Recenze Tefal Clipso Minut Perfect: tlakový hrnec, se kterým vaření nikdy nebude výbuch

Z testování tlakového hrnce jsme měli respekt. Pamatujeme si totiž kuchyňské nehody našich maminek a babiček. Ale Tefal Clipso Minut Perfect bychom bez obav doporučili i kuchařům začátečníkům. Přečtěte si, co všechno jsme během testování tohoto tlakového hrnce zjistili.


Pro rychlejší vaření

Papiňák je ideální pro všechny, kdo nechtějí u sporáku trávit dlouhé hodiny. Tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Perfect navíc vyvrací mýty o explozích v kuchyni i spálených rukách. Práce s ním je totiž velmi jednoduchá a, jak jsme si vyzkoušeli, i bezpečná.

Hned při vybalení vás překvapí svou hmotností – vůbec jsme nečekali, že bude tak lehký. Vnitřní objem má 6 litrů, takže je vhodný pro 3 až 5člennou rodinu. A uvaříte v něm na každém vařiči, i tom indukčním. Vyrobený je z kvalitní nerezové oceli s příměsí chromu, chránícího nádobí před rezivěním, a niklu, který zabraňuje chemickému poškození povrchu.

V krabici kromě samotného hrnce najdete:

  • poklici s bezpečnostním a vypouštěčím ventilem,
  • parní koš pro zdravé vaření,
  • automatický časovač
  • a podrobný návod.
Recenze Tefal Clipso Minut Perfect

Ovládání poklice už nemohlo být snazší

Nadchlo nás, jak samozřejmé je otevírání a zavírání hrnce. Stačí nasadit pokličku a sklopit vrchní úchyt poklice – tím se víko pootočí a těsně uzavře.

Sklopení úchytu jde tak zlehka, že to zvládnete jedním prstem. A to samé platí i při otevírání poklice. Díky tomu si také snadno pohledem zkontrolujete, zda je hrnec zrovna otevřen (úchyt je vztyčený) anebo uzavřen, a tedy pod tlakem (úchyt je zaklapnutý).


Bezpečnost na prvním místě

Zapomeňte na syčící poskakující ventily i vybuchující papiňáky. Tlakový hrnec od Tefalu má hned pět automatických pojistek, díky kterým nehrozí, že by hrnec vybouchnul. Jeho konstrukce počítá s tím, že byste zapomněli snížit plamen a tím pádem množství tvořící se páry, i s tím, že by se některé z otvorů mohly ucpat připravovanými potravinami.


Hrnec můžete dát do myčky

Aby však všechny bezpečnostní vychytávky dobře fungovaly, výrobce vyžaduje, abyste vypouštěcí ventil a těsnění myli ručně. Je to sice trochu otravné, ale s kartáčkem to jde líp a za zaručení bezpečného provozu hrnce to rozhodně stojí. Samotný hrnec s poklicí pak můžete dát do myčky anebo jeho vnitřní stranu vyčistit drátěnkou, pokud se vám podaří něco připálit.


Za každou hodinu vaření ušetříte asi 40 minut času

V tlakovém hrnci připravujete jídlo jen asi třetinu času oproti hrnci klasickému. Díky tomu šetříte energii a snižujete náklady na vaření. I přes urychlenou přípravu si pokrmy zachovávají svou šťavnatost, barvu i vůni. Vaří se totiž v uzavřeném systému, takže z jídla neunikají vitamíny ani chuť.

Tefal usnadňuje první vaření s papiňákem tím, že v návodu doporučuje doby vaření jednotlivých potravin. A i když nejsou stoprocentně spolehlivé a délku přípravy je třeba časem vychytat, první pokusy s tlakovým hrncem vám usnadní.

Nám se třeba napoprvé povedlo zeleninu trochu rozvařit (i když jsme ji vařili podle návodu nakrájenou na plátky 10 minut). Při přípravě fazolových lusků jsme už ale doporučenou dobu přípravy zkrátili o třetinu a povedlo se – zůstaly křupavé a krásně zelené.

Největší radost jsme však měli z přípravy kuřete, které se vůbec nevysušilo a za 20 minut se udělalo tak dobře, že maso od kosti odpadávalo skoro samo.


Automatický časovač je šikovný pomocník

Nad vařením máte skvělou kontrolu díky automatické minutce, kterou připevníte na víko hrnce. Jak to funguje?

  • Před začátkem vaření připevněte časovač na víko,
  • nastavte požadovanou dobu přípravy pokrmu,
  • zapněte sporák na maximum,
  • jakmile tlakový hrnec dosáhne teploty varu, časovač pípáním a blikáním ohlásí začátek odpočtu,
  • v tuto chvíli snižte výkon sporáku, aby z vypouštěcího ventilu odcházel jen malý, ale pravidelný proud páry,
  • až uběhne stanovená doba, časovač se opět ozve
  • a pak už jen stačí sporák vypnout.
Recenze Tefal Clipso Minut Perfect

Otevírání víka po vaření je bezproblémové

Hlavně při uvolňování tlaku po uvaření pokrmu je důležité mít pečlivě nastudovaný návod, ve kterém výrobce popisuje, jak víko bezpečně otevřít:

  • postupným upouštěním páry otáčením vypouštěcího ventilu
  • nebo rychlou dekompresí pod studenou vodou.

Oba postupy byly naprosto bezproblémové a velmi jednoduché. Nikde nic neprskalo ani nestříkalo. Přesto vám doporučujeme brát si hlavně ze začátku chňapky, které v případě, že by se něco nepovedlo, ochrání vaše ruce před popálením.

Závěr: Tefal Clipso Minut Perfect doporučujeme i začátečníkům

Pokud máte stejně jako my z tlakových hrnců respekt, Tefal Clipso Minut Perfect vám vřele doporučujeme. Poradí si s ním totiž i naprostí začátečníci. Pro větší bezpečnost má hned 5 pojistek a počítá opravdu se vším, co by se při vaření v tlakovém hrnci mohlo pokazit. Díky podrobnému návodu vždy víte, co máte dělat.

Víko i praktický časovač se snadno ovládají a ani při přenášení plného hrnce vám pod jeho tíhou neupadnou ruce. To nejlepší na tlakovém hrnci Tefal Clipso Minut Perfect je, že dobu vaření zkrátí na třetinu.