít na to, kde na foťáku ručně nastavíme ostřící body.

Recenze bezzrcadlovky Nikon Z50

Tichá bezzrcadlovka s rozlišením 23,5 Mpx

Nikon Z50 v sobě spojuje vlastnosti zrcadlovek s vysokým rozlišením a skladných kompaktů. Má snímač s rozlišením 23,5 Mpx. A fotky umí ukládat ve formátu JPEG i RAW, což se hodí, pokud je chcete dodatečně upravovat v počítači a neztratit jejich kvalitu.

Pokud rádi fotíte akci, oceníte také sekvenční snímání. Nikon zvládne až 11 snímků za sekundu. To jsme využili hlavně při focení sportu nebo dětí, které chvíli neposedí. Zmínit musíme také tichý chod bezzrcadlovky, ze kterého jsme byli nadšení – snímání fotek je totiž téměř neslyšitelné.

Bezzrcadlovkou Nikon Z50 navíc zvládnete natočit i video ve 4K kvalitě. Je ideální pro začínající vlogery nebo když si chcete jen tak natáčet komentovaná videa z dovolené:

  • Díky výklopnému displeji jsme mohli kontrolovat, jak před kamerou vypadáme.
  • Interní mikrofon zachytil zvuk velmi čistě.
  • A automatické zaostřování se postaralo o to, že byly všechny záběry vždy ostré.

Desítky funkcí pro skvělé fotky

Foťák také perfektně sedne do ruky, díky tomu se skvěle ovládá. Jedinou drobnou nevýhodu vidíme v umístění tlačítek FN1 a FN2. Najdete je mezi objektivem a takzvaným gripem (zásobníkem na baterii) a není jednoduché se k nim dostat.

Drobné nepohodlí nám ale bohatě vynahradily další funkce bezzrcadlovky, jako je manuální režim, kde si zvolíte vše od nastavení clony až po rychlost času. Foťák má vestavěný blesk, ale použít můžete i externí. Oceňujeme také možnost korekce dioptrií, abyste v hledáčku viděli obraz přizpůsobený přesně pro vaše oko.

Ke všem funkcím se snadno dostanete – veškeré menu lze totiž nastavit v českém jazyce. Pokud nechcete fotit jen na přednastavený režim, musíte se ale menu důkladně proklikat. My jsme třeba dlouho nemohli přijít na to, kde na foťáku ručně nastavíme ostřící body.


Dotykový displej vám usnadní focení

Samostatnou kapitolou je elektronický displej foťáku. Funguje dotykově – když chcete měnit nastavení nebo třeba nastavit prioritu clony, všechno zvládnete přes malý displej a nemusíte mačkat tlačítka.

Displej je navíc výklopný. To jsme využili hlavně při fotografování z náročných pozic nebo když byl focený objekt nízko u země, kam jsme se jinak nemohli dostat. Pozorovací úhel jde nastavit až na 170 stupňů, takže bez problému vyfotíte i selfie.

Většinou jsme také zvyklí fotit přes hledáček, byli jsme proto nadšení z automatického přepínání mezi monitorem a hledáčkem – v běžném stavu se vše zobrazuje na displeji, jakmile ale foťák přiblížíte k oku, náhled se automaticky přepne do hledáčku. Aniž byste museli cokoli přepínat. Díky elektronickému hledáčku navíc hned vidíte, jak se vám fotka povedla.

Je jen škoda, že displej nemůžete úplně otočit a schovat ho k tělu fotoaparátu, protože takto neustále trčí ven a hrozí, že ho při ukládání foťáku do brašny poškrábete.


Objektivy pro focení z blízka i do dálky

Pokud si k bezzrcadlovce pořídíte širokoúhlý objektiv a teleobjektiv, zvládnete vyfotit prakticky všechno, co běžného fotografa potká. Jak se nám s nimi pracovalo?

