Vyzrajte na jarní úklid šatníku s těmito triky | Blog Mall.cz

Vyzrajte na jarní úklid šatníku s těmito triky

Udělejte si pořádek ve skříni i v životě. Marie Kondo, japonská odbornice na úklid, věří, že když si doma uklidíte jednou a pořádně, získá řád i váš život. Takže pokud máte pocit, že vaše šatní skříň praská ve švech, je čas na úklidovou metodu KonMari. Poradíme vám, jak na to.

Všechno musí ven

Začněte tím, že všechno oblečení vytáhnete ze skříně ven. Roztřiďte ho na postel podle typu – na jednu hromádku trička s krátkým rukávem, na druhou trička s dlouhým rukávem, na třetí džíny. Tak získáte skvělý přehled o tom, co všechno máte a v jakém množství. Možná vás překvapí, kolik věcí se vlastně do vaší skříně vejde.

Vezměte jarní úklid šatníku od podlahy. Marie Kondo radí, abyste opravdu všechno oblečení vyndali ze skříně a prohlédli si, kolik ho máte. Bude pak jednodušší zbavit se aspoň některých kousků. • 

Začněte s tříděním

A buďte nemilosrdní. Je důležité, abyste se zbavili všech věcí, které vám ve skříni jen zabírají místo. Vaše oblíbené kousky kvůli nim nemohou ve skříni dýchat a kvůli nedostatku prostoru se mačkají.

Vyřaďte všechno, co:

  • vám nedělá radost,
  • je malé nebo velké,
  • špatný střih nebo materiál,
  • je poškozené,
  • jste na sobě neměli déle než rok,
  • byste si nekoupili znova,
  • nemáte s čím zkombinovat.

NÁŠ TIP: Pokud víte, že sami nemáte dostatečně pevnou vůli na pořádné protřídění šatníku, pozvěte si na pomoc někoho, o kom víte, že se věcí zbavuje snadněji.

Pokud víte, že máte problém věci vyhazovat, pozvěte si na pomoc kamarádku, která bude razantnější. • 

Sezónní oblečení uložte do komory

Zimní bundy, kabáty a svetry dejte do krabice a uskladněte je v komoře, ať vám v šatní skříni zbytečně nezabírají místo. Takto uschovejte ale jen to oblečení, které prošlo tříděním a je čisté. Jinak v krabicích zatuchne a stane se potravou pro moly.

Marie Kondo sice říká, ať sezónní oblečení necháte ve skříni, ale my jsme rozhodně pro, abyste ho uklidili do komory, kde vám nebude překážet a zabírat místo. • 

Ušetřete místo ve skříni

Svou šatní skříň nenafouknete, ale spoustu místa v ní ušetříte, když vyzkoušíte tyto triky:

  • Trička, kalhoty, ale i spodní prádloskládejte do ruliček podle metody KonMari. Zaberou méně místa a také se v nich snadněji vyznáte.
  • Používejte ramínka stejného typu nebo zavěste dvě na sebe s použitím plechového ouška, kterým se otvírá plechovka limonády nebo piva – na jedno ramínko ho navléknete a za druhou dírku v plechovém plíšku zavěsíte druhé. Tak uskladníte věci ve dvou řadách.
  • Pokud jsou police příliš hluboké a vysoké, pořiďte si krabice, do kterých oblečení uložíte po částech a naskládáte jich několik za sebe i na sebe. Tak využijte prostor ve skříni do posledního centimetru.

Ramínka díky triku s otevíráním z plechovek zavěsíte ve dvou řadách. (Zdroj: Pinterest) • 

Za ten poslední trik by nás sice Marie Kondo nepochválila, ale je to jednodušší řešení, než podle jejích rad předělat skříň, aby měla co nejvíce šuplíků. Jen tak se totiž pohodlně a rychle dostanete opravdu ke všem kouskům.

Když oblečení poskládáte podle Marie Kondo na stojato místo do komínků, máte o všech věcech okamžitě přehled a ještě navíc ušetříte místo ve skříní. Šuplíky jsou na tento způsob uložení věcí nejlepší. • 

Udělejte si v oblečení systém

Aby se ranní výběr outfitu nezměnil v hodinové martyrium, nastavte si systém ukládání oblečení. Pak se ve skříni snadno vyznáte a hned budete vědět, kam sáhnout pro svou oblíbenou modrou halenku s krajkou.

Roztřiďte oblečení nejen podle barev, ale i podle typu – nedávejte dohromady třeba sportovní mikiny a vlněné svetry nebo trička s krátkým a dlouhým rukávem. Nosíte je totiž při jiné příležitosti nebo v jinou roční dobu.

Na ramínka zavěste nejprve halenky a košile od bílé po černou, pak kalhoty a nakonec šaty. V policích si prostor rozdělte pomyslně, nebo využijte krabice. Čím menší přihrádka je, tím snáze v ní udržíte pořádek.

NÁŠ TIP: Pokud máte vestavěnou skříň od podlahy až po strop, ukládejte do ní věci podle toho, jak se nosí na těle. Takže ponožky dole, pak kalhoty, pak spodní prádlo, pak trička, svetry a nakonec klobouky a šátky.

V šatní skříni používejte stejná ramínka, která k sobě pasují, takže nezabírají více místa, než je nutné. A oblečení uspořádejte nejen podle barvy, ale i typu. Ranní oblékání bude rázem rychlejší. • 

Vyřazené věci darujte

Úklid skříně je hotový, ale vy se teď musíte vypořádat s hromadou oblečení, která neprošla tříděním. Vyhodit tolik věcí je ale škoda. Proto ty ty čisté a nepoškozené věnujte na charitu nebo třeba uspořádejte bazárek pro své známé.

Abyste pořádek ve skříni také udrželi, dodržujte jednoduché pravidlo Marie Kondo: pokaždé, když si koupíte nový kousek, jeden starý vyřaďte. • 

Co říkáte na metodu úklidu KonMari? Napište nám do komentářů.