Šťastný domov? Zabydlete se podle Feng Shui | Blog Mall.cz

Šťastný domov? Zabydlete se podle Feng Shui

Víte, co všechno může způsobit stůl v rohu místnosti nebo zelené stěny v obýváku? Pokud jste často unavení nebo se doma hádáte, možná stačí jen přestavět nábytek. Dejte na rady čínského učení Feng Shui a vykouzlete ze svého domova oázu klidu a spokojenosti.

Staré čínské učení radí, jak uspořádat prostor kolem nás, abychom se v něm cítili opravdu dobře. Správná kombinace barev, tvarů i materiálů. To je, oč ve Feng Shui běží.

Nemusíte zrovna utrácet tisíce za nové vybavení bytu, mnohdy stačí jen lépe přesunout stůl nebo skříně, aby mohla místností proudit pozitivní energie čchi. A právě ta má pak na svědomí, že se doma cítíte příjemně a uvolněně.

V jednoduchosti je síla Feng Shui

Pravidlem číslo je 1 je vždy jednoduchost, ale také čistota a pořádek. Jestli se vám doma povalují staré časopisy, vyhoďte je. Srovnejte boty do botníku a zbavte se všeho, co nepoužíváte. Binec a zbytečné haraburdí jen překáží proudění těch správných vibrací.

Vyhoďte všechny nepotřebné věci a nechte si jen pár hlavních dekorací. A máte-li možnost, pořiďte si krb. Síla ohně rozproudí v místnosti energii. • 

Feng Shui je také o hledání rovnováhy. Pověstný jin a jang zkrátka musí být v harmonii i ve vašem bytě. Zvolili jste do obýváku tmavou podlahu i sedačku? Vyvažte ji světlými zdmi a doplňky. Všeho musí být tak akorát, aby interiér společně tvořil příjemný celek a lahodil nejen oku, ale hlavně vaší duši.

Inspirujte se tipy, jak podle čínského učení jednoduše zařídit celý byt.

1. Vchod do domu – zameťte si před vlastním prahem

Budování harmonického hnízda začíná ještě přede dveřmi. Právě prostor před vchodem je totiž podle Feng Shui nejdůležitější – utváří první dojem. Měl by být hlavně čistý a upravený. Zametený chodník, vyluxovaná rohožka a truhlíky s květinami také udělají své.

Vsaďte také na originalitu. Dveře doplňte vlastnoruční výzdobou nebo jmenovkou. Nezapomeňte ani na barvy, ve Feng Shui je právě harmonie barev klíčová.

Při výběru barev dbejte také na jejich symboliku. • 

2. Kuchyně – pečujte o srdce domova

Největší váhu přikládá čínská tradice kuchyni, odkud proudí energie do celého bytu. Středobodem kuchyňského dění je stůl. Pokud ho máte přiražený ke zdi, napravte to. Měl by stát uprostřed místnosti, aby se kolem něj mohli lidé volně pohybovat.

Místnost doplňte světlem a vůní. Podle Feng Shui totiž právě příjemné aroma dotváří skutečnou atmosféru a harmonii domova. Na stůl dejte vázu s květinami nebo mísu s ovocem.

A hlavně – udržujte kuchyň v čistotě. Nenechávejte ve dřezu špinavé nádobí a pravidelně uklízejte. Využít můžete třeba naše triky od profíků.

Feng Shui zdůrazňuje oblé tvary. Ideální je kulatý nebo oválný stůl, popřípadě klasický se zakulacenými rohy. Vždy ho ale postavte dál od zdí. • 

3. Obývací pokoj – posviťte si na centrum dění

Obývací pokoj je místo, kde to žije. A podle toho by měl také vypadat – přátelsky a útulně. Zapomeňte na tmavé rohy. Do každého koutu místnosti postavte lampu. Prosvětlit místnost vám pomohou i zrcadla nebo květiny.

Chcete-li se v obýváku cítit uvolněně a pohodlně, nezahlcujte ho zbytečně nábytkem. Postačí pár praktických kousků, které opravdu využijete. Feng Shui navíc velí rozestavět nábytek rovnoměrně. Ideálně tak, aby utvářel kruh nebo osmiúhelník.

Další tipy, jak harmonicky zařídit obývák:

  • pohovku postavte vždy čelem ke dveřím,
  • stěny vyzdobte obrazy s klidnými motivy a rámečky pověste do výšky očí,
  • vyvarujte se ostrým hranám a v případě dekorací i nábytku volte kousky se zaoblenými tvary.

Doplňte obývací pokoj květinami, zrcadly a lampami. Prostor prosvětlí a zharmonizují. • 

4. Ložnice – nechte se hýčkat odpočinkovou zónou

Zóna klidu a odpočinku. Ložnice by vás měla připravit na klidný spánek. Nenechte se proto rozptylovat zbytečnými věcmi. Pokud máte v pokoji elektroniku, odneste ji. Televize, počítače i pracovní stoly, to všechno nemá v ložnici co dělat.

Dominantou místnosti je bezesporu postel. Místo na spaní zharmonizujete ve třech jednoduchých krocích:

  • postel postavte doprostřed místnosti, aby k ní byl volný přístup z obou stran,
  • nestavte postel přímo naproti dveřím, měli byste však mít výhled na dveře, abyste věděli, kdo přichází,
  • uvolněte prostor energii – nestrkejte zbytečně věci pod postel, ani nad ni nevěšte těžké lustry.

Rovnováze pak pomůže i správná volba materiálu. Vsaďte na přírodu a zvolte dřevěnou postel i noční stolky.

K pocitu bezpečí a klidu přispějí přírodní materiály. Ložnici proto vybavte hlavně dřevěným nábytkem. • 

Inspirujete se při zařizování bytu učením Feng Shui? Napište nám svoje zkušenosti na Facebook.