Ucpaný odpad? Zvládnete ho sami | Blog Mall.cz

Ucpaný odpad? Zvládnete ho sami

Záležitost, která nemine alespoň jednou v životě každou domácnost – zničehonic přestane odtékat voda. Než vytočíte číslo instalatéra, mrkněte na naše tipy. Většinou si totiž s neodtékající vodou poradíte sami.

Prevence, na kterou lidé zapomínají: sítka

Umyvadlo, dřez, vana nebo sprcha. Všude, kde vám doma teče voda, dejte sítka. Při umývání nádobí se do sifonu dostávají zbytky potravin. V koupelně se voda nejčastěji ucpe kvůli vlasům.

Pořiďte si sítka a veškerý nežádoucí odpad hodíte jednoduše do koše, místo toho, aby se vám usazoval v trubkách či sifonu.

V domácích potřebách seženete celou řadu sítek do odpadu. Mezi ty nejoblíbenější u nás patří sítka nerezová, plastová a silikonová. • 

Krtek do koupelny, jar do kuchyně

Populární čistič s názvem Krtek je žíravina, která si hravě poradí s vlasy, nehty či vatou. Využijete jej tedy ideálně do koupelny. I když na samotném návodu Krtka a většiny podobných čističů najdete, že rozpouští tuky, v kuchyni se vám mnohem víc osvědčí obyčejný jar. Umyje nádobí a zvládne i sifon zanesený mastnými zbytky jídla.

Nalijte do dřezu 150 mililitrů jaru a pomalu je splachujte horkou vodou. Výsledek zaručen!

Jedlá octa a ocet: klasika, kterou využijete na vše

Jedlá soda a ocet jsou pomocníci do každé domácnosti. Minule jsme vám přiblížili, jak pomůžou při praní. Tentokrát se vydávají na tažení proti neodtékajícímu dřezu.

Před spaním nasypte do dřezu sklenici sody a nechejte působit. Ráno vezměte tu samou skleničku a vylijte do dřezu ocet. Vše spláchněte konvicí horké vody a připravte se na chemickou reakci. Počkejte 10 minut a pusťte vodu. Poteče a odteče.

Zvon

Mechanický zvon seženete v každém železářství nebo hobbymarketu. Jak na práci se zvonem? Zazátkujte umyvadlo a napusťte vodou tak do poloviny.

Pokud máte umyvadlo s přepadem, utěsněte jej mokrým hadrem. Pozor! Suchý hadr nasává vzduch.

Typ umyvadla poznáte jednoduše – umyvadlo s přepadem má v horní části navíc otvor, kterým odtéká voda, umyvadlo bez přepadu nikoli. Vyndejte špunt a ihned nasaďte zvon na výtok. Pumpujte a pumpujte. Tím rozpohybujete a odstraníte překážku, která brání odtoku vody.

Na čištění odpadu zvonem jděte s citem. Jde o techniku a ne sílu. Bušení zvonem do dřezu je zbytečné, akorát jej můžete celý posunout. Zaměřte se na rytmické pohyby rukou. • 

Když nemůže Krtek, jar ani zvon, pomůže péro

Obyčejné instalatérské péro koupíte ve velkých hobby marketech, ale i v běžném železářství či vodoinstaleterství. Na čištění pérem si vezměte parťáka.

Zaveďte část pera do odtoku, druhý člověk perem točí po směru hodinových ručiček. Pero se tak dostává hlouběji a hlouběji do trubek. Opakujte dvakrát až třikrát. Instalatérské péro, ač je tenké, zvládá prorazit i velmi usazené nečistoty.

Kromě toho, že soda s octem vyčistí váš dřez, tak splní ještě jeden úkol: zbaví jej zápachu. • 

Nic z výše napsaného nepomohlo? Volejte instalatéra

Pokud jste vyzkoušeli vše výše popsané a voda ne a ne odtékat, zavolejte instalatéra. Pravděpodobně se jedná o složitější problém jako například ucpané stupačky. V tom případě už je lepší přenechat práci odborníkovi.

Ucpal se vám někdy odtok vody? Podělte se s námi v komentářích nebo na Facebooku o rady, jak jste situaci vyřešili.