10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Dětské pískoviště zvládnete postavit svépomocí!

Děti hru na písku milují. Pomáhá jim rozvíjet haptické schopnosti i představivost a navazovat kontakty s dalšími dětmi. Chcete dětem pořídit vlastní pískoviště na zahradě, ale žádné z nabízených pískovišť vás nezaujalo nebo vám nesedí jeho rozměry? Postavte jej svépomocí – nejde o nic těžkého, takže stavbu zvládne i začínající kutil. V tomto článku se dozvíte, jaké materiály jsou pro stavbu pískoviště nejvhodnější, kam jej umístit a co budete na stavbu pískoviště pro děti potřebovat!

Kam umístit pískoviště?

Než se do návrhu a stavby pískoviště pustíte, měli byste si rozmyslet, kam chcete pískoviště umístit, Doporučujeme vybírat místa s polostínem, kam nepraží slunce – v horkých dnech by tak dítěti hrozil úpal nebo spálení od slunce. Vhodné jsou rovinaté plochy, na které máte dobrý výhled i z domu nebo terasy, budete tak mít své dítko stále pod kontrolou. Není vhodné stavět pískoviště v místě, kde se zdržuje voda, prodloužilo by to jeho vysychání po dešti.

Co udělat před stavbou pískoviště? Připravte si návrh a materiál

Obvykle se nevyplácí pouštět se do stavby pískoviště bezhlavě. Měli byste si zodpovědět alespoň tyto základní otázky:

  1. Jaké budou rozměry pískoviště? To se odvíjí především od prostoru, který máte pro stavbu k dispozici a počtu dětí, pro které chcete pískoviště stavět. Průměrné pískoviště má přibližně 2 × 2 metry.
  2. Z čeho chci pískoviště postavit? Nejsnazší je stavět pískoviště ze dřeva – latí a hranolů. Tento materiál má přírodní vzhled, je dostupný a dobře se s ním pracuje. Je však třeba myslet na kvalitní povrchovou úpravu, aby pískoviště vydrželo dlouho ve formě. Využít však můžete i další zbytkové materiály, které v dílně najdete.

Pokud máte v těchto otázkách jasno, doporučujeme nakreslit si jednoduchý návrh a promyslet, jakým způsobem budete materiál spojovat – samotnou stavbu vám to výrazně usnadní.


Co budete potřebovat na stavbu dřevěného pískoviště

Pro stavbu pískoviště si připravte:



Jak na stavbu pískoviště krok za krokem

Pokud máte vše připraveno, přichází čas pustit se do práce. Přinášíme stručný návod, jak postupovat, abyste se dopracovali ke zdárnému výsledku.

1. Kvalitní základy pískoviště zabrání prorůstání trávy a plevele

Nejdříve je třeba pomocí metru, kolíků a provázku vytyčit půdorys pískoviště na vybraném místě. Pískoviště můžete postavit rovnou na trávě, nebo zahloubit do půdy. V obou případech doporučujeme položit na dno pískoviště netkanou textilii nebo fólii, která zabrání prorůstání trávy a plevele do písku. Hloubka pískoviště by měla být přibližně 40 cm.

Využít můžete také staré linoleum nebo pevnou fólii, které vynikají odolností. Na rozdíl od netkané textilie však nepropouští vodu, takže byste měli zabránit tomu, aby do pískoviště pršelo, protože by vysychalo velmi dlouho.

2. Konstrukce pískoviště musí být dostatečně pevná

Ve chvíli, kdy jsou připraveny základy, přichází čas na montáž konstrukce ze dřeva. Hranoly nebo fošny je třeba před použitím důkladně obrousit do hladka, aby nehrozilo, že si dítě vrazí pod kůži třísky.

Pokud se rozhodnete zasadit pískoviště do jámy, vykopejte ji přibližně 15 centimetrů hlubokou. Vysypte ji vrstvičkou písku – pomůže vám srovnat a uhladit dno. Do jámy položte jednu vrstvu trámů, na ně fólii a přes ni další vrstvu trámů.

Jestliže používáte fošny, potřebujete na čtvercové pískoviště dvě kratší a dvě delší, které zasadíte do sebe. Kulatiny si na koncích nařízněte, pak skládejte do sebe jako skládačku a spojujte vruty.

S prkny máte na výběr – buď uřízněte dvě kratší a dvě delší a stlučte je k sobě, nebo prkna nařízněte a složte do sebe.

CHYTRÁ RADA:

Přes rohy pískoviště můžete ještě přibít dřevěné trojúhelníky. Pískoviště zpevní a děti si na ně rády sednou nebo odloží svačinku.

3. Kvalitní nátěr je zárukou dlouhé životnosti

Nakonec je třeba pískoviště důkladně natřít kvalitním nátěrem určeným do exteriéru, který odolává vodě a dalším povětrnostním vlivům. Vhodné jsou odolné laky, jejichž složení je zdravotně nezávadné, přírodní oleje a podobně. Jednou za několik let je třeba nátěr zopakovat.

Nakonec můžete v okolí pískoviště položit dlažbu, která vytvoří praktický přechod mezi trávou a pískovištěm, ten pak lze jednoduše udržovat.

Poklop ochrání písek před deštěm i znečištěním

Písek je velké lákadlo pro kočky, psy a další zvířata. Proto byste měli zajistit, že si na pískovišti budou hrát jen vaše děti, a zakrýt ho. Můžete vyrobit jednoduché dřevěné víko, přetáhnout pískoviště každý večer fólií s gumou, ušít plachtu, případně ji koupit. Díky poklopu zabráníte také pronikání deště nebo listí a písek zůstane dlouhodobě čistý.

TIP NA ZÁVĚR: Teď zbývá jen pořídit hračky na písek a děti mohou pozvat své kamarády na nové pískoviště!

Mohlo by vás dále zajímat:

Jak vybrat akuvrtačku a akušroubovák

Akušroubovák je vlastně akuvrtačka s nižším výkonem. Oboje jsou multifunkční nástroje – můžete je použít na vrtání, šroubování, rozmíchání barvy....

Celý článek

Ptačí krmítko vyrobíte i doma

Vlaštovku kukačku nebo jiřičku u nás v zimních měsících nepotkáte, ale sýkorky či brhlíci u nás zůstávají i přes zimní měsíce...

Celý článek