10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Recenze IPL epilátoru Braun: získáte hladkou pokožku bez bolesti pomocí světla

Po oholení žiletkou chloupky dorůstají hned druhý den, práce s klasickým epilátorem může být pro někoho zase bolestivá a kůži dává pořádně zabrat. Bezbolestné a trvalé řešení údajně nabízí epilátor Braun Silk-expert Pro 5 PL5124, který využívá IPL technologii – odstraňování chloupků světelnými paprsky. Čtěte, zda přístroj obstál při našem testování.


Abyste měli dokonale hladké nohy, nemusíte trávit hodiny v koupelně a trápit se bolestivou epilací. Novinkou v odstraňování chloupků je takzvané IPL – intenzivní pulzní světlo. A toho využívají i výrobci epilátoru Braun Silk-expert Pro 5 PL5124 IPL. Bílo-zlatého elegána si rychle oblíbíte – jeho ovládání je totiž jednoduché a intuitivní.

Kromě strojku najdete v balení také:

  • vyměnitelnou hlavici pro ošetření malých a těžko dostupných oblastí,
  • žiletku,
  • kosmetickou tašku,
  • napájecí kabel.
Recenze IPL epilátoru Braun

Jak funguje technologie IPL

Epilátor pracuje s pulzním světlem, které působí pod povrchem kůže. Dosáhne hluboko ke kořínkům chloupků, kde po několika ošetřeních naruší cyklus dorůstání. Takže když budete epilátor používat pravidelně, chloupky vám časem přestanou růst.

Důkladná příprava – základ úspěchu

Bez pečlivé přípravy se ale do epilování raději nepouštějte. Najděte si čas na důkladné pročtení návodu – IPL ošetření má totiž mnoho omezení. Není vhodné například pro těhotné a kojící ženy, po opalování nebo na místech, kde máte křečové žíly či mateřská znaménka.

Nejprve se také musíte podívat do tabulky a najít svůj odstín pleti – epilátor IPL se nehodí pro každého. Nejúčinnější je pro lidi se světlým až středním odstínem pokožky a tmavší barvou chloupků. Tuto podmínku jsme naštěstí splnili, takže jsme se mohli pustit do práce. Strojek jsme otestovali nejdříve na nohou.


Přiložte k pokožce a nechte pracovat světlo

Překvapilo nás, že před použitím IPL epilátoru se musíte nejprve dohladka oholit. Přístroj totiž neslouží k okamžitému odstraňování chloupků, ale brání tomu, aby znovu vyrostly. Aplikuje se proto na hladkou a suchou pokožku. Vůbec nevadilo, že jsme nebyli na tento krok připravení – součástí balení je žiletka, s níž přípravu na ošetření zvládnete.

Oceňujeme také velmi dlouhý kabel, který práci s epilátorem usnadňuje – nemusíte se krčit blízko zásuvky, ale při ošetření si uděláte pohodlí. 

Z prvního kontaktu s kůží jsme měli strach – po zkušenostech s klasickým pinzetovým epilátorem jsme se obávali bolestivého zákroku. Ale zbytečně. Ozařování vůbec nebolí a na přístroji jsou navíc 3 režimy, z nichž si můžete vybrat:

  • Extra jemný – nejnižší intenzita světla a rychlé záblesky za sebou, ideální pro první použití,
  • jemný – na citlivější oblasti,
  • standardní – pro běžné používání.

Klouzáním jsme nohy ošetřili za pár minut

Na velké plochy těla, jako jsou třeba nohy, výrobci doporučují používat metodu takzvaného klouzání:

  1. Přiložíte epilační okénko na pokožku tak, aby byly snímače ve styku s kůží.
  2. Stisknete spouštěcí tlačítko a držíte ho stisknuté.
  3. Přístrojem pohybujete plynule po noze odspodu nahoru – epilátor neustále vydává záblesky.

Ze začátku jsme si nebyli jistí, jak rychle máme strojkem po noze jezdit. Brzy ale člověk rychlost vychytá a přizpůsobí se frekvenci světla. To je přitom příjemné, alespoň při jemném režimu – pokožku totiž jemně nahřívá. Při zvolení standardního režimu jsme občas ucítili slabé štípnutí, nebylo ale nijak bolestivé. Celou nohu máte navíc ošetřenou asi za 5 minut.

Jediné, co musíme přístroji vytknout, je síla záblesků – epilátor bliká velmi ostrým světlem, které je nepříjemné pro oči. Při častějším používání si ale zvyknete.

Epilování strojkem Braun také vyžaduje precizní práci – na rozdíl od klasického holení (kde po žiletce nebo strojku zůstávají hladká místa bez chloupků) totiž nevidíte, kde už jste přístrojem přejeli a kde ještě ne. Zvlášť na špatně přístupných místech, jako je koleno nebo podkolenní jamka, jsme si nebyli jistí, jestli jsme kousek kůže nevynechali.


Pro muže i ženy, a nejen na nohy

Ihned po ošetření jsme byli nadšení – pokožka zůstala jemná a vůbec nezarudla. A to dokonce ani na citlivých místech, když jsme vyměnili hlavici a vyzkoušeli, jak funguje třeba v podpaží nebo na tváři.

Zatímco v podpaží se nám s menší hlavicí pracovalo dobře, na ještě menší plochy a extra citlivou kůži třeba nad horním rtem bychom uvítali o něco menší, užší a přesnější nástavec. Jde ale spíš o pohodlí – i tak jsme si poradili.

Skvělé je i to, že epilátor mohou používat ženy i muži:

  • Ženy jej využijí na nohy, paže, podpaží, oblast bikin a tvář (místo nad horním rtem a pod lícními kostmi).
  • Muži se mohou epilovat na ramenou, hrudníku, zádech, pažích, břiše či na nohách.

Výsledky za pár týdnů, v aplikaci hned

Výsledky se neprojeví hned, ale dostaví se až po několika týdnech – výrobce doporučuje alespoň čtyři ošetření s týdenní frekvencí. Postupně vám začnou chloupky vypadávat a bude jich dorůstat méně a méně.

Skvělým bonusem je mobilní aplikace Braun Silk-expert IPL, kde si vytvoříte třeba epilační plán a můžete sledovat postup ošetření pokožky. Získáte tak přehled, kdy jste pulzní světlo aplikovali na tělo naposledy.


Závěr: zbavení chloupků bez bolesti a v pohodlí

Epilátor Braun Silk-expert Pro 5PL 5124 IPL nás příjemně potěšil. Nejlepší na něm je, že vás bezbolestně zbaví všech chloupků a každé ošetření trvá jen pár minut. Když si vyhradíte chvilku každý týden, už po měsíci můžete mít hladkou kůži, na které chloupky nedorůstají.

Jedinou zásadní nevýhodu vidíme v tom, že se IPL technologie nehodí na každou pokožku. A při ošetření nemáte jak zkontrolovat, zda jste žádné místo neminuli. Obojí ale platí pro všechny IPL epilátory. Přístroj od Braunu navíc všechno vykompenzuje rychlostí i jednoduchostí epilování.