10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Recenze Tefal Ingenio: nejskladnější a nejvšestrannější nádobí, co jsme viděli

10dílná sada nádobí, kterou ovládáte jedinou odnímatelnou rukojetí a která se vám vleze do jediné police. S Tefal Ingenio můžete smažit, vařit, grilovat, dusit, ale i péct a chladit – vše v jednom a tom samém kusu nádobí. Vyzkoušeli jsme jej za vás a uvařili v něm jídlo, na které by byla hrdá i slušná restaurace.


Nádobí pro minimalistickou kuchyni, začátečníky i náročné kuchaře

Když si krabici nádobí Tefal Ingenio přinesete domů, najdete v ní:

  • 1 menší a 1 větší rendlík,
  • 2 pánve,
  • hlubokou pánev,
  • wok,
  • 3 plastová víka
  • a odnímatelnou rukojeť.

Nádobí Tefal Ingenio tedy ocení jak příležitostní kuchtíci, kteří si jednou za čas usmaží vajíčka nebo udělají minutku, tak i protřelí kuchaři, kteří za plotnou tráví několik hodin denně.

Recenze Tefal Ingenio

Co nám v sadě chybí, jsou skleněné pokličky pro dušení. Naštěstí si je ale můžete dokoupit, stejně jako i jednotlivé kusy nádobí, příslušenství či ještě menší sady o 3 až 6 kusech.

10dílná sada nádobí by vám normálně zaplnila celou kuchyňskou skříňku, když jsme ale vyskládali Tefal Ingenio, stačila nám na uložení polovina jedné police. Díky odnímatelné rukojeti naskládáte jednotlivé kusy nádobí pěkně na sebe, takže nemusíte hrát tetris s nejrůznějšími úchyty a oušky.

Pokud neradi drhnete připálené hrnce, za Tefal Ingenio budete vděční

V čem ale sada Tefal Ingenio skutečně vyniká, to je nepřilnavost speciálního povrchu Titanium Mineralia, díky kterému se na Ingeniu nic nepřichytí ani bez tuku. Při přípravě kuřecího masa se nám například stalo, že jsme jej na pánvi nechali o něco déle než obvykle. Výsledek? Maso bylo krásně zlatavé, ale po spáleninách ani stopy. A už vůbec na dně pánve nezůstala připečená cibule a koření.

Povrch je také odolný proti opotřebení, takže i když jsme na míchání omáčky použili lžíci a přitlačili, nenechala na nádobí žádnou stopu. Jediné, čemu se musíte vyhnout, jsou ostré předměty, třeba nože.

Odnímatelná rukojeť je geniální

Ještě víc než nepřilnavý povrch pánve nás však zaujala odnímatelná rukojeť. Její používání je naprosto intuitivní. Ani nemusíte číst návod, protože hned víte, co máte dělat:

  • Rukojeť přiložíte k hraně hrnce nebo pánvičky a zacvaknete stiskem ruky.
  • Pro odejmutí zmáčknete dva čudlíky po stranách. Jde to zlehka a zvládnete to jednou rukou.

Rukojeť má podle výrobce nosnost až 10 kg. Ačkoliv jsme ji tak těžkému testu nepodrobili, nejspíš na tom bude kus pravdy, protože působí hodně robustním dojmem. Křehké dámy se však děsit nemusí. Pánev s připevněnou rukojetí je až překvapivě lehká a velmi dobře vyvážená, takže neláme zápěstí a nemáte pocit, že vám ruka upadne, než ji přenesete z kuchyně na jídelní stůl. Na obracení palačinek ve vzduchu to ale není.

Rukojeť sedí na všechny hrnce i pánve Tefal Ingenio. Při práci ji tak budete docela přetěžovat, ale Tefal na ni naštěstí dává 10letou záruku. A kdyby se vám přesto náhodou pokazila, můžete ji samostatně dokoupit.

Geniální, ale trochu hlučná

Co se nám, nebo spíš našim uším, příliš nelíbí, je zvuk, který rukojeť při zacvaknutí a odcvaknutí vydává. S tichým klapnutím to má společné jen pramálo, jednoduše cinká kov o kov. Ale to je velmi malá cena za to, kolik místa a připálených jídel vám Ingenio ušetří.

Ze začátku je to trochu nezvyk

Tefal doporučuje rukojeť sundat, když stojí pánev nebo hrnec na plotně. Nicméně na vaření bez rukojeti nebo oušek si musíte hlavně ze začátku trochu zvyknout. Počítejte s tím že pokud budete rukojeť odpojovat, nebudete tak pohotoví v reakcích. Přestože stačí jedno cvaknutí a rukojeť je na svém místě. Nám se ale dobře pracovalo, i když rukojeť zůstala zacvaknutá, protože se vůbec nezahřívá.

Ingenio nás uchvátilo jednoduchostí údržby

Nádobí Ingenio nás nadchlo i tím, že vypadá pořád čistě. Je černošedé, strakaté a díky speciálnímu povrchu Titanium Mineralia z něj jakékoliv nečistoty snadno setřete papírovým ubrouskem. Nic nemusíte drhnout a modlit se, aby to nakonec šlo dolů. I zaschnutou krémovou omáčku jsme snadno umyli jen pod tekoucí vodou.

Na Ingeniu nejsou ani žádné zbytečné záhyby, ve kterých by se držela špína, a navíc jej můžete mýt i v myčce. Rukojeť jsme ale kvůli záruce museli umýt ručně – a tehdy jsme pochopili, proč Tefal doporučuje nechávat hrnce na plameni bez ní.

Z rukojeti šla zaschnutá omáčka trošku hůř, protože do některých míst se špatně dostává. Ale není to nic, co byste nezvládli s kartáčkem nebo hadříkem.

Závěr: Tefal Ingenio je skladný a odolný pomocník do každé kuchyně

Dlouholetý vývoj odnímatelné rukojeti se Tefalu vyplatil. Po počátečních rozpacích, kdy jsme měli při testování tendenci chytat horký hrnec za okraj, když na něm rukojeť nebyla, jsme si tento systém naprosto zamilovali. A to i přes nepříjemný zvuk, který přicvaknutí a odcvaknutí rukojeti vydává.

Ingenio vám bude skvělým a velmi odolným pomocníkem při vaření (ale i pečení) rychlovek i složitých jídel. Něco v něm připálit je takřka nadlidský úkol a při mytí z něj nečistoty kloužou skoro samy. Díky Ingeniu už nemusíte mít kuchyni plnou nádobí. Stačí jedna sada.

Napište nám do komentářů, jak se vám nádobí Tefal Ingenio líbí a zda byste si jej pořídili domů.