  • Širokoúhlý objektiv Nikkor Z50 16–50 mm. S tímhle univerzálním objektivem jsme zvládli vyfotit krajinku, momentky venku i v interiéru. Je ideální na širokoúhlé fotky, kdy potřebujete do záběru dostat větší prostor a už nemůžete ustoupit pár kroků dozadu. Funguje skvěle na kratší vzdálenosti a focení detailů.
  • Teleobjektiv Nikkor Z50 50–250 mm. Teleobjektiv jsme vyzkoušeli hlavně v terénu – skvěle nám posloužil třeba na výletě, když jsme potřebovali rychle měnit záběry a přecházet od portrétů ke vzdálenějším záběrům. Zvládl všechno.

Díky adaptéru připojíte téměř jakýkoliv objektiv

Kromě dvou výše popsaných objektivů můžete k bezzrcadlovce Nikon Z50 připojit jakékoliv objektivy Nikonu s bajonetem Z, a dokonce i starší objektivy s bajonetem F. Abyste s nimi mohli fotit, je součástí balení adaptér Nikon FTZ – ten jednoduše připojíte k foťáku a do něj nasadíte objektiv.

My jsme zkoušeli přes adaptér připojit teleobjektiv Nikon 55–300 mm ze sady Nikon D3100 a vše bylo bez problémů.

Líbí se nám, že tvůrci mysleli na všechno a adaptér má vlastní závit na stativ. To se hodí, když připojujete velké objektivy – ke stativu pak nepřišroubujete tělo foťáku, ale až adaptér s objektivem. Celý systém má lepší stabilitu a nezatěžujete tolik bajonet foťáku, který by se jinak mohl poškodit.


Jak se s bezzrcadlovkou Nikon Z50 fotí? 

Nikon Z50 vás uspokojí, ať už jste zvyklí na jednoduchý kompakt nebo dáváte přednost složitějšímu manuálnímu nastavení. Autorežim i přednastavené scény (například pro focení portrétů či přírody) fungují skvěle.

Bezzrcadlovka si poradila i s horšími světelnými podmínkami v interiéru nebo makro fotkami. Vysoko hodnotíme také automatické ostření na oči, se kterým se nám podařily krásné portréty. Někdy se ale může hodit i možnost ostření dotykem na obrazovku podobně jako na mobilu.

S focením za tmy foťák v automatickém režimu trochu bojoval, ale při správném manuálním nastavení si poradil. Příjemným detailem jsou speciální efekty, se kterými snímky pořídíte třeba ve stylu ilustrací nebo se zvýrazněním barev v efektu „Pop”.


Propojte foťák s mobilem přes Wi-Fi nebo Bluetooth

I po několika dnech focení nás bezzrcadlovka nepřestala překvapovat dalšími funkcemi, které jsme objevovali. Jednou z největších vychytávek je integrovaná Wi-Fi a Bluetooth, díky kterým můžete foťák za pár sekund propojit s mobilem. Stáhli jsme si aplikaci Nikon SnapBridge a bez problémů jsme:

  • fotky stahovali do mobilu,
  • sdíleli je
  • nebo pořizovali záznamy na dálku.

Dalším překvapením byl HDMI výstup, přes který foťák propojíte třeba s televizí a prohlížíte fotky nebo videa ve velkém.

Závěr: kvalitní fotky a dlouhá výdrž baterky, to je Nikon Z50

Celkově jsme byli s bezzrcadlovkou spokojení. Vzhledem k vyšší ceně foťáku (pořídíte ho kolem 26 tisíc) bychom ocenili ještě doplnění setu sluneční clonou, která chybí i v kompletní nejdražší sadě. Drobnější nedokonalosti nám ale vynahradila řada funkcí, které jsme ani nečekali.

Zmínit musíme i výdrž baterky. Na 100 % jsme foťák nabíjeli asi 3 hodiny a i při celovíkendovém focení, kdy jsme udělali asi 350 fotek, neubyla z baterky ani jedna čárka.

Bezzrcadlovka Nikon Z50 je zkrátka ideální parťák na cesty, který se nepronese a vydrží dlouho nabitý. A navíc s ním pořídíte skvělé fotky.