10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Ptačí krmítko vyrobíte i doma, stačí k tomu stará prkna nebo PET láhev

Vlaštovku kukačku nebo jiřičku u nás v zimních měsících nepotkáte, ale sýkorky či brhlíci u nás zůstávají i přes zimní měsíce, které jim můžete usnadnit jednoduchým získáním potravy. Na jaře do něj můžete nalákat i tažné ptáky, kteří se vrací z teplých krajin a oživí vaši zahradu svým zpěvem. Pro ptačí zob se hodí krmítko pro ptáky, které nemusíte nutně kupovat, podívejte se, jak si ho snadno

Obecně platí, že nejlepším materiálem pro stavbu krmítka je dřevo, konkrétně smrkové či bukové. Zvolte nelakované a nemořené, které svým pachem ptactvo neodradí, případně můžete vybrat přírodě nezávadný nátěr nebo ošetření před škůdci. Pokud se však rozhodnete pro méně složitý způsob, lze krmítko vyrobit z PET láhve, nebo dokonce ze starého květináče.

Ptačí krmítko vyrobíte i doma, stačí k tomu stará prkna nebo PET láhev

Krmítko ze dřeva je odolné, vydrží dlouhá léta


Základem krmítka je spodní deska, která by měla mít na tloušťku okolo 2 cm. Její velikost volte podle místa, kam chcete krmítko umístit. Obvykle mívá rozměr 10 × 20 cm (na parapet) či 20 × 30 cm (pro zahradní umístění).

Nyní bude nutno umístit boční lišty, aby se ptačí zob z krmítka nevysypal. Běžně se volí tloušťka taková, aby o alespoň o 2 cm převyšovala boky základny. Bočnice lze přivrtat, nebo je můžete přilepit lepidlem. 

Jako pilíře k podpěru střechy poslouží hranoly. Jejich výška je opět na vás a na tom, jaké druhy ptáku chcete ke krmítku přilákat. Menším ptáčkům postačí stříška ve výšce okolo 20 cm. Do rohů základny doporučujeme hranoly upevnit dvěma vruty, stejné pravidlo pak platí i pro připevnění střechy.

Posledním krokem je tedy již jen střecha, která musí být vždy širší než základna. Pro krmítko je nejvhodnější šikmá střecha, která odvádí dešťovou vodu pryč z krmítka.


TIP: Pokud se vám s ptačím krmítkem nechce pachtit, můžete zvolit jednodušší krmítko z PET lahve nebo květináče. Ptačí krmítka lze také zakoupit, a odpadnou vám veškeré starosti s jejich výrobou.


Jak vyrobit ptačí krmítko z PET láhve

Nejjednodušším způsobem, jak vyrobit krmítko, je použít PET láhev, kterou najde doma každý.

  1. Přibližně 5 cm od dna láhve vyřízněte otvor cca 8 cm vysoký a 6 cm široký.
  2. Okraje otvoru přelepte lepicí páskou nebo opalte svíčkou, aby se o ně ptáci nezranili.
  3. Za hrdlo uvažte provázek a krmítko naplňte zrníčky.

Ptačí krmítko z květináče, kokosového ořechu nebo šišky

Na krmítko snadno využijete i starý hliněný květináč, šišku nebo třeba půlku skořápky z kokosového ořechu. Šišku přivažte na provázek, do kokosu vyvrtejte díru. Dírkou v květináči nebo ořechu protáhněte provázek. Za horní konec provázku později krmítko uvážete, za spodní stranu se mohou ptáčci při krmení zachytit.

Vezměte směs zrníček, smíchejte ji s rozpuštěným lojem a nalijte do květináče nebo do ořechu. Šišku do směsi jen namočte. Nechte ztuhnout, a pověste na strom. Využít můžete třeba i koupené lojové koule.

Ptačí krmítko

Kam umístit ptačí krmítko

Pokud žijete v panelovém či bytovém domě, nezbude vám jiná možnost než umístit krmítko na parapet. Dle toho byste také měli volit velikost krmítka. Na zahradě je ale možností několik. Nejčastěji se krmítka zavěšují na větev stromu nebo se umisťují přímo do větví. Možností je také starý pařez, který poslouží jako podstava.

Krmítko by vždy mělo být důkladně připevněno, aby si zachovalo svou stabilitu. Pokud se na zahradě pohybují kočky, umístěte ho tak, aby se k němu nedostaly.


Mohlo by vás dále zajímat:

Organizace a úklid dílny je hračka

Když hledáte 10 minut kleště a mezitím ztratíte všechny hřebíky, moc si nezakutíte. Přečtěte si, jak uděláte v dílně inventuru... celý článek

Jak vybrat akuvrtačku a akušroubovák

Akušroubovák je vlastně akuvrtačka s nižším výkonem. Oboje jsou multifunkční nástroje – můžete je použít na vrtání, šroubování, rozmíchání barvy...celý článek

Jak naštípat dřevo rychle a bez námahy?

Pokud chcete mít štípání dřeva co nejrychleji za sebou, jistě zvolíte hydraulické štípačky. Investice do takových štípaček je však nemalá...celý článek