Zbavte se chlupů z domácích mazlíčků | Blog Mall.cz

Zbavte se chlupů z domácích mazlíčků

Letním dnům pomalu odzvonilo a do tepla domova se kvůli chladnějšímu počasí a plískanicím častěji vrací i domácí mazlíčci. Přináší do vaší domácnosti takovou vrstvu chlupů, že pod ní ani nepoznáte původní barvu koberce nebo pohovky? Poradíme, jak se nechtěných chomáčů srsti zbavit.

Silné vysavače si poradí s chlupy i mikroby

Snad každý, kdo sdílí bydlení se čtyřnohým chlupáčem, někdy zažil ten pocit zmaru, kdy přejíždíte vysavačem stejné zachlupacené místo snad desetkrát za sebou a chlupy dál drží. Když vám nakonec rupnou nervy, sehnete se a ručně sebraným chomáčkem srsti nakrmíte vysavač. Pocit uspokojení se ale stejně nedostaví.

Víte totiž, že tuto bitvu nemůžete se slabým strojem nikdy vyhrát.

Ke slovu by proto měl přijít silnější vysavač. Dobrou zprávou pro všechny milovníky zvířat je, že si můžete pořídit i vysavače, které jsou speciálně navržené pro domácnosti s mazlíčky. Takové vysavače:

  • mají speciální turbokartáče,
  • efektivně filtrují alergeny,
  • poradí si s pachy,
  • jsou tiché a jejich části snadno rozebratelné, což usnadní čištění.

Nastal čas procházek v blátě. A také čas čištění ťápot a chlupů. • 

Při úklidu schlupů nezapoměňte využívat všechny návstavce. Turbokartáče se sice skvěle hodí k vysávání trvdohlavě zamotaných chlupů z koberců, podlaze ale příliš nesvědčí. K jejich vyčištění sáhněte po parketových hubicích s měkkými štětinami.

Do domu přinesené a zaschlé bláto snadno odstraníte pomocí kartáče na odolné nečistoty.

Pokud vám čtyřnohý kamarád dělá společnost i v posteli, zvažte investici do profesionálního antibakteriálního vysavače. UVC dezinfekční lampa vyčistí postele, matrace i lůžkoviny od alergenů a to bez použití chemikálií.

Náš tip: Postele jsou ale rájem pro roztoče i ve chvíli, kdy v nich spíte bez psa nebo kočky. Nezapomínejte je proto pravidelně čistit.

Ačkoliv v posteli vypadají roztomile, zanechají po sobě i nechtěnou chlupatou nadílku. • 

Chlupy vám sednou na lep

Když už návštěva klepe na dveře a vy zjistíte, že váš miláček právě dokončil odpolední siestu na gauči, nejrychleji si s chlupy přichycenými na látce poradí lepivé válečky.

Jeden váleček můžete mít stále nachystaný u věšáků. Nikdy tak nezapomenete před odchodem z domu očistit své oblečení a vhod přijdou i odcházejícím návštěvám.

Alternativou k lepivým válečkům jsou gumové kartáče. Stejně jako válečky s výměnnými lepivými papíry se hodí spíše na odchlupení menších ploch, ale na rozdíl od válečků nelepí a srst z látky sbírají pomocí měkkých výstupků. Chlupy z nich jednoduše spláchnete vodou.

Měkké gumové výstupky nepoškodí látku. • 

Nejlepší obrana je prevence

Pokud máte pocit, že po vysávání máte dostatek chlupů, abyste z nich vyrobili další dva kožichy, věnujte větší pozornost preventivnímu vyčesávání srsti.

  • Do vašeho domu se tak dostane mnohem méně chlupů,
  • čas při vyčesávání můžete využít i na kontrolu, zda zvíře nemá klíště
  • a především strávíte společně s mazlíčkem čas, který byste jinak věnovali úklidu.

Náš tip: Jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš. A stejně tak to platí i u kočiček. Proto s vyčesáváním začněte co nejdříve.

Pravidelné vyčesávání a koupání vašeho mazlíčka vám usnadní úklid. • 

Tipy a triky na odchlupení vaší domácnosti

  • Když perete zachlupacené oblečení, přidejte do bubnu pračky kousek molitanu nebo obyčejnou kuchyňskou houbičku. Chlupy na sebe výborně nachytají.
  • Na rychlé vyčištění chlupů z potahů křesel nebo koberců poslouží navlhčená gumová rukavice.
  • Zaveďte do předsíně čisticí zónu. Postačí vám stará osuška a kartáč na vyčesávání chlupů. Naučte svého pejska, že po každé procházce nejprve zamíří na osušku, kde mu utřete zablácené tlapky a následně několikrát kartáčem pročistíte srst.

Zvyk je železná košile a to i pro pejsky. Po návratu z procházky proto vždy nejprve navštivte domácí čisticí zónu. • 

Máte nějaké osvědčené rady, jak se zbavit chlupů v domácnosti? Podělte se o své zkušenosti na našem Facebooku.