Recenze vertikálních myší CONNECT IT: konec karpálních tunelů

Podle fyzioterapeutů najezdí kancelářští pracovníci myší v průměru půl kilometru za den. A taková vzdálenost se na šlachách podepíše. Při dlouhé práci u počítače vznikají bolestivé syndromy karpálních tunelů, proti kterým vyrazila bojovat firma CONNECT IT se svými zdravotními vertikálními myšmi. Přečtěte si, jak tito hlodavci obstáli v naší recenzi.


Do rukou se nám dostaly dvě bezdrátové vertikální myši CONNECT IT. Větší myš CMO-2700-BK a menší dámská verze CMO-2600-BK. Spíše než mužským/ženským rozdělením se však řiďte velikostí své dlaně. První myš se hodí pro střední a velké dlaně a druhá pro malé a střední dlaně.

Už na první pohled jiná myš

Pokud jste celý život pracovali s běžnou počítačovou myší, vzhled vertikálních myší vás pravděpodobně zarazí. Vypadají trochu jako klasická myš otočená naležato. A není tomu náhodou, dlaň otočená směrem k desce stolu je pro ruku nepřirozená poloha. Dlaň by měla být naopak vytočená do strany, aby se vám v ruce nekřížily šlachy.

Recenze vertikálních myší CONNECT IT: konec karpálních tunelů

Jenže ovládá se taková myš dobře? Když ji vezmete do ruky poprvé, pravděpodobně pocítíte silný nezvyk. Po pár minutách testování nás ale překvapilo, jak se zápěstí příjemně uvolňuje. Díky ergonomické konstrukci tvar myší perfektně kopíruje křivky lidské dlaně a přilne k ní. A ačkoliv tyto myši oproti klasickým trochu vyrostly, v batohu ani brašně příliš místa nezaberou.


Co se pohyblivosti týče, tak oproti běžné myši nepoznáte rozdíl. S přesností klikání jsme za celé dva týdny testování neměli jediný problém – naopak. Skvěle se nám trefovalo i do malých ikonek a výborně se s myšmi pracuje i v grafických programech. Obě myši mají pogumovaný povrch, díky kterému nekloužou z ruky ani v případě, že se vám dlaň v horkých letních dnech spotí. Potěšilo nás také, že myš velmi přesně jezdila i bez podložky na dřevěném stole.

Víc tlačítek než prstů

Na obou myších najdete šest tlačítek. Klasické levé a pravé, posuvné kolečko, dvě boční tlačítka pod palcem a prostřední tlačítko sloužící k přepínání citlivosti. U obou myší nám ukazováček a prostředníček přesně sedly na horní tlačítka. Po pokrčení prostředníčku můžete pohodlně posouvat kolečkem, které se točí příjemně svižné a nedrhne.


K oběma myším ale máme malou výhradu – boční tlačítka jsou hodně citlivá a reagují na sebemenší dotek palce. Jedno z tlačítek má navíc přednastavenou funkci „Zpět”, takže se občas stane, že se například v internetovém prohlížeči omylem vrátíte na předchozí stránku.

Zmínili jsme prostřední tlačítko na změnu citlivosti. Pomocí něj u obou myší přepínáte mezi 3 stupni citlivosti – 800 DPI, 1 200 DPI a 1 600 DPI. Platí, že čím větší citlivost, tím víc kurzor reaguje na pohyb. Vyšší citlivost tak oceníte třeba na větších monitorech, v počítačových hrách nebo vám jednoduše může být příjemnější. Možnost nastavení citlivosti každopádně chválíme.


Dosah a výdrž mají v malíku

Když myši otočíte na záda, najdete na jejich „břiše” tlačítko pro vypnutí a zapnutí a odnímatelný kryt. Pod krytem objevíte prostor na AA baterie a také drobnou kapsu na USB přijímač. Když s myší vyrazíte na cesty, vložíte přijímač pohodlně pod kryt a nemusíte se bát, že ho někde ztratíte.


Oba myšáci čerpají energii z jedné baterie a podle výrobce na ni najezdí až 36 měsíců. Myši naštěstí myslí i na zapomětlivce, kteří po skončení práce natěšeně popadnou batoh a zmizí z kanceláře bez vypnutí myši. Po pár minutách klidu se aktivuje úsporný režim, který baterii šetří.

USB přijímače obou myší navrhli v CONNECT IT opravdu malinké a po vložení do USB portu vám překážet nebudou. S myší můžete jezdit až 10 metrů od přijímače, takže se nemusíte bát, že by vám signál jen tak vypadával.


Verdikt: pracovní pohodlí, na které se rychle zvyká

Ačkoli vypadají vertikální myši CONNECT IT CMO-2600-BK a CMO-2700-BK na první pohled neobvykle, po pár minutách používání dojdete k závěru, že ke klasické myši už se vrátit nechcete. Do dlaně padnou úžasně, uleví vašemu zápěstí a potěší vás i dostatkem funkcí, jako třeba nastavitelnou citlivostí nebo 6 tlačítky. Perfektně zapadnou do kanceláří, ve kterých trávíte dlouhé hodiny prací. Pokud však trávíte u počítače nejvíc času hraním her, sáhněte raději po herní myši.

Velkou i menší myš spojují totožné funkce, pozitiva a negativa. Jediný rozdíl spočívá v jejich velikosti a v tom, že menší myš má méně nakloněnou konstrukci. Doporučit můžeme obě, ale při výběru se rozhodujte podle velikosti své dlaně.