Třiďte správně. Ušetříte místo v popelnici i přírodu | Blog Mall.cz

Třiďte správně. Ušetříte místo v popelnici i přírodu

Přetéká vám popelnice už tři dny před vyvezením? Možná do ní dáváte věci, které tam nepatří. Naučte se správně třídit odpad. Máme pro vás tipy, jak cestami k barevným kontejnerům skutečně pomůžete přírodě. Správné třídění může totiž být někdy záludné.

Barva není všechno, čtěte

I když si myslíte, že třídění odpadu máte v malíčku a víte, do kterého kontejneru odpadky vhodit, raději si vždy prohlédněte nálepku na kontejneru. Ta upřesňuje, co do barevné popelnice patří.

Povolený obsah kontejneru závisí na schopnostech třídicí linky, do které se odpad sváží. Proto například kartony od džusů či mléka do některých žlutých kontejnerů patří a do jiných ne.

Investujte chvilku času správnému třídění. Špatně rozřazený odpad poškozuje vyrecyklovaný odpad (recyklát) a lidem z třídících linek se s ním špatně pracuje. • 

Žlutá na plasty

Když začnete pečlivě třídit plastové odpadky, ušetříte i třetinu místa ve vaší popelnici. Plasty na nás totiž číhají všude. Do žlutého kontejneru patří například

  • PET lahve od vody, piva i limonád,
  • plastové obaly od potravin,
  • igelitové sáčky,
  • kelímky od jogurtů.

Častým mýtem kolem třídění plastů je, že obaly musí být dokonale čisté. To není pravda. Mírné znečištění nevadí, plastový recyklát se před dalším zpracováním čistí.

Problém je ale mastnota. Zatímco kelímky od smetany nebo jogurtů stačí pouze důkladně vyškrabat, plastové lahve od olejů odmastěte saponátem a teplou vodou. Stejné čištění dopřejte i skleněným lahvím od olejů. Přidejte je k ostatnímu špinavému nádobí do myčky.

Pokud olej z nádob čistit nechcete, raději je vyhoďte do směsného odpadu. Na lince by zbytečně znehodnotily čisté a vzorně vytříděné plasty či sklo.

Vymývat naopak nemusíte plastové obaly od mýdel, šamponů nebo jiné vlasové kosmetiky. Pouze je co nejvíce vypotřebujte, ať zbytečně neplýtváte.

Do kontejneru na plasty ale nepatří vypotřebované řasenky, barvy na vlasy a další zkrášlující kosmetika, ze které je obtížné vymýt zbytky. Vhoďte je do běžné popelnice.

Plasty jsou všude okolo nás. Když doslouží, zrecyklujte je. • 

Lidé také často váhají u třídění

  • plastových obalů na jídlo, které používají restaurace, když jej balí hostům s sebou,
  • plastové výplně v doručovaných balících
  • a polystyrenu.

Všechny tyto plasty do žlutého kontejneru patří (samozřejmě po kontrole nálepky na popelnici). Pokud jste ale polystyren používali jako izolaci domu a je nyní znečištěný, dovezte ho se zbytkem stavebního materiálu na sběrný dvůr.

Náš tip: Do žlutého kontentejneru patří bublinková folie i velké ochranné plastové bubliny. S malými bublinkami si nedělejte starosti, ale velké bubliny propíchněte. Tuto povinnost svěřte jako netradiční zábavu dětem – bubliny mohou rozdupat nebo je popraskají v dlaních.

S výplňovým materiálem si děti před zrecyklováním užijí spoustu legrace. • 

Do plastů nevhazujte platíčka od léků. Jsou potažené hliníkovou fólií a patří proto do směsného odpadu. Nepoužité léky vždy odneste do jakékoliv lékárny. Budete tak mít jistotu, že neznečistí vodu nebo půdu.

>> Pořiďte si koše pro snadné třídění odpadů na MALL.CZ. <<

Stopku před žlutým kontejnerem mají i PVC podlahové krytiny, molitan, obaly se zbytky barev a všechny obaly od žíravin, přípravků na hubení hmyzu nebo nebezpečných látek. Ty patří do sběrného dvora.

Modrá na papír

Recyklaci papíru si v malém množství můžete vyzkoušet doma s dětmi.

