10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Osvědčené triky na čištění okapů

Padající listí je postrachem všech okapů. Kvůli němu reznou, ucpávají se a celé to může skončit i vytopenou půdou. Těmto nepříjemnostem se přitom vyhnete velice snadno – stačí, když okap občas vyčistíte. Máme pro vás pár užitečných rad, jak se s čištěním okapů pohodlně vypořádáte.


Okapy čistěte alespoň dvakrát do roka – na jaře a na podzim. Na začátku jara se do čištění pusťte po roztání posledního sněhu a na podzim předtím, než sníh napadne. Pokud však máte blízko domu větší množství stromů a poletujícího ptactva, uklízejte okapy častěji – podle míry zanesení.

Jak správně přesazovat pokojové rostliny

Vlastnoruční čištění

První metodou čištění okapu je vylézt k němu a svépomocí ho vyčistit. Tato metoda je časově a fyzicky nejnáročnější, ale nebude vás nic stát. U rodinného domku zabere 2 až 3 hodiny.

  • Vylezte na žebřík a vyberte z okapu nečistoty pomocí smetáčku nebo lopatky. Případně si nasaďte rukavice a nečistoty odstraňte ručně.
  • Mějte také připravený kbelík, do kterého odpad vložíte. Neodhazujte odpad na zem, jinak budete mít sice čistý okap, ale okolo domu nepořádek. 
  • Po vyklizení okap ještě propláchněte hadicí.

Osvědčené triky na čištění okapů

Čisticí nástavec

Při druhé metodě sice stále čistíte ručně, avšak s mnohem menším úsilím. Pomohou vám speciální čističe okapů, které mají na jednom konci škrabku a na druhém smetáček. Snadno je umístíte na teleskopickou tyč, případně koště.

S jejich pomocí nemusíte lézt na žebřík, ale jen stojíte pod domem a pohybujete tyčí. Nevýhodou je, že nevíte, zda se vám okap podařilo vyčistit důkladně. Proto doporučujeme po vyčištění přeci jen na žebřík vylézt a okap zkontrolovat.


U většiny násad si můžete nastavíte pracovní úhel, takže se dostanete i do těžko dostupných míst. K některým lze také připojit zahradní hadici na propláchnutí okapu.

TIP: Na finální propláchnutí okapu můžete místo klasické zahradní hadice využít tlakovou myčku. Pročištění bude mnohem pečlivější a zbavíte se i pevně přichycených usazenin.

Osvědčené triky na čištění okapů

Robotický čistič

Třetí metoda je nejpohodlnější, ale bude vás něco stát. Existují roboti speciálně na čištění okapů. Nejoblíbenější je Looj 330 od výrobce iRobot. Robota připomínajícího maličký tank vložíte do okapu a spustíte. Pomaličku pojede a gumovou vrtulí z okapu odstraní listí, větvičky a další nečistoty.

Robotické čističe okapů jsou vyrobené tak, aby prošly všemi druhy okapů, tedy oblými i hranatými, vysokými i úzkými.


CHYTRÁ RADA:

V příslušenství k okapům se podívejte na lapače listí, které zabrání usazování listů v okapu, a usnadní vám tak čištění.


Osvědčené triky na čištění okapů

Nejde to? Přivolejte odborníka

Pro někoho je čištění okapů náročnější, například pokud máte vysoký dům nebo nadměrně zanesený okap, který sami nevyčistíte. V těchto případech volejte profesionální čističe okapů. Výhodou je, že vám okapy nejen vyčistí, ale také opraví poškozené části. Počítejte však s tím, že se práce prodraží. Cena za uklizený metr okapu se pohybuje od 30 až do 100 Kč.



Z naší dílny článků pro kutily a zahrádkáře

Jak efektivně a bez námahy odklidit sníh

Bohatá sněhová nadílka přináší nejen radost ze zimních radovánek, ale také povinnost odklízet sníh kolem domu... celý článek

Efektivní úklid zajistí multifunkční aku pomocníci.

Pracné vytírání, vysávání, utírání prachu nebo kompletní úklid koupelny nejsou oblíbené činnosti...celý článek

Jak se zbavit spadaného listí?

Listí, které hraje všemi barvami, vypadá krásně na fotografiích v zámeckém parku. Doma na zahradě... celý článek