10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Jak uskladnit jablka, aby zůstala šťavnatá až do jara

Pokud se vám urodilo více jablek, jistě přemýšlíte nad tím, jak je uskladnit, aby se nekazila. Jde to, i když nemáte sklad nebo sklep. Poradíme vám, jak na zazimování jablek, aby vám vydržela až do jara.

Na uskladnění myslete už při sklizni

Jablka trhejte se stopkou a odlamujte je směrem nahoru. Nikdy je netrhejte kroucením. Sbírejte je nejlépe ráno nebo pozdě večer a nikdy za deště. Spadané ovoce posbírejte a ihned zpracujte. Takové plody nejsou k uskladnění vhodné. Naťuknutá a jinak poškozená jablka by totiž při uskladnění mohla znehodnotit ostatní.

Jak uskladnit jablka, aby zůstala šťavnatá až do jara


Nejlepší prostory pro uskladnění jablek

Sklep s přiměřenou teplotou a vlhkostí je ideálním místem pro uskladnění ovoce. Zděný sklep, ve kterém je vysoká vlhkost vzduchu, zabraňuje jablkům, aby ztrácela vodu, vadla a scvrkávala se.

Pokud máte suchý sklep, postavte na zem nádobu s vodou a pravidelně ji doplňujte. Občas zahrádkáři používají i bednu s mechem – ten však musíte vlhčit. Aby jablka netrpěla, teplota by se měla pohybovat mezi 1 a 12 °C. Pokud nemáte ve sklepě místo, využijte k uskladnění jablek klidně nevytápěnou garáž nebo chodbu domu.


TIP: Nemáte sklep? Nevadí, uskladněte jablka v uzavíratelných dřevěných bednách s rašelinou. Jednotlivé vrstvy ovoce od sebe oddělte třemi až pěti centimetry hrubé proschlé rašeliny. Jablka se nesmí navzájem dotýkat, aby se neotlačila, případně vzájemně nenakazila plísní. Bedny pak postavte na chladné místo. Při takovém skladování nevadí, když teplota klesne něco málo pod nulu.

A co když je úroda opravdu velká?

Nemáte tak velké prostory k uskladnění všech jablek? Sáhněte po osvědčených receptech, a část z nich zpracujte. Oblíbená jsou sušená jablka, která vydrží léta, a lze je skladovat i v komoře či špajzu. Usušit je můžete v troubě nebo sušičce potravin. Rodinu potěší štrůdl či čerstvý jablečný mošt.

Jak uskladnit jablka

Mohlo by se hodit při uskladňování jablek


Další zajímavé články z naší dílny Dům a zahrada

Zbavte se plevele a vypěstujte si dokonalý trávník!

Rádi byste měli na zahradě hustý a sytě zelený trávník, ale na řadách míst jsou vydusané nebo žluté fleky, trávník... celý článek

Jak se starat o živý plot, aby byl zelený a svěží

Živý plot je atraktivní prvek každé zahrady – uchová soukromí a působí nenásilně... celý článek

Hydroponický systém aneb domácí zahrádka

Hydroponický systém pěstování přináší rychlejší a mohutnější růst rostlin, zelenina má více vitamínů, je čistá... celý článek