  • Starý papír natrháte na malé kousky, zalijete vodou a krátce povaříte.
  • Papírovou směs rozmixujete, vzniklou kaši rozprostřete na síto v tenké vrstvě a vysušíte.

Ve specializovaných čističkách mají složitější postupy, ale pro představu dětem takový příklad postačí.

Papír není možné recyklovat donekonečna. Jeho životnost končí většinou sedmým cyklem v podobě málo kvalitního papíru. Vyrábí se z něj například

  • roličky na toaletní papír či papírové utěrky
  • nebo kartony na vajíčka.

Ty po použití do kontejneru na papír už nepatří, nejsou na recyklaci dostatečně kvalitní. Vyhoďte ho do obyčejné popelnice.

Roličky od toaletního papíru do modrého kontejneru nepatří, využijte je například k tvoření dekorací nebo jako květináče pro předpěstování rostlin. • 

Stejně jako u plastů myslete na to, že čím více odpadu se do kontejneru vejde, tím méně často jej budou muset vyvážet. Před vhozením do kontejneru proto kartony i plasty důkladně sešlápněte.

Častým omylem při třídění papíru je, že do modrého kontejneru nesmíte vhodit například

  • časopisy,
  • papíry s kancelářskými sponkami
  • nebo obálky s plastovým okénkem.

Drobné kovové nebo plastové kousky nejsou na obtíž. Při recyklačním procesu si s nimi poradí. Před vytříděním ale vytrhejte plastové vnitřky z bublinkových obálek.

Velkým problémem jsou ale umaštěné papíry, papíry s voskovou úpravou, použité papírové kapesníčky nebo papírové pleny (použité i nepoužité). Ty patří do komunálního odpadu.

Do modrých kontejnerů nedávejte ani účtenky. Většina termopapíru, na kterém jsou účtenky vytištěné, obsahuje škodlivé látky, které znečišťují vodu v papírnách.

Zelená a bílá na sklo

Sklo dokáže v běžné popelnici nadělat paseku. Když se rozbije, protrhává pytle s odpadky a z nich vytéká nevábná směska. Popelnice potom smrdí a musíte ji vymýt. I z toho důvodu je dobré se sklem zajít ke kontejnerům.

V některých obcích nebo městských částech narazíte na dvojitý kontejner na sklo – zelený a bílý. Do bílého patří čiré sklo, do zeleného ostatní. Barevné odlišení usnadňuje následnou recyklaci.

Ani do jednoho z nich ale nepatří

  • autosklo,
  • porcelán,
  • keramika
  • ani zrcadla.

Autosklo odvezte do sběrného dvora, do kontejnerů na sklo nepatří. • 

Stejně tak netřiďte do kontejnerů na sklo nádobí z varného skla. S ním si při běžném tavení linky neporadí, proto v malém množství patří do komunálního odpadu nebo ideálně na sběrný dvůr.

>> Rozbila se vám skleněná zapékací mísa? Pořiďte si novou na MALL.CZ. <<

Do kontejnerů nepatří ani staré žárovky. Běžné zlikvidujte s komunálním odpadem, LED a sodíkové žárovky a výbojky odevzdejte v některých prodejnách elektra, drogeriích nebo na sběrném dvoře.

A co se zbytkem?

Když se vrhnete na třídění plastů, papírů a skla, výrazně snížíte množství odpadu ve vlastních popelnicích. V některých městech narazíte i na speciální červené kontejnery na nápojové kartony.

Jinde trojici kontejnerů doplňuje sběrné místo na čistý a již nepoužívaný textil. Staré oblečení v dobrém stavu můžete také věnovat na charitativní účely, zužitkovat v domácnosti například při úklidu nebo jim při tvoření vdechnout nový život.

Popusťte uzdu fantazii. Staré oblečení nebo rozbité předměty před vyhozením ještě znovu zužitkujete. • 

Ve větších městech přibývají i kontejnery na elektroodpad. Pokud u vás není, přidejte elektroodpad k dalším kouskům, které jednou za čas odvezete na sběrný dvůr.

Třídit můžete i hliník – postarají se o něj ve sběrném dvoře nebo ve výkupně kovů.

Jak jste v třídění odpadu úspěšní vy? Víte vždy, kam od pad vyhodit? